Pe teritoriul judeţului nostru, Unitatea de Administrare a Îmbunătăţirilor Funciare din cadrul Filialei Teritoriale Buzău-Moldova Sud are în administrare amenajări irigaţii pe o suprafaţă de 41.453 de hectare. Recent, A.N.I.F Buzău a depus un proiect pentru reabilitarea Canalului Vest de Irigaţii,  pe o lungime de 34 km. Lucrările, ce se vor întinde pe o perioadă de doi ani, vor fi realizate prin Programul Naţional de a Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii. Valoarea proiectului depăşeşte 5 milioane de euro. ,,A fost promovată o investiţie foarte importantă pentru judeţul nostru. Este vorba despre lucrarea, cuprinsă în Programul Naţional de Investiţii, de reabilitare a Canalului Vest de Irigaţii, care se întinde de la Cândeşti şi până la graniţa cu Prahova, până la Inoteşti”, a declarat Gheorghe Mihalache, directorul adjunct ANIF Buzău.

În acest moment, A.N.I.F –  Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Buzău lucrează la o hartă a canalelor de irigaţii, precum şi a suprafeţelor irigate. Având în vedere că şi în acest an se anunţă o vară secetoasă, irigarea culturilor ar trebui să fie tot mai consistentă, ţinând cont că apa, ca element agrotehnic, dublează sau chiar triplează producţia. În programul de guvernare 2018-2020, printre proiectele ce ar urma să fie implementate la nivelul ţării se numără şi reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune, pentru circa 2 milioane de hectare.

Programul se va desfăşura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigaţii: în prima etapă, 2017-2020, vor fi reabilitate 40 de amenajări, deservind o suprafaţă de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări, pentru o suprafaţă de 490.000 hectare, iar a treia etapă, 2019-2020, vor fi reabilitate nouă amenajări deservind o suprafaţă de 190.000 hectare. Durata acestui program va fi de patru ani, iar beneficiari vor fi 484 de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii.

La finele anului trecut, în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a primit aviz favorabil propunerea legislativă pentru completarea actului normativ care priveşte unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. Prin intermediul acestei propuneri legislative s-a modificat modul de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiţii cuprinse în Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii.

Acest lucru înseamnă că, dacă până acum, conform Legii 500/2002, investiţiile din fonduri publice aprobate de Guvern trebuiau să depăşească valoarea de 30 de milioane de lei, dacă proiectul de Lege va fi adoptat de Parlamentul României, acestea vor fi cuprinse în programele anuale de investiţii indiferent de valoarea pe care o au.

DISTRIBUIȚI
loading...