Neonicotinoidele repre­zin­tă un ansamblu de şapte insecticide sistemice – ace­tamipirid, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid, tiametoxam, nitenpyram şi dinotefuran -, apărute la jumătatea anilor ’90, care sunt cele mai utilizate în întreaga lume. Indiferent că vorbim despre porumb, grâu, floarea soarelui, rapiţă sau pomi fructiferi, neonicotinoidele sunt utilizate pentru a curăţa culturile de viermi sârmă, gândaci sau afide.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a finanţat proiectul sectorial ADER 4.1.5 „Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedoclimatice specifice ţării noastre”.

,,Proiectul vine în sprijinul fermierilor pentru asi­gurarea unor recolte superioare cantitativ şi calitativ şi, în acelaşi timp, pune la dispoziţia autorităţilor cercetări aprofundate referitoare la efectele tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui şi rapiţă, precum şi influenţa acestor tratamente asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis me­lli­fera, în condiţiile agro-pedoclimatice specifice zonelor din sudul ţării, dealurile subcarpatice şi centrul Moldovei, zone în care culturile menţionate ocupă suprafeţe importante”, menţionează ministerul.

Pe lângă stabilirea eficacităţii insecticidelor aplicate în tratamentul chimic al seminţei pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tany­mecus dilaticollis, Agriotes sp., Phyllotreta sp. şi Psilliodes sp.), în cadrul proiectului s-a efectuat şi o serie de analize pentru determinarea nivelului de reziduuri de insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam), atât în plante, cât şi în produse ale stupului. Conform datelor preliminare, în urma analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam, rezultă faptul că în majoritatea probelor analizate, cantităţile de reziduuri au fost sub limita cuantificabilă.

Cercetările pentru clarificarea efectelor neonicotinoidelor asupra albinelor în România necesită pe mai departe investigaţii foarte complexe, în special prin studii de caz, în condiţii reale de depopulări şi mortalităţi de familii de albine la culturile vizate. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere aplicarea legislaţiei europene în materie, cu preocupare pentru protejarea în aceeaşi măsură a veniturilor apicultorilor şi a fermierilor.

Echipa proiectului este formată din cinci parteneri, respectiv Institutul de Cer­cetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor (conducător de proiect), Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Piteşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură.

DISTRIBUIȚI
loading...