Deţinătorul companiei buzoiene Agricover, Jabbar Kanani, se regăseşte în topul celor mai bogaţi fermieri din ţara noastră. Cu o avere estimată la 50-60 de milioane de euro, Jabbar Kanani deţine 90 la sută din grupul Agricover, care a raportat pentru anul trecut afaceri de peste un miliard de lei şi care are în prezent aproximativ 600 de angajaţi. Principalele activităţi ale grupului sunt comerţul cu cereale şi oleaginoase, respectiv distribuţia şi vânzarea de seminţe certificate, îngrăşăminte, pesticide, motorină.

În portofoliul grupului intră şi două ferme vegetale situate în judeţele Ialomiţa şi Argeş, cu o suprafaţă totală de 3.000 de hectare. Agricover mai deţine peste 30 de silozuri şi baze de depozitare, majoritatea situate în partea de sud a României cu o capacitate de stocare de peste 700.000 de tone. În anul 2010, Agricover a lansat două divizii noi de business, respectiv  comerţul cu animale vii şi carne şi serviciile de furnizare a motorinei. 

Jabbar Kanani a venit de 27 de ani în România şi a clădit pas cu pas Agricover, companie care a ajuns la o cifră de afaceri de milioane de euro.  Agricover este veriga dintre agricultură şi fabrici, având mai mult de 3.000 de clienţi fermieri, fiecare dintre ei cu zeci de hectare de teren. Grupul are 110 clienţi în industria procesatoare – de la morărit şi panificaţie până la furaje şi industria cărnii. În cinci ani, afacerile ar urma să se dubleze, antreprenorul de origi­ne azeră având în plan listarea afacerilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania a luat fiinţă în anul 2000, în urma fuziunii dintre SC Comcereal Buzău SA şi SC Ulvex SA Buzău. Agricover a continuat să îşi diversifice produsele şi serviciile în domeniul agricol, consolidându-şi de-a lungul timpului relaţiile de parteneriat. Plecând de la procesarea seminţelor oleaginoase, pentru ulei, depozitarea şi comerţul cu cereale şi oleaginoase, Agricover şi-a extins afacerile în domeniul agribusiness-ului, făcând legătura între marii procesatori şi fermieri, şi oferind siguranţă ambelor părţi.

Averea celor mai bogaţi 50 de fermieri români se ridică la aproximativ două miliarde de euro. Clasamentul, realizat de Agrointel, a fost realizat luând în calcul mult mai multe date decât cele contabile, şi anume a fost analizat numărul hectarelor de teren, numărul animalelor, utilajele şi logistica din dotarea fermierilor, capacitatea de procesare, profitabilitatea ­afa­cerii, dar şi tendinţa business-ului pe termen mediu şi lung.

Cel mai bogat fermier român este Horia Culcescu, care a reuşit să adune aproape 200 de milioane de euro din producţia şi comercializarea de fructe şi legume. Acesta deţine 230 de hectare de sere şi 1.200 de hectare de vie. Locul al doilea în clasament este ocupat de Ioan Niculae (Teleorman), urmat de Adrian Porumboiu (Vaslui), Jihad El-Khalil (Călăraşi) şi Andreas von Bardeau (Timiş).

DISTRIBUIȚI
loading...