27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:44 PM

Cultura

Proiect European „Cigarette? No, thx!“ / 35 tineri din șase țări, invitați de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei la Tesalonic

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.07.2017, 00:00
852

   Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează primul schimb de tineri cu organizații partenere din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +.

   Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul continuă astfel strategia de dezvoltare a ofertei educaționale complementare Școlii și Familiei, oferită de Biserica locală, propunând implicarea într-un proiect de informare și responsabilizare în prevenirea fumatului și a altor vicii, pentru cinci tineri elevi și studenți de elită din Eparhia Buzău. Este vorba despre Claudia Colniceanu, premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” și unul dintre cei mai talentați interpreți de muzică populară ai județului Buzău, Cătălin Petrea, din municipiul Focșani, dublu licențiat în Teologie și în Istorie, în cadrul Universității din București, Ioana-Violeta Dragu, tânără din Parohia „Cuvioasa Parascheva” din Buzău și studentă la Medicină, Adrian–Teodor Oancea, licențiat în Teologie, lider de tineret experimentat, de la Parohia Goidești, județul Buzău, Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al centrului de zi „Dănuț”, de la Parohia Broșteni I Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de pr. prof. Cristian Dima, consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului.

   Aceștia vor participa gratuit, timp de o săptămână, la atelierele și activitățile comune ale organizațiilor participante, găzduite de grupul informal „Greek Odysseuses” , în Tesalonic, împreună cu alți 35 de tineri din țările amintite.

   Rezultatele cercetărilor și ale lucrătorilor comune vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special care se va desfășura la Centrul de diseminare a cercetării din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic, joi, 20 iulie 2017.      

   Tabără gratuită la Mănăstirea Caraiman din Prahova     

   Tot în această perioadă, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei multiplică proiectul Taberelor pentru tineret „Tradiție și noutate”, inițiat anul trecut de Patriarhia Română, invitând 30 de tineri din județele Buzău și Vrancea într-o tabără gratuită la Centrul Social-Misionar „Sfânta Cruce”, de la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.

   Timp de o săptămână, 10-16 iulie 2017, tinerii sunt antrenați în diferite activități privind comunicarea, implicarea tinerilor în Biserică, rolul educației religioase în formarea liderilor de mâine, participă la slujbele din biserică, merg în excursii și drumeții, întorcându-se în parohiile din care provin.

   Workshopurile sunt animate de cinci lideri de tineret: Daniel Bahnea și Teodor Oancea, studenți la Facultatea de Teologie din București, Andreea Anghel, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, Maria Moroianu, studentă la Facultatea de Drept, și Ioana Radu, studentă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din București, formați în taberele Patriarhiei Române, organizate anul trecut, în primul program educațional „Tradiție și noutate”, coordonați de Raluca Trocaru, inspector de specialitate.

  Alături de cei șase formatori, invitatul special, al acestui proiect a fost prof. dr. Viorel Coman, cercetător postdoctoral la Universitatea din Leuven, Belgia, fost șef de promoție la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și unul dintre cei mai promițători teologi tineri ai Bisericii Ortodoxe Române, adăugând o dimensiune europeană creștină demersului nostru educativ.

   Mobilitățile au loc în cadrul Programului eparhial pentru tineret „Vade mecum, juvenis!, inițiat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în  contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2017 „Anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

   „Prin acest program, ne propunem să încurajăm mobilitățile pentru tineret, în primul rând, din județele Buzău și Vrancea, mobilități în sens spațial – călătorii, pelerinaje, vizite culturale, tabere, participări la schimburi de tineri în proiecte europene și la evenimente cultural-educaționale – dar și în sens spiritual – ieșirea din spațiul de confort și angajarea într-un proces dinamic de cunoaștere de sine, de semeni și de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viață, construirea sau reînnoirea de relații și descoperirea bucuriei de a trăi în Biserica lui Hristos”, a declarat pr. prof. Cristian Marius Dima.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker