27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:32 PM
toamna buzoiana

Cultura

Proiect European „Cigarette? No, thx!“ / 35 tineri din șase țări, invitați de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei la Tesalonic

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.07.2017, 00:00
798

   Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează primul schimb de tineri cu organizații partenere din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +.

   Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul continuă astfel strategia de dezvoltare a ofertei educaționale complementare Școlii și Familiei, oferită de Biserica locală, propunând implicarea într-un proiect de informare și responsabilizare în prevenirea fumatului și a altor vicii, pentru cinci tineri elevi și studenți de elită din Eparhia Buzău. Este vorba despre Claudia Colniceanu, premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” și unul dintre cei mai talentați interpreți de muzică populară ai județului Buzău, Cătălin Petrea, din municipiul Focșani, dublu licențiat în Teologie și în Istorie, în cadrul Universității din București, Ioana-Violeta Dragu, tânără din Parohia „Cuvioasa Parascheva” din Buzău și studentă la Medicină, Adrian–Teodor Oancea, licențiat în Teologie, lider de tineret experimentat, de la Parohia Goidești, județul Buzău, Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al centrului de zi „Dănuț”, de la Parohia Broșteni I Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de pr. prof. Cristian Dima, consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului.

   Aceștia vor participa gratuit, timp de o săptămână, la atelierele și activitățile comune ale organizațiilor participante, găzduite de grupul informal „Greek Odysseuses” , în Tesalonic, împreună cu alți 35 de tineri din țările amintite.

   Rezultatele cercetărilor și ale lucrătorilor comune vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special care se va desfășura la Centrul de diseminare a cercetării din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic, joi, 20 iulie 2017.      

   Tabără gratuită la Mănăstirea Caraiman din Prahova     

   Tot în această perioadă, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei multiplică proiectul Taberelor pentru tineret „Tradiție și noutate”, inițiat anul trecut de Patriarhia Română, invitând 30 de tineri din județele Buzău și Vrancea într-o tabără gratuită la Centrul Social-Misionar „Sfânta Cruce”, de la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.

   Timp de o săptămână, 10-16 iulie 2017, tinerii sunt antrenați în diferite activități privind comunicarea, implicarea tinerilor în Biserică, rolul educației religioase în formarea liderilor de mâine, participă la slujbele din biserică, merg în excursii și drumeții, întorcându-se în parohiile din care provin.

   Workshopurile sunt animate de cinci lideri de tineret: Daniel Bahnea și Teodor Oancea, studenți la Facultatea de Teologie din București, Andreea Anghel, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, Maria Moroianu, studentă la Facultatea de Drept, și Ioana Radu, studentă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din București, formați în taberele Patriarhiei Române, organizate anul trecut, în primul program educațional „Tradiție și noutate”, coordonați de Raluca Trocaru, inspector de specialitate.

  Alături de cei șase formatori, invitatul special, al acestui proiect a fost prof. dr. Viorel Coman, cercetător postdoctoral la Universitatea din Leuven, Belgia, fost șef de promoție la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și unul dintre cei mai promițători teologi tineri ai Bisericii Ortodoxe Române, adăugând o dimensiune europeană creștină demersului nostru educativ.

   Mobilitățile au loc în cadrul Programului eparhial pentru tineret „Vade mecum, juvenis!, inițiat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în  contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2017 „Anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

   „Prin acest program, ne propunem să încurajăm mobilitățile pentru tineret, în primul rând, din județele Buzău și Vrancea, mobilități în sens spațial – călătorii, pelerinaje, vizite culturale, tabere, participări la schimburi de tineri în proiecte europene și la evenimente cultural-educaționale – dar și în sens spiritual – ieșirea din spațiul de confort și angajarea într-un proces dinamic de cunoaștere de sine, de semeni și de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viață, construirea sau reînnoirea de relații și descoperirea bucuriei de a trăi în Biserica lui Hristos”, a declarat pr. prof. Cristian Marius Dima.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
Marti, Septembrie 26, 2017 19:27 PM

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Shihan Pavel Milovan, președintele clubului.

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron
Marti, Septembrie 26, 2017 19:25 PM

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți 'discursul foarte european' rostit de președintele francez Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, intervenție în care liderul de la Elysee împărtășește abordarea privind aprofundarea integrării europene susținută de șeful executivului european în recentul său discurs privind starea Uniunii, notează AFP.

Ministrul Educației a aprobat metodologiile de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice
Marti, Septembrie 26, 2017 19:22 PM

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a aprobat, prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, a anunțat MEN.

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker