• 190 de ani de presă în spațiul de limbă română 

În perioada 12-13 aprilie 2019, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, va avea loc ediția a XII-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei, având tema „190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”. Pintre invitați se numără și publicistul buzoian Viorel Frîncu, care va susține comunicarea „C. C. Datculescu – fondator al publicației <Gazeta Săteanului> – prima <Revistă Ilustrată Enciclopedică> din Regatul României”.

De subliniat că publicistul buzoian, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este un participant frecvent la această manifestare științifică anuală, încă de la debutul ei (2007), cu studii și comunicări din presa de la Curbura Carpaților.

Cu acest prilej, se vor lansa cele două volume coordonate de prof. univ. dr. Marian Petcu, „Enciclopedia Cenzurii din România. 1640-1945”, respectiv „Enciclopedia Cenzurii din România. 1946-2018”. Acestea reunesc informații relevante, colectate din arhive civile și militare din România, Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și Franța, ceea ce a presupus un efort considerabil de identificare, traducere, rezumare a urmelor Cenzurii.

Lucrarea amplă îi poate ajuta pe cei interesați de istoria jurnalismului, cinematografiei, literaturii, tea­trului, de istoria activității ­edi­toriale în sens mai larg, de istoria culturii, de evoluția mecanismelor represive.

De menționat că publicistul Viorel Frîncu se numără printre contributorii la această lucrare, ca și la realizarea monumentalului volum „Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Felicitări domnului Viorel Frîncu, autor al multor lucrări dedicate presei românești, în special de la curbura Carpaților, al unor monografii și articole dedicate personalităților culturale.
    Participarea la sesiunea științifică internațională de la Iași este o recunoaștere a muncii și talentului, cunoscute de cititorii de la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, de scriitorii și jurnaliștii din Buzău și din alte zone ale țării.

Comments are closed.