27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:44 AM

Politic

PSD vrea să pună mâna și pe instanța corectitudinii academice / Buzoianul Marius Andruh, pe lista neagră a social-democraților

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.04.2017, 00:00
2033

   Academicianul buzoian Ma­rius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, instituția care verifică sesizările de plagiat în tezele de doctorat, a decla­rat pentru HotNews.ro că ministrul Educației, Pavel Năs­tase, i-a spus într-o convorbire că „se dorește înlocuirea“ sa. Potrivit unor surse guvernamentale, Năstase i-ar fi cerut chiar demisia lui Andruh, dar acesta a declarat, pentru aceeași sursă, că va rămâne în funcție.

   Pe de altă parte, aceleași sur­se guvernamentale au decla­rat pentru HotNews.ro că la ni­velul Ministerului se caută so­lu­ții pentru înlocuirea din funcție a lui Andruh cu președintele Aca­demiei Române, Ionel Valentin Vlad, un loial al Partidului Social Demo­crat. Nu e clar însă cum ar putea Ministerul Educației să îl schimbe din funcție pe Andruh, un chimist cu reputație de intransigent, dat fiind că acesta a fost ales de forumul de conducere al Consiliului Na­țio­nal de Atestare a Tit­lu­rilor, Di­plomelor și Certifica­telor Universitare (CNATDCU) și nu ar pu­tea fi demis decât printr-o deci­zie a aceluiași for, și nu printr-o decizie a Ministerului Educației.

   Ministrul Educației, Pavel Năstase, a confirmat pentru HotNews că a avut o discuție cu Andruh, în care i-a reproșat existența anumitor probleme în CNATDCU, dar susține că nu i-a cerut demisia, ci că Andruh ar fi spus că vrea să demisio­neze. „Fac o evaluare internă, am avut o dis­cuție privind activitatea dânsului, el a recunoscut că nu a făcut anumite lucruri la CNATDCU. Nu am o proble­mă cu domnul Andruh, am o problemă cu derularea procedurilor la CNATDCU. Nu am luat încă o decizie, dar măsurile care se impun vor fi luate“, a declarat Năstase pentru HotNews.ro.

   Marius Andruh a condus con­siliul general al CNATDCU și în 2012, când instituția a decis că lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost plagiată. De asemenea, Andruh este unul dintre semnatarii ape­lului public prin care mai mulți profesori universitari, mem­bri ai comunității academice a Universității din București, au cerut apărarea statului de drept în România imediat după ce Guver­nul Grindeanu a adoptat ce­le­bra OUG 13, calificată drept  „po­li­tică anti-românească“.  CNATDCU este o instituție esențială pentru mediul universitar, fiind, practic, gardianul corectitudinii academice. Ea a primit în ultimii ani o atenție uriașă din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe bandă rulantă în cazul unor demnitari de rang înalt, precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Florentin Pandele.

   Membru titular al Academiei Române și al Academiei Europaea din Londra, buzoianul Marius Andruh face parte din galeria selectă a absolvenților Co­legiului „B.P. Hasdeu“, promoția 1973. Dincolo de munca de cerce­tare care i-a adus includerea în prestigiosul  European Academy of Sciences, buzoianul este unul dintre cei mai apreciați profesori universitari din țară, dovadă stând votul propriilor studenți care l-au clasat în 2007 în Topul Profesorilor Bologna. „Am absol­vit Facultatea de Chimie în 1979, pe atunci în exil la Politehnică. Stagiul de trei ani în producție, obligatoriu în anii aceia, l-am făcut la I.P.R.S. Băneasa. Preocupările de acolo - semiconductori, circuite in­tegrate etc. - erau foarte interesante, dar nu pentru mine. Mi-am făcut însă prieteni buni și am citit atunci literatura beletristică cât pentru zece ani… Apoi am trecut în cercetare - între 1982 și 1984 la Centrul de Chimie Fi­zică, acum la Academia Română - și, din 1984 la Facultatea de Chi­mie, la început cercetător, apoi ca­dru didactic. Teza de doctorat am susținut-o în 1988  - conducător aca­demician Maria Brezeanu - și tot în 1988 am trecut pe post de asistent universitar. Din 1990 a devenit posibilă participarea la com­petiții pentru burse în stră­ină­tate. Am făcut două stagii post-doctorale, la Paris, în anii 1991 și 1992, cu Profesorul Olivier Kahn, și la Göttingen, în perioada 1992-1993, ca bursier Humboldt, cu Profesorul Herbert W. Roesky. Din 1996, când am devenit și profesor titular, am hotărât să încerc să fac chimie în aceleași condiții și cu rezultate comparabile cu laboratoarele din străinătate. Cred că am reușit“, spunea, pentru OPINIA, Marius Andruh, în septembrie 2011.

Comentarii

cum sa fii partinic (19 Apr, 17:27)
ion

tot sub conducerea acestui domn chiovesi nu a plagiat decit 4 la suta din primele 100 de pagini. asta da servilism.

Raspunde
mirare (19 Apr, 17:55)
petre

daca in 1988 era asistent cum a putut promova ca profesor in 1996. o fi fost singurul cadru universitar la facultatea de chimie.

Raspunde

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker