Actualitate

„Punem preţ pe plastic”, prima aplicaţie practică a proiectului „Buzăul, oraş circular”

După ce, în data de 16 mai, cu prilejul unei conferinţe naţionale de economie circulară, municipalitatea a lansat o platformă inovativă “Buzăul, oraş circular”, iar în urmă cu o lună şi jumătate a mai avut loc un workshop pe această temă,  vineri, 8 noiembrie, la Carrefour Buzău s-a dat startul primei activităţi care pune în practică aceste planuri de transformare a capitalei de judeţ în  primul oraş din ţară care trece de la economia liniară la economia circulară.  Este vorba despre programul „Punem preţ pe plastic”, care se va desfăşura  timp de zece zile, în  perioada 8–17 noiembrie, interval în care locuitorii din Buzău pot plăti cu PET-ul şi primesc la schimb fructe şi legume româneşti, de la producători locali, la hipermarketul Carrefour Buzău.

Iniţiativa “Plata cu PET-ul”, a aparţinut Carrefour România şi este implementată cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău, Green Resources Management S.A., Green Group şi RER Sud S.A., în cadrul unor campanii de informare şi educare a publicului şi operatorilor economici din oraş. Astfel, lansarea proiectului a avut loc în prezenţa primarului Constantin Toma – pentru  că targetul declarat de edilul şef este ca municipiului Buzău să ajungă la o economie circulară, iar reciclarea este o măsură de economie circulară -, şi a reprezentanţilor partenerilor care au făcut posibil acest proiect: directorul  hipermarketului Carrefour, Oana Andrei – care a apreciat implicarea municipalităţii şi a colaboratorilor  RER şi Green Tech în punerea în practică a proiectului -, Alina Georgescu, reprezentant Green Group şi reprezentant al firmei Green Resources Management – cel mai mare reciclator din UE , cu sediul la Buzău, care a creat aici peste 4.000 de locuri de muncă -, şi Liviu Mocanu, director RER Ecologic Service Buzau SA – operatorul care ajută în recuperarea deşeurilor din municipiul Buzău -, Ileana Bâncu, director Tehnic în primăria municipiul Buzău, şi alţi reprezentanţi RER.

“Programul este simplu şi are rol educaţional pentru consumatori, care pot să vadă că PETT ul are o valoare. Unii dintre consumatori o aruncă la gunoi, considerând că nu are nico valoare. Aruncând-o la gunoi şi necolectând-o separat, în­seamnă o chletuială mai mare pentru firma care  reciclează. Am dori ca recipientele să ajungă totdeauna într-o colectare selectivă şi aici trebuie menţionat iniţiativa  agentului de salubrizare a municipiului Buzău, şi anume RER Ecologic Service, care a iniţiat programul <Sacul galben> încă de acum trei ani. El este funcţio­nal”, a spus Ileana Bâncu, director Tehnic al Primăriei Buzău.

“Plata cu PET-ul”

Reprezentantul Greengroup a oferit detalii despre importanţa proiectului „Punem preţ pe plastic” în contextul platformei lansate de municipalitatea buzoiană „Buzăul, oraş circular”: „Este parte din procesul circular. PETTurile adunate aici vor fi colectate de RER, livrate la Greentech şi apoi duse la GreenFiber care le va transforma în fibra poliesterică regenerabilă. De acolo pleacă în industria auto, unde se folosesc în aplicaţii, în industria igienică, unde se fac obiecte pentru bebeluşi. Aici este circularitate. Suntem bucuroşi să putem face acest lcuru. Fiecare PETT  se va duce acolo unde trebuie”.

Primarul Constantin To­ma a fost primul care verificat cum trebuie să procedeze orice buzoian care doreşte să cumpere legume aducând în schimb PETTuri, dorind ca prin acest gest să dea un exemplu concetăţenilor de a colecta şi a recicla, lansând în acelaşi timp un apel către buzoieni: ”Fac un apel către toţi cetăţenii. La nivel de România,  la momentul acesta, se consumă cam 150.000 de tone de PET-uri. Se recuperează din această cantitate imensă doar 50.000 de tone. 100.000 de tone se aruncă. Este  foarte mult. 100.000 de tone sunt aruncate şi vedeţi şi pe marginea drumului şi în ape şi oriunde şi nu sunt biodegradabile şi sunt sute de ani ca să se poată dezintegra natural astfel de produse. Pe de-o parte trebuie să acţionăm să le recuperăm, iar pe de altă parte, în economia circulară să încercăm să nu mai consumăm ( ca o paranteză, primarul a spus că în această idee, organizarea târgului Drăgaica din 2020 se va face altfel. Mai precis se vor pune alte condiţii comercianţilor care nu vor mai avea voie să folosească materiale plastice de unică folosinţă n.r.). Cel care a inventat aceste pungi de plastic se gândea că nu se va mai tăia pădurea. Se taie şi pădurea acum şi s-au înmulţit şi plasticul pe pe care le aruncăm. Va trebui să schimbăm modul acesta de consum şi asta înseamnă trecerea de la economia liniară la economia circulară”.  Primarul Constantin Toma spune că la această dată se iau în calcul toate aspectele economice care vor deriva din implementarea unei economii circulare. „În momentul acesta se lucrează la un audit, să vedem cum funcţio­nează economia liniară la Buzău, după care, în baza acestui audit, vom trece la un plan de acţiune pe care îl vom aplica şi pe care îl vom face cunoscut buzoienilor”, a explicat primarul Constantin Toma stadiul în care se află demersurile potrivit platformei “Buzăul circular”.

Un proiect pilot de 18.000 euro

Primarul atrage atenţia asupra importanţei proiectului pentru a avea un oraş curat, dar şi a importanţei lui economice: „Avem obiective  foarte înalte de a reuşi să introducem în circui­tul economic foarte multe din produsele pe care noi buzoienii le aruncăm. Trebuie să conştientizăm că majoritatea lucrurilor pe care le aruncăm au şi valoare economică”.

Pentru a se ajunge la oraş circular se vor face investiţii în proiecte cum este acesta. Cât valorează această încercare de acomodare a populaţiei cu ideea de reciclare pentru a conştientiza necesitatea punerii ei în practică a explicat edilul şef al oraşului, Constantin Toma: „Se vor consuma 18.000 de euro dintr-un fond pus la dispoziţie de Green Resources, partea grupului Green”.

Ce spune Green Group despre proiect

„Sunt aici în dublă calitate. Reprezint şi organizaţia care implementează responsabilităţile producătorilor. Este un proiect frumos care a avut rezultate foarte bune în ţară. A venit şi în Buzău. Cealaltă calitate a mea este aceea de susţinător al unui program din care comunitatea are de câştigat. Totdeauna vom fi alături de dumneavoastră şi totdeauna vom susţine iniţiative de genul acesta. Carrefour a pornit a făcut primul pas, dar suntem aici să-i ajutăm. Avem un sac pe care o să trebuiască să-l umplem şi acum şi după ce se va termina acest program. Nu uitaţi să colectaţi. Deşeurile pe care le colectaţi ajung în fabricile noastre. Sunt o resursă şi de aceea suntem aici”, a declarat Alina Georgescu, reprezentant Green Group şi reprezentant al firmei Green Resources Management la această întâlnire.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker