27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:32 AM

Politic

PSD vrea să pună mâna și pe instanța corectitudinii academice / Buzoianul Marius Andruh, pe lista neagră a social-democraților

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.04.2017, 00:00
1009

   Academicianul buzoian Ma­rius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, instituția care verifică sesizările de plagiat în tezele de doctorat, a decla­rat pentru HotNews.ro că ministrul Educației, Pavel Năs­tase, i-a spus într-o convorbire că „se dorește înlocuirea“ sa. Potrivit unor surse guvernamentale, Năstase i-ar fi cerut chiar demisia lui Andruh, dar acesta a declarat, pentru aceeași sursă, că va rămâne în funcție.

   Pe de altă parte, aceleași sur­se guvernamentale au decla­rat pentru HotNews.ro că la ni­velul Ministerului se caută so­lu­ții pentru înlocuirea din funcție a lui Andruh cu președintele Aca­demiei Române, Ionel Valentin Vlad, un loial al Partidului Social Demo­crat. Nu e clar însă cum ar putea Ministerul Educației să îl schimbe din funcție pe Andruh, un chimist cu reputație de intransigent, dat fiind că acesta a fost ales de forumul de conducere al Consiliului Na­țio­nal de Atestare a Tit­lu­rilor, Di­plomelor și Certifica­telor Universitare (CNATDCU) și nu ar pu­tea fi demis decât printr-o deci­zie a aceluiași for, și nu printr-o decizie a Ministerului Educației.

   Ministrul Educației, Pavel Năstase, a confirmat pentru HotNews că a avut o discuție cu Andruh, în care i-a reproșat existența anumitor probleme în CNATDCU, dar susține că nu i-a cerut demisia, ci că Andruh ar fi spus că vrea să demisio­neze. „Fac o evaluare internă, am avut o dis­cuție privind activitatea dânsului, el a recunoscut că nu a făcut anumite lucruri la CNATDCU. Nu am o proble­mă cu domnul Andruh, am o problemă cu derularea procedurilor la CNATDCU. Nu am luat încă o decizie, dar măsurile care se impun vor fi luate“, a declarat Năstase pentru HotNews.ro.

   Marius Andruh a condus con­siliul general al CNATDCU și în 2012, când instituția a decis că lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost plagiată. De asemenea, Andruh este unul dintre semnatarii ape­lului public prin care mai mulți profesori universitari, mem­bri ai comunității academice a Universității din București, au cerut apărarea statului de drept în România imediat după ce Guver­nul Grindeanu a adoptat ce­le­bra OUG 13, calificată drept  „po­li­tică anti-românească“.  CNATDCU este o instituție esențială pentru mediul universitar, fiind, practic, gardianul corectitudinii academice. Ea a primit în ultimii ani o atenție uriașă din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe bandă rulantă în cazul unor demnitari de rang înalt, precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Florentin Pandele.

   Membru titular al Academiei Române și al Academiei Europaea din Londra, buzoianul Marius Andruh face parte din galeria selectă a absolvenților Co­legiului „B.P. Hasdeu“, promoția 1973. Dincolo de munca de cerce­tare care i-a adus includerea în prestigiosul  European Academy of Sciences, buzoianul este unul dintre cei mai apreciați profesori universitari din țară, dovadă stând votul propriilor studenți care l-au clasat în 2007 în Topul Profesorilor Bologna. „Am absol­vit Facultatea de Chimie în 1979, pe atunci în exil la Politehnică. Stagiul de trei ani în producție, obligatoriu în anii aceia, l-am făcut la I.P.R.S. Băneasa. Preocupările de acolo - semiconductori, circuite in­tegrate etc. - erau foarte interesante, dar nu pentru mine. Mi-am făcut însă prieteni buni și am citit atunci literatura beletristică cât pentru zece ani… Apoi am trecut în cercetare - între 1982 și 1984 la Centrul de Chimie Fi­zică, acum la Academia Română - și, din 1984 la Facultatea de Chi­mie, la început cercetător, apoi ca­dru didactic. Teza de doctorat am susținut-o în 1988  - conducător aca­demician Maria Brezeanu - și tot în 1988 am trecut pe post de asistent universitar. Din 1990 a devenit posibilă participarea la com­petiții pentru burse în stră­ină­tate. Am făcut două stagii post-doctorale, la Paris, în anii 1991 și 1992, cu Profesorul Olivier Kahn, și la Göttingen, în perioada 1992-1993, ca bursier Humboldt, cu Profesorul Herbert W. Roesky. Din 1996, când am devenit și profesor titular, am hotărât să încerc să fac chimie în aceleași condiții și cu rezultate comparabile cu laboratoarele din străinătate. Cred că am reușit“, spunea, pentru OPINIA, Marius Andruh, în septembrie 2011.

Comentarii

cum sa fii partinic (19 Apr, 17:27)
ion

tot sub conducerea acestui domn chiovesi nu a plagiat decit 4 la suta din primele 100 de pagini. asta da servilism.

Raspunde
mirare (19 Apr, 17:55)
petre

daca in 1988 era asistent cum a putut promova ca profesor in 1996. o fi fost singurul cadru universitar la facultatea de chimie.

Raspunde

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker