Actualitate

Pronunțarea sentinței definitive în dosarul ,,Maternitatea”, amânată

Pronunțarea definitivă în dosarul ,,Maternitatea”, în care fostul președinte al Consiliului Județean și ex-senator Victor Mocanu a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și șase luni cu executare, a fost amânată luni pentru a doua oară. Un verdict final este așteptat pe 28 iunie.

Judecarea apelului în dosarul în care este inculpat fostul senator și președinte al Consiliului Județean Buzău Victor Mocanu a ajuns la completul de cinci judecători al ÎCCJ în luna martie a anului trecut, iar în luna octombrie ar fi putut fi soluționat definitiv, însă scandalul nelegalității constituirii completelor de cinci judecători a amânat sentința.

La instanța de fond, cea mai mare sentință în acest dosar a primit-o Victor Mocanu, fost senator PSD (2012-2016) și fost președinte al CJ Buzău (2004-2012). La 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare a fost condamnat acesta, fiind găsit vinovat de abuz în serviciu. Procesul privește modul în care fostul politician a inaugurat în scop electoral noua maternitate, pe 1 iunie 2012, cu câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea autorităților locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de președinte al CJ Buzău.

Maternitatea a fost inaugurată cu o ceremonie fastuoasă, urmată de o zi a porților deschise. Buzoienii au avut acces la primele două etaje ale unității spitalicești, mobilate și utilate cu aparatură închiriată de la firma Medical Finance Projects pe sume importante de bani, 50.000 de euro/lună.

Inaugurarea a fost un spectacol, unitatea medicală nefiind funcțională, deși i-a  costat pe buzoieni aproape 16 milioane de euro. Anchetatorii spuneau că, la momentul finalizării lucrărilor, Maternitatea Buzău avea probleme la rețeaua  electrică, lipsind totodată automatizarea la pompele de incendiu. Conform procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din 11 iunie 2012, lucrările nu erau finalizate, susțin procurorii. Ulterior, prin procesul verbal din 5 septembrie 2012, comisia de recepție a constatat „neremedierea deficiențelor stabilite anterior, inclusiv a deficiențelor constatate privitoare la alimentarea cu ener­gie, electrică și lipsa automatizarilor la pompele de incendiu“.

Procurorii mai arătau că „numeroasele deficiențe constatate în documente relevă, fără doar și poate, faptul că echipamentele medicale au fost închiriate fără intenția de a fi efectiv folosite în activitatea medicală în perioada imediat următoare, ci exclusiv în scopul publicității (creării unei aparențe de inaugurare a maternității), iar cele care apar ca fiind cumpărate direct nu au intrat în gestiunea Consiliului Județean Buzău, deși au fost plătite“.

Spitalul a devenit funcțional abia în primăvara anului 2016, la patru ani de la  inaugurarea formală realizată de Mocanu. Pentru deschiderea ei s-a făcut un credit de 4 milioane de euro, dar a dat și Guvernul o sumă mai mică. Dosarul „Maternitatea“ a fost trimis în instanță de DNA în luna decembrie 2013.

Pe parcursul termenelor de judecată, Mocanu a contestat trimiterea sa în instanță de către DNA, iar apoi a cerut noi probe, inclusiv administrarea probei testimoniale, constând în ascultarea martorilor Dorel Nicolescu (manager general al Spitalului Județean Buzău la acea dată, acum decedat) și Victor Vasilescu (patronul SC INTEGRAL SA, firma care a realizat lucrările la noua maternitate).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker