27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:51 PM

Politic

Râmniceanul Gheorghiaş ,,Melcul“, om-cheie în dosarele lui Dragnea ,,Tel Drum“ şi ,,Brazilia“

de Călin BOSTAN
Politic  |
12.07.2017, 00:00
558

   Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu, luni, într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală ,,in rem” pentru infracţiuni asimilate corupţiei, ,,în legătură cu alte aspecte” conţinute în investigaţia jurnalistică publicată joi de Rise Project, au declarat pentru News.ro reprezentanţii DNA.

   ,,La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017, existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei”, spune DNA, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro. Direcţia Naţională Anticorupţie mai precizează că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă: “Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, adaugă DNA.

   Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Gene­rale de Protecţie Internă, intitulat ,,Notă privind aspecte care afectează climatul socio-econo­mic al judeţului Teleorman”, care descrie o ,,reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept ,,deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Pro­ject a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

   Direcţia Naţională Anticorupţie anunţase, vineri, că ,,o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând, în 19 fe­bruarie 2016, începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din ­Brazi­lia.

  Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a respins, luni, informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află ,,în spatele” ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale. Liviu Dragnea a contestat şi informaţiile privind afacerile sale în Brazilia: ,,N-am ascuns niciodată că am mers în această ţară. Am avut îndrăzneala să merg şi în alte ţări. Nici lucrul ăsta nu l-am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă ţară. N-am făcut afaceri în Brazilia şi nu am afaceri în Brazilia şi nici în altă ţară”, a spus şeful PSD. De asemenea, Dragnea a susţinut că totul a pornit de la George Soros, care este, în opinia sa, ,,un personaj malefic”.

    Conform presei centrale, ieri a fost audiată la Direcţia ­Naţio­nală Anticorupţie, fosta soţie a preşedintelui PSD, Bombonica Prodana, în calitate de martor în dosarul ,,Brazilia”. Este, deci, de aşteptat ca printre persoanele care vor fi audiate în ambele speţe să fie şi acţionarii ,,la vedere” ai firmei TelDrum, unul dintre oamenii-cheie fiind râmniceanul Mugurel Sorin ­Gheo­rghiaş, fost coleg de facultate şi de trupă rock cu liderul naţional social-democrat, care a înfiinţat, în anul 2010,  peste ocean, o firmă pentru investiţii în hoteluri, restaurante şi alte imobiliare, conform unei alte investigaţii Rise Project. El a introdus de cel puţin şase ori în Brazilia, în perioada 2010-2011, bani descrişi drept ,,investiţii directe din România”.

   O anchetă a cotidianului ,,Adevărul” din iulie 2011 arăta faptul că cei doi foşti colegi ai baronului de Teleorman, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaş ,,Melcul” şi Liviu Lucian Dobrescu ,,Şobo”, care au devenit acţionari majoritari, cu 44%, ­res­pectiv 43,9%, ai TelDrum, în anul 2006 nu-şi permiteau să deţină pachetul majoritar al unei firme cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro pe an.

   Gheorghiaş a fost directorul unei firme de asigurări din Buzău. În 2006, şi-a înfiinţat propria societate de asigurări, Accentasig, şi a luat-o ca partener de afaceri pe soţia sa, Ramona. Deşi a pornit de la un singur angajat şi venituri anuale de 10.000 de euro, după ce a intrat la SC TelDrum SA, firma de asigurări a ajuns în 2009 la o cifră de afaceri de 35.000 de euro. Mai mult, în 2010, în afa­cerea cu asigurări a intrat şi un director al TelDrum, Petre Pitiş. Contribuţia acestuia din urmă se vede în cifre: în iunie 2010, firma Accentasig a primit autorizaţia de funcţionare ca broker de asigurări şi şi-a deschis trei filiale în Buzău. Compania figura, în urmă cu şase ani, pe site-urile de oferte de muncă cu zece angajaţi şi cu o cifră de afaceri de peste 250.000 de euro. ,,Melcul” deţine la Podgoria câteva zeci de hectare de viţă-de-vie pe care o întreţine cu utilaje achiziţionate în 2007, printr-un program de finanţare al Uniunii Europene.

   Liviu Dragnea a susţinut în mai multe rânduri că nu ştie ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaş a declarat, în 2011, pentru ,,Adevărul”, că nu a ţinut legătura cu Liviu Dragnea: ,,Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opţiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ţinut legătura cu el. Acum îl ştiu aşa, na, cum îl ştiu şi pe preşe­dintele Băsescu, de la televizor”. În realitate, doar în 2011, Ghe­orghiaş a fost de trei ori în Brazilia, unde s-a intersectat cu Dragnea, iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ştampila de ieşire din ţară pe paşaport la doar două minute după ce şi documentul lui Dragnea a fost ştampilat. Cei doi s-au urcat în acelaşi avion.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

CCR - Belina: Sunt acte administrative individuale; pot face obiectul cercetării privind fapte ce au precedat adoptarea
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:43 PM

Curtea Constituțională a României a constatat că Hotărârile Guvernului din dosarul Belina sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care au precedat sau însoțit adoptarea/emiterea lor.

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker