27 de ani
de presa libera
Duminica, Aprilie 30, 2017 11:50 AM

Educatie

Răspundere penală și pedepse specifice pentru profesori după dobândirea statutului de funcționar public?

de Cristian IONESCU
Educatie  |
20.03.2017, 00:00
8630

   În urmă cu câteva zile, Înal­ta Curte de Casație și Jus­tiție a luat o decizie surprin­zătoare pentru cadrele didactice din toată țara: profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public. Decizia fără precedent a instanței supreme vine după ce Curtea de Apel București a făcut o sesizare într-un dosar de luare de mită.

   Luați pe nepregătite, re­pre­zentanții cadrelor didactice încearcă să se pronunțe cu privire la repercusiunile pe care le vor avea această decizie asupra celor de la catedră. „La ce îi ajută acest lucru pe profesori? Practic, la nimic! Profesorii nu vor avea parte de noi drepturi, ci doar de noi răspunderi, mai ales atragerea răs­pun­derii penale din aceasta perspectivă, devenind incidente faptele și pedepsele aplicabile acestei categorii“, precizează cei de la portalinvatamant.ro.

   Definirea profesorilor din învățământul preuniversitar ca funcționari publici se referă la accepțiunea dată de Codul Penal noțiunii de funcționar public și este diferită față de cea din limbajul comun sau de cea menționată în Legea func­țio­narilor publici (personal din instituții/autorități de stat).

    Aceasta definește subiectul activ al infracțiunii. Potrivit unora dintre juriști, în special infracțiunile de serviciu (abu­zul, neglijența în serviciu, luarea de mită etc.) sunt legate de această calitate de funcțio­­nar public. Așadar, spun juriș­tii, dacă nu ar fi funcțio­­nari publici nu ar putea săvârși o astfel de infracțiune, eventual ar putea fi încadrați la altă infracțiune, în funcție de fapta săvârșită.

   Pe cale de consecință, includerea personalului didactic din învățământul preuniversitar în categoria funcționarilor publici în accepțiunea Codului Penal nu atrage după sine stabilirea altor drepturi, ci doar atragerea răspunderii penale din aceasta perspectivă, devenind incidente faptele și pedepsele aplicabile acestei categorii.

 

   „Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2056/116/2015 (3486/2016), prin care se solicită pronunțarea unei hotă­râri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «da­că în sensul legii penale, profesorul din învățământul preuniversitar de stat este funcționar public în accep­țiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal sau în accepțiunea art. 175 alineatul 2 din Codul penal»“, preci­zează ÎCCJ în decizia de pe 15 martie 2017.
   Decizia instanței supreme este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alineatul 3 din Codul de procedură penală, preci­zează magistrații.

Comentarii

Public tare... (20 Mar, 10:22)
Unu'

Aici se ridică o întrebare foarte interesantă. Profesorul, în noua sa calitate, de funcționar public, devine infractor, sau măcar suspect de însușire de foloase necuvenite, atunci când acceptă bani nefiscalizați pentru un ipotetic serviciu privat - meditația? Dar atunci când lasă corigent un elev, chemându-l ulterior la meditații pentru "creșterea notei", este un abuz din punct de vedere penal? Sau atunci când trimite elevul către o rudă / cunoștință pentru meditație, este trafic de influență? Mă aștept la un mare circ de aici înainte, în pofida faptului că profesorii au ajuns, după ultimele măriri, la salarii astronomice, atunci când sunt privite din zona privată a economiei, adică din zona care cere absolvenți cât mai competenți, dar care primește... ce se știe...

Raspunde
Raspuns (20 Mar, 13:34)
Cadru didactic

După ultimele măriri, cadrele didactice Nu au salarii astronomice decât pe hârtie. După 16 ani vechime în învătământ, toate gradele didactice, abia ajung la 2000 lei net! Nu vorbiți, dacă nu știți realitatea!!!

Raspunde
Salarii astronomice? (20 Mar, 15:45)
Dana Hope

Ce salarii astronomice se viseaza pe aici? As da oricand salariul meu astronomic pe un salariu decent din justitie, Mapn si a altor bugetari. Romanii au o boala ,se pricep la orice cu toate ca nu cunosc nimic.

Raspunde
Tare Functionar (20 Mar, 19:02)
Nelu Istrate

Sa vedeti voi, cum o sa fraudez eu bac-ul de la centrul de la Stefan din Rimnic, anul acesta si o sa-mi fac rost de vreo 10 salarii suplimentare. Am niste pile de la Primarie, vreo 10 tinere absolvente care au facut campaniei PSD-ului, ceva pile ale unei inspectoare de la ISJ, etc!

Raspunde
Pentru "Speranța Depresivă" (20 Mar, 20:28)
Unu'

Dragă "Hope"=Speranța, cred că am scris "cu subiect și predicat" că salariile din învățământ sunt astronomice atunci când sunt privite "din zona privată a economiei". Adică din singura zonă care PRODUCE ceva în țara asta, singura care asigură plusvaloare și progres. Dvs îmi aduceți în ochi alte salarii, muuuult mai mari, dar ... tot din zona bugetară, adică din zona de consum. Păi... cum sa fac să mă fac mai bine înțeles? Să va desenez?...

Raspunde
Raspuns pt Istrate (20 Mar, 21:18)
Colega

In timp ce mie imi tremura mina, tu ai luat toti banii si i-ai cheltuit prin Varna si Grecia. Nu ai fost fair-play. Noi am riscat si tu ai luat toti banii, dar mai vedem!

Raspunde
pătrat (21 Mar, 14:45)
doi

Profesorul face pregătire in particular la solicitarea părintelui; sunt câteva ore in plus fata de scoala in care părintele dorește fixarea unor cunostințe date la scoală..altfel spus care e problema dacă eu , părinte plătesc un profesor sa lucreze in privat cu copilul meu? Asa consider eu( si multi alti parinti)ca îmi ajut copilul sa înțeleagă mai bn xe se face la scoală.Mulțumesc prof care fac pregătire cu copiii in particular.Cu cei corigenti..este logic: Cu cat lucrezi mai mult, cu atât stiu mai bine..si nu o poti face decât ajutat..cel Putin care nu pot singuri..Nu cred că e vreun prof care impune meditația copiilor si acestia nu au nevoie

Raspunde
indiferentă (21 Mar, 14:49)
lsj

Cu pile si cunostințe se rezolvă totul .Nimeni nu mai e corect...si nici nu se schimbă nimic, resemnati-va sau faceti ceva.

Raspunde
o soluție complicată (22 Mar, 21:06)
ionescu o.

Decizia din justiție este o soluție corect formulată dar care devine foarte complicată. Tratarea profesorilor din învățământul preuniversitar ca funcționar public are o mulțime de avantaje și dezavantaje. Apar și piedici de exemplu cum tratezi un profesor suplinitor? Dacă îi dai statut de funcționar public trebuie să-i asiguri post permanent. Funcționarul public lucrează 8 ore zilnic în unitate. Înseamnă că și profesorul va trebui să stea 8 ore în școală.Etc. N-am înțeles de ce unii profesori(cei din învățământul preuniversitar)devin funcționari publici și alții nu(cei din înv. universitar). Ce se întâmplă dacă un profesor din înv. preuniversitar, predă și la universitate. O zi e prof. funcționar public, altă zi, nu. Regimul concediilor funcționarului public nu se potrivește cu cel al profesorilor. ș.a.m.d.

Raspunde
Răspundere (23 Mar, 00:54)
Elena

Elevii fac pregătire în particular că au la clasă numai nulități care doar așteaptă să treacă luna ca să-și i-a banii. De ce credeți ca la mine vin la pregătire sute de elevi.Simplu-eu sunt profesionistă- iar restul numai amatori.

Raspunde
@ Elena profesionista (23 Mar, 08:35)
Pixelu nul

Meditațiile realizate într-un cadru legal, nu cum a făcut președintele meu, nu sunt o problemă. O problemă gravă apare în momentul în care dai meditații elevilor pe care-i ai și la clasă. Miroase izbitor a conflict de interese indiferent dacă asociezi sau nu profesorul cu funcționarul public, dar, evident, tu ești o profesionistă și nici nu se pune problema nulității.

Raspunde
Banii aduc...performanta! (23 Mar, 09:26)
Cleo

Profesor inginer de limba romana la Liceul Berca meditez elevi si garantez performanta in doar cateva luni. Au prioritate elevii pe care ii am si la clasa. Mai am cateva locuri in picioare. Confidentialitate maxima.

Raspunde
Elena (23 Mar, 09:43)
ptr

Ia banii..nu i-a banii, profesionisto! Dar când fac pregătire cu prof de la cls? Sunt multi incompetenți, e dovedit

Raspunde
Ha-ha (24 Mar, 19:23)
Vasile

Pentru cel care abereaza cu "privirea salariilor din zona privata, CARe PRODUCE", bati campii rau de tot. Dar rau, ca sa nu zic ca esti batut in cap. Profesorii, medicii, etc realizeaza niste servicii, nu doar "consuma". Iar priv at ul ce mama dracului f ace, de exemplu c omer ciantii care iau de colea si dau dincolo? Aia paraziteaza, nu produc! Dar un de nu-i cap...Si sper ca nu compari salariul profesorului cu spalatorul de WC-uri din mareata "zona privata". Vai de capul vostru c u privatul vostru de 2 bani. Sunt cativa care intr-adevar produc, restul mai deloc.

Raspunde
inspectie (28 Mar, 13:30)
scoli

Ce i cu inspecțiile din județ...La câte reclamatii au fost...he he sa fim sanatosi

Raspunde
Scoli inspectate (30 Mar, 08:31)
Minister

Mai urmeaza

Raspunde
isj (30 Mar, 09:52)
nou

Sper să -i reclame pe roti, unde sunt nereguli, mai ales că unii directori nepromovati isi cam fac de cap

Raspunde
Vechi (30 Mar, 22:12)
Nou

Si cei promovati, nu?

Raspunde

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
30 Apr, 07:37 Trădare să fie, dar să știm și noi!
Pixelu cometic a comentat pentru articolul Cum a decurs relația cu buzoienii a președintelui Consiliului Județean: întâlniri, audiențe, chermeza de 1 Decembrie și tunelul cu beculețe:
Păi organ de cercetare penală este chiar DNA-ul.
Culmea ironiei este că noi, cetățenii, suntem încă proprietari ai distribuției de apă a județului și cei numiți să administreze distribuția de apă ne impun niște tarife halucinante. Ceva de genul, angajez pe cineva să-mi muncească un teren proprietate personală iar la strângerea recoltei în afară de salariul convenit, angajatul îmi cere bani și pe propria recoltă. Simpatic, nu!
29 Apr, 22:43 Răspuns pt Valeria
Nicoleta a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Olimpiada a fost o reușită excepțională. Cred că ai observat la festivitatea de deschidere diferența uriașă de valoare intre Mihaela și celălalte reprezentate de la ISJ Buzău. Cine a mai obținut de la ISJ Buzău titlu de profesoara anului? Cred cu tărie că locul Mihaelei este la conducerea ISJ Buzău.
29 Apr, 22:11 parerea mea!
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
"Abrudan" asta chiar este un PNL-ist ..."sadea"! "Intelectual" de ....."casa"!Pacat ca dl.Ionescu O este coleg de partid cu "abrudani" din astia in PNL.Referitor la cele prezentate de "Pixelu observator",as zice ca nu e vorba de politicieni "prosti si corupti",ci de niste TRADATORI de tara ,niste nenorociti.
Google PageRank Checker