27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:41 AM

Cultura

Proiect European „Cigarette? No, thx!“ / 35 tineri din șase țări, invitați de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei la Tesalonic

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.07.2017, 00:00
709

   Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează primul schimb de tineri cu organizații partenere din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +.

   Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul continuă astfel strategia de dezvoltare a ofertei educaționale complementare Școlii și Familiei, oferită de Biserica locală, propunând implicarea într-un proiect de informare și responsabilizare în prevenirea fumatului și a altor vicii, pentru cinci tineri elevi și studenți de elită din Eparhia Buzău. Este vorba despre Claudia Colniceanu, premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” și unul dintre cei mai talentați interpreți de muzică populară ai județului Buzău, Cătălin Petrea, din municipiul Focșani, dublu licențiat în Teologie și în Istorie, în cadrul Universității din București, Ioana-Violeta Dragu, tânără din Parohia „Cuvioasa Parascheva” din Buzău și studentă la Medicină, Adrian–Teodor Oancea, licențiat în Teologie, lider de tineret experimentat, de la Parohia Goidești, județul Buzău, Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al centrului de zi „Dănuț”, de la Parohia Broșteni I Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de pr. prof. Cristian Dima, consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului.

   Aceștia vor participa gratuit, timp de o săptămână, la atelierele și activitățile comune ale organizațiilor participante, găzduite de grupul informal „Greek Odysseuses” , în Tesalonic, împreună cu alți 35 de tineri din țările amintite.

   Rezultatele cercetărilor și ale lucrătorilor comune vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special care se va desfășura la Centrul de diseminare a cercetării din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic, joi, 20 iulie 2017.      

   Tabără gratuită la Mănăstirea Caraiman din Prahova     

   Tot în această perioadă, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei multiplică proiectul Taberelor pentru tineret „Tradiție și noutate”, inițiat anul trecut de Patriarhia Română, invitând 30 de tineri din județele Buzău și Vrancea într-o tabără gratuită la Centrul Social-Misionar „Sfânta Cruce”, de la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.

   Timp de o săptămână, 10-16 iulie 2017, tinerii sunt antrenați în diferite activități privind comunicarea, implicarea tinerilor în Biserică, rolul educației religioase în formarea liderilor de mâine, participă la slujbele din biserică, merg în excursii și drumeții, întorcându-se în parohiile din care provin.

   Workshopurile sunt animate de cinci lideri de tineret: Daniel Bahnea și Teodor Oancea, studenți la Facultatea de Teologie din București, Andreea Anghel, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, Maria Moroianu, studentă la Facultatea de Drept, și Ioana Radu, studentă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din București, formați în taberele Patriarhiei Române, organizate anul trecut, în primul program educațional „Tradiție și noutate”, coordonați de Raluca Trocaru, inspector de specialitate.

  Alături de cei șase formatori, invitatul special, al acestui proiect a fost prof. dr. Viorel Coman, cercetător postdoctoral la Universitatea din Leuven, Belgia, fost șef de promoție la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și unul dintre cei mai promițători teologi tineri ai Bisericii Ortodoxe Române, adăugând o dimensiune europeană creștină demersului nostru educativ.

   Mobilitățile au loc în cadrul Programului eparhial pentru tineret „Vade mecum, juvenis!, inițiat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în  contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2017 „Anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

   „Prin acest program, ne propunem să încurajăm mobilitățile pentru tineret, în primul rând, din județele Buzău și Vrancea, mobilități în sens spațial – călătorii, pelerinaje, vizite culturale, tabere, participări la schimburi de tineri în proiecte europene și la evenimente cultural-educaționale – dar și în sens spiritual – ieșirea din spațiul de confort și angajarea într-un proces dinamic de cunoaștere de sine, de semeni și de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viață, construirea sau reînnoirea de relații și descoperirea bucuriei de a trăi în Biserica lui Hristos”, a declarat pr. prof. Cristian Marius Dima.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker