27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 06:54 AM

Politic

PSD vrea să pună mâna și pe instanța corectitudinii academice / Buzoianul Marius Andruh, pe lista neagră a social-democraților

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.04.2017, 00:00
2098

   Academicianul buzoian Ma­rius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, instituția care verifică sesizările de plagiat în tezele de doctorat, a decla­rat pentru HotNews.ro că ministrul Educației, Pavel Năs­tase, i-a spus într-o convorbire că „se dorește înlocuirea“ sa. Potrivit unor surse guvernamentale, Năstase i-ar fi cerut chiar demisia lui Andruh, dar acesta a declarat, pentru aceeași sursă, că va rămâne în funcție.

   Pe de altă parte, aceleași sur­se guvernamentale au decla­rat pentru HotNews.ro că la ni­velul Ministerului se caută so­lu­ții pentru înlocuirea din funcție a lui Andruh cu președintele Aca­demiei Române, Ionel Valentin Vlad, un loial al Partidului Social Demo­crat. Nu e clar însă cum ar putea Ministerul Educației să îl schimbe din funcție pe Andruh, un chimist cu reputație de intransigent, dat fiind că acesta a fost ales de forumul de conducere al Consiliului Na­țio­nal de Atestare a Tit­lu­rilor, Di­plomelor și Certifica­telor Universitare (CNATDCU) și nu ar pu­tea fi demis decât printr-o deci­zie a aceluiași for, și nu printr-o decizie a Ministerului Educației.

   Ministrul Educației, Pavel Năstase, a confirmat pentru HotNews că a avut o discuție cu Andruh, în care i-a reproșat existența anumitor probleme în CNATDCU, dar susține că nu i-a cerut demisia, ci că Andruh ar fi spus că vrea să demisio­neze. „Fac o evaluare internă, am avut o dis­cuție privind activitatea dânsului, el a recunoscut că nu a făcut anumite lucruri la CNATDCU. Nu am o proble­mă cu domnul Andruh, am o problemă cu derularea procedurilor la CNATDCU. Nu am luat încă o decizie, dar măsurile care se impun vor fi luate“, a declarat Năstase pentru HotNews.ro.

   Marius Andruh a condus con­siliul general al CNATDCU și în 2012, când instituția a decis că lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost plagiată. De asemenea, Andruh este unul dintre semnatarii ape­lului public prin care mai mulți profesori universitari, mem­bri ai comunității academice a Universității din București, au cerut apărarea statului de drept în România imediat după ce Guver­nul Grindeanu a adoptat ce­le­bra OUG 13, calificată drept  „po­li­tică anti-românească“.  CNATDCU este o instituție esențială pentru mediul universitar, fiind, practic, gardianul corectitudinii academice. Ea a primit în ultimii ani o atenție uriașă din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe bandă rulantă în cazul unor demnitari de rang înalt, precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Florentin Pandele.

   Membru titular al Academiei Române și al Academiei Europaea din Londra, buzoianul Marius Andruh face parte din galeria selectă a absolvenților Co­legiului „B.P. Hasdeu“, promoția 1973. Dincolo de munca de cerce­tare care i-a adus includerea în prestigiosul  European Academy of Sciences, buzoianul este unul dintre cei mai apreciați profesori universitari din țară, dovadă stând votul propriilor studenți care l-au clasat în 2007 în Topul Profesorilor Bologna. „Am absol­vit Facultatea de Chimie în 1979, pe atunci în exil la Politehnică. Stagiul de trei ani în producție, obligatoriu în anii aceia, l-am făcut la I.P.R.S. Băneasa. Preocupările de acolo - semiconductori, circuite in­tegrate etc. - erau foarte interesante, dar nu pentru mine. Mi-am făcut însă prieteni buni și am citit atunci literatura beletristică cât pentru zece ani… Apoi am trecut în cercetare - între 1982 și 1984 la Centrul de Chimie Fi­zică, acum la Academia Română - și, din 1984 la Facultatea de Chi­mie, la început cercetător, apoi ca­dru didactic. Teza de doctorat am susținut-o în 1988  - conducător aca­demician Maria Brezeanu - și tot în 1988 am trecut pe post de asistent universitar. Din 1990 a devenit posibilă participarea la com­petiții pentru burse în stră­ină­tate. Am făcut două stagii post-doctorale, la Paris, în anii 1991 și 1992, cu Profesorul Olivier Kahn, și la Göttingen, în perioada 1992-1993, ca bursier Humboldt, cu Profesorul Herbert W. Roesky. Din 1996, când am devenit și profesor titular, am hotărât să încerc să fac chimie în aceleași condiții și cu rezultate comparabile cu laboratoarele din străinătate. Cred că am reușit“, spunea, pentru OPINIA, Marius Andruh, în septembrie 2011.

Comentarii

cum sa fii partinic (19 Apr, 17:27)
ion

tot sub conducerea acestui domn chiovesi nu a plagiat decit 4 la suta din primele 100 de pagini. asta da servilism.

Raspunde
mirare (19 Apr, 17:55)
petre

daca in 1988 era asistent cum a putut promova ca profesor in 1996. o fi fost singurul cadru universitar la facultatea de chimie.

Raspunde

Stiri Agerpres

Coreea de Nord reprezintă o "amenințare fără precedent", afirmă Jim Mattis și aliații săi
Marti, Octombrie 24, 2017 06:38 AM

Programul militar nord-coreean reprezintă o "amenințare gravă și fără precedent" pentru Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, au afirmat marți miniștrii apărării din cele trei țări, relatează AFP.

Senat: Propunerea legislativă pentru completarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES, marți, pe ordinea de zi a plenului
Marti, Octombrie 24, 2017 06:06 AM

Senatul ar putea dezbate și vota, marți, propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției.

Siria: 22 de morți într-un raid aerian la Deir ez-Zor (OSDO)
Marti, Octombrie 24, 2017 06:02 AM

Cel puțin 22 de persoane și-au pierdut viața luni seară într-un atac aerian cu origine neidentificată în apropiere de Deir ez-Zor, oraș din estul Siriei eliberat aproape complet de forțele regimului de la Damasc, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

China: Noua conducere va fi prezentată miercuri
Marti, Octombrie 24, 2017 05:28 AM

Noua conducere chineză va fi prezentată miercuri, la finalul celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist la putere, a anunțat agenția Xinhua, citată de AFP.

Ovidiu Puțura - audiat din nou la Comisia SRI
Marti, Octombrie 24, 2017 05:25 AM

Comisia parlamentară de control al activității SRI urmează să îl audieze din nou marți pe fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 19:34 Domnul a dat,Domnul a luat!Domnul fie laudat !
Scaraotchi a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Domnul a dat,Domnul a luat! Domnul fie laudat!...........O fi saracit biserica? Poate ca este doar o manevra pentru naivii care vor sari sa despagubeasca biserica.
23 Oct, 15:06 pentru SUBIECTIV
Q. a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
Domnule, nu știu ce iei, dar vreau și eu! Cine ți-a zis așa ceva? Iar folosirea literelor mari echivalează în spațiul virtual cu țipatul.
23 Oct, 14:46 Urare de bine
Priceputu' a comentat pentru articolul Mocanu: “Guvernul PSD-ALDE joacă «alba-neagra» cu legea pensiilor”:
Vedea-te-as muncind la firma privata , domnule parlamentar beizadea!
Google PageRank Checker