27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:22 PM

Politic

PSD vrea să pună mâna și pe instanța corectitudinii academice / Buzoianul Marius Andruh, pe lista neagră a social-democraților

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.04.2017, 00:00
2081

   Academicianul buzoian Ma­rius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, instituția care verifică sesizările de plagiat în tezele de doctorat, a decla­rat pentru HotNews.ro că ministrul Educației, Pavel Năs­tase, i-a spus într-o convorbire că „se dorește înlocuirea“ sa. Potrivit unor surse guvernamentale, Năstase i-ar fi cerut chiar demisia lui Andruh, dar acesta a declarat, pentru aceeași sursă, că va rămâne în funcție.

   Pe de altă parte, aceleași sur­se guvernamentale au decla­rat pentru HotNews.ro că la ni­velul Ministerului se caută so­lu­ții pentru înlocuirea din funcție a lui Andruh cu președintele Aca­demiei Române, Ionel Valentin Vlad, un loial al Partidului Social Demo­crat. Nu e clar însă cum ar putea Ministerul Educației să îl schimbe din funcție pe Andruh, un chimist cu reputație de intransigent, dat fiind că acesta a fost ales de forumul de conducere al Consiliului Na­țio­nal de Atestare a Tit­lu­rilor, Di­plomelor și Certifica­telor Universitare (CNATDCU) și nu ar pu­tea fi demis decât printr-o deci­zie a aceluiași for, și nu printr-o decizie a Ministerului Educației.

   Ministrul Educației, Pavel Năstase, a confirmat pentru HotNews că a avut o discuție cu Andruh, în care i-a reproșat existența anumitor probleme în CNATDCU, dar susține că nu i-a cerut demisia, ci că Andruh ar fi spus că vrea să demisio­neze. „Fac o evaluare internă, am avut o dis­cuție privind activitatea dânsului, el a recunoscut că nu a făcut anumite lucruri la CNATDCU. Nu am o proble­mă cu domnul Andruh, am o problemă cu derularea procedurilor la CNATDCU. Nu am luat încă o decizie, dar măsurile care se impun vor fi luate“, a declarat Năstase pentru HotNews.ro.

   Marius Andruh a condus con­siliul general al CNATDCU și în 2012, când instituția a decis că lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost plagiată. De asemenea, Andruh este unul dintre semnatarii ape­lului public prin care mai mulți profesori universitari, mem­bri ai comunității academice a Universității din București, au cerut apărarea statului de drept în România imediat după ce Guver­nul Grindeanu a adoptat ce­le­bra OUG 13, calificată drept  „po­li­tică anti-românească“.  CNATDCU este o instituție esențială pentru mediul universitar, fiind, practic, gardianul corectitudinii academice. Ea a primit în ultimii ani o atenție uriașă din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe bandă rulantă în cazul unor demnitari de rang înalt, precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Florentin Pandele.

   Membru titular al Academiei Române și al Academiei Europaea din Londra, buzoianul Marius Andruh face parte din galeria selectă a absolvenților Co­legiului „B.P. Hasdeu“, promoția 1973. Dincolo de munca de cerce­tare care i-a adus includerea în prestigiosul  European Academy of Sciences, buzoianul este unul dintre cei mai apreciați profesori universitari din țară, dovadă stând votul propriilor studenți care l-au clasat în 2007 în Topul Profesorilor Bologna. „Am absol­vit Facultatea de Chimie în 1979, pe atunci în exil la Politehnică. Stagiul de trei ani în producție, obligatoriu în anii aceia, l-am făcut la I.P.R.S. Băneasa. Preocupările de acolo - semiconductori, circuite in­tegrate etc. - erau foarte interesante, dar nu pentru mine. Mi-am făcut însă prieteni buni și am citit atunci literatura beletristică cât pentru zece ani… Apoi am trecut în cercetare - între 1982 și 1984 la Centrul de Chimie Fi­zică, acum la Academia Română - și, din 1984 la Facultatea de Chi­mie, la început cercetător, apoi ca­dru didactic. Teza de doctorat am susținut-o în 1988  - conducător aca­demician Maria Brezeanu - și tot în 1988 am trecut pe post de asistent universitar. Din 1990 a devenit posibilă participarea la com­petiții pentru burse în stră­ină­tate. Am făcut două stagii post-doctorale, la Paris, în anii 1991 și 1992, cu Profesorul Olivier Kahn, și la Göttingen, în perioada 1992-1993, ca bursier Humboldt, cu Profesorul Herbert W. Roesky. Din 1996, când am devenit și profesor titular, am hotărât să încerc să fac chimie în aceleași condiții și cu rezultate comparabile cu laboratoarele din străinătate. Cred că am reușit“, spunea, pentru OPINIA, Marius Andruh, în septembrie 2011.

Comentarii

cum sa fii partinic (19 Apr, 17:27)
ion

tot sub conducerea acestui domn chiovesi nu a plagiat decit 4 la suta din primele 100 de pagini. asta da servilism.

Raspunde
mirare (19 Apr, 17:55)
petre

daca in 1988 era asistent cum a putut promova ca profesor in 1996. o fi fost singurul cadru universitar la facultatea de chimie.

Raspunde

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker