27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:13 AM
toamna buzoiana

Politic

Râmniceanul Gheorghiaş ,,Melcul“, om-cheie în dosarele lui Dragnea ,,Tel Drum“ şi ,,Brazilia“

de Călin BOSTAN
Politic  |
12.07.2017, 00:00
507

   Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu, luni, într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală ,,in rem” pentru infracţiuni asimilate corupţiei, ,,în legătură cu alte aspecte” conţinute în investigaţia jurnalistică publicată joi de Rise Project, au declarat pentru News.ro reprezentanţii DNA.

   ,,La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017, existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei”, spune DNA, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro. Direcţia Naţională Anticorupţie mai precizează că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă: “Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, adaugă DNA.

   Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Gene­rale de Protecţie Internă, intitulat ,,Notă privind aspecte care afectează climatul socio-econo­mic al judeţului Teleorman”, care descrie o ,,reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept ,,deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Pro­ject a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

   Direcţia Naţională Anticorupţie anunţase, vineri, că ,,o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând, în 19 fe­bruarie 2016, începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din ­Brazi­lia.

  Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a respins, luni, informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află ,,în spatele” ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale. Liviu Dragnea a contestat şi informaţiile privind afacerile sale în Brazilia: ,,N-am ascuns niciodată că am mers în această ţară. Am avut îndrăzneala să merg şi în alte ţări. Nici lucrul ăsta nu l-am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă ţară. N-am făcut afaceri în Brazilia şi nu am afaceri în Brazilia şi nici în altă ţară”, a spus şeful PSD. De asemenea, Dragnea a susţinut că totul a pornit de la George Soros, care este, în opinia sa, ,,un personaj malefic”.

    Conform presei centrale, ieri a fost audiată la Direcţia ­Naţio­nală Anticorupţie, fosta soţie a preşedintelui PSD, Bombonica Prodana, în calitate de martor în dosarul ,,Brazilia”. Este, deci, de aşteptat ca printre persoanele care vor fi audiate în ambele speţe să fie şi acţionarii ,,la vedere” ai firmei TelDrum, unul dintre oamenii-cheie fiind râmniceanul Mugurel Sorin ­Gheo­rghiaş, fost coleg de facultate şi de trupă rock cu liderul naţional social-democrat, care a înfiinţat, în anul 2010,  peste ocean, o firmă pentru investiţii în hoteluri, restaurante şi alte imobiliare, conform unei alte investigaţii Rise Project. El a introdus de cel puţin şase ori în Brazilia, în perioada 2010-2011, bani descrişi drept ,,investiţii directe din România”.

   O anchetă a cotidianului ,,Adevărul” din iulie 2011 arăta faptul că cei doi foşti colegi ai baronului de Teleorman, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaş ,,Melcul” şi Liviu Lucian Dobrescu ,,Şobo”, care au devenit acţionari majoritari, cu 44%, ­res­pectiv 43,9%, ai TelDrum, în anul 2006 nu-şi permiteau să deţină pachetul majoritar al unei firme cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro pe an.

   Gheorghiaş a fost directorul unei firme de asigurări din Buzău. În 2006, şi-a înfiinţat propria societate de asigurări, Accentasig, şi a luat-o ca partener de afaceri pe soţia sa, Ramona. Deşi a pornit de la un singur angajat şi venituri anuale de 10.000 de euro, după ce a intrat la SC TelDrum SA, firma de asigurări a ajuns în 2009 la o cifră de afaceri de 35.000 de euro. Mai mult, în 2010, în afa­cerea cu asigurări a intrat şi un director al TelDrum, Petre Pitiş. Contribuţia acestuia din urmă se vede în cifre: în iunie 2010, firma Accentasig a primit autorizaţia de funcţionare ca broker de asigurări şi şi-a deschis trei filiale în Buzău. Compania figura, în urmă cu şase ani, pe site-urile de oferte de muncă cu zece angajaţi şi cu o cifră de afaceri de peste 250.000 de euro. ,,Melcul” deţine la Podgoria câteva zeci de hectare de viţă-de-vie pe care o întreţine cu utilaje achiziţionate în 2007, printr-un program de finanţare al Uniunii Europene.

   Liviu Dragnea a susţinut în mai multe rânduri că nu ştie ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaş a declarat, în 2011, pentru ,,Adevărul”, că nu a ţinut legătura cu Liviu Dragnea: ,,Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opţiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ţinut legătura cu el. Acum îl ştiu aşa, na, cum îl ştiu şi pe preşe­dintele Băsescu, de la televizor”. În realitate, doar în 2011, Ghe­orghiaş a fost de trei ori în Brazilia, unde s-a intersectat cu Dragnea, iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ştampila de ieşire din ţară pe paşaport la doar două minute după ce şi documentul lui Dragnea a fost ştampilat. Cei doi s-au urcat în acelaşi avion.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Hochei: Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc, învinse în deplasare în Erste Liga
Luni, Septembrie 25, 2017 00:06 AM

Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc au pierdut meciurile susținute, duminică, în deplasare, în Erste Liga la hochei pe gheață.

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker