Politic

Profesorul universitar de Economie Cristian Păun demolează inițiativa deputatului Mocanu de desființare a ASF

Proaspătul proiect de desființare a Autorității de Supraveghere Financiară și reînființarea celor trei comisii care l-au format în 2013, poate avea drept scop crearea a „trei vaci de muls, numai bune de căpușat”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul de Economie Cristian Păun, prodecan al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Științe Economice: „Oriunde în lume în lume activitatea piețelor financiare este supravegheată sau reglementată de către instituții special create. Trebuie revizuită includerea celor trei comisii în ASF, care, din punctul meu de vedere, acum, este mult depășită. Putem discuta revenirea la trei comisii, cea pentru piața de capital, cea pentru piața asi­gurărilor și cea pentru piața pensiilor private. Dar este foarte importantă calitatea supravegherii și a persoanelor care fac parte din condu­cerea acestor entități”, spune Păun.

Acesta a explicat că o reformă în adevăratul sens al cuvântului s-ar face prin renunțarea la politizarea acestor instituții și aducerea unor argumente logice: „Împărți­rea ASF în trei entități și lăsarea instituțiilor financiar nebancare, cum sunt societățile de leasing și IFN-urile, sub supravegherea BNR nu are logică”. În proiectul inițiat de cei trei deputați ALDE numirea membrilor aflați la condu­cerea celor trei Comisii se va face tot de către Parlament.

Autoritatea de Suprave­ghere Financiară (ASF), cea care reglementează și supraveghează piața pensiilor private, cea a asigurărilor și pe cea de capital, ar putea fi desființată, la propunerea a trei deputați ALDE. Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 13 martie. Inițiatorii proiectului de act normativ, Ștefan Alexandru Băișanu, Adrian Mocanu și Daniel Olteanu, cer reînființarea celor trei structuri unificate în 2013 în ASF, ­res­pectiv Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), considerând că există disfuncționalități în activitatea ASF. „Luarea acestor măsuri în regim de urgență se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, aceste disfuncționalități să submineze, prin contaminare, încrederea populației în serviciile oferite de întregul sistem financiar și în modul în care se realizează supravegherea acestora”, se arată în expunerea de motive.

Un alt argument adus în favoarea desființării ASF este că aceasta a fost înființată în scopul transferului celor trei comisii sus-amintite la BNR, lucru extrem de „periculos”. „Prin Legea 126/2018 acest lucru s-a realizat în proporție de 50%, însă este foarte periculos ca și aceste trei sectoare financiare să intre, alături de cel bancar, în competența băncii centrale”, se arată în expunerea de motive.

Pe de altă parte, deputații dau vina pe cele trei piețe pentru prăbușirea acțiunilor la listate la Bursa de Valori București, la momentul când Darius Vâlcov a anunțat OUG 114. „De altfel, acest lucru s-a văzut în 19, 20 decembrie 2018 dar și în 14, 15 ianuarie 2019, când, în cadrul războiului BNR împotriva Guvernului și măsurilor fiscale anunțate și prevăzute de OUG 114/2018, prețurile principalelor acțiuni care compun indicele BET al BVB au căzut dramatic, această cădere fiind cauzată de tranzacționarea unor volume ­exa­gerat de mari în raport la volumul mediu de tranzacționare a acțiunilor acestor emitenți, ceea ce indică o acțiune concertată de mani­pulare a pieței de capital, întrucât deținătorii unor asemenea cantități de acțiuni la aceste companii sunt în principal instituțiile financiare componente ale principalelor grupuri financiar-bancare (bănci, asigurări, fonduri de pensii private, fonduri de investiții, etc.), elemente care intră sub incidența abuzului de piață prevăzut de Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a Legii concurenței și chiar a siguranței naționale”, se mai arată în document.

În opinia inițiatorilor, de fapt „problema constă în lipsa unei instituții guvernamentale (sau a unui minister al afacerilor financiare) care să se ocupe de politicile guvernului privind dezvoltarea celor trei sectoare financiare, întrucât aceste trei sectoare financiare trebuie să fie coloana vertebrală a economiei și nu să intre în aria de competență a băncii centrale (…) Datele statistice referitoare la piața de capital confirmă disfuncțio­nalitățile în activitatea ASF și scot în evidență lipsa unor politici care să vină în sprijinul dezvoltării acestor sectoare esențiale pentru o economie de piață funcțională și bazată pe stabilitate și cmpetitivitate”, se arată în documentul citat.

Amintim că cele trei piețe, de capital, cea a asigurărilor și cea a pensiilor private, supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, însumau aproximativ 23 de miliarde de euro.

Profesorul de Economie Cristian Păun este prodecan al Facultății de Relații Econo­mice Internaționale din cadrul Academiei de Științe Economice și profesor consultant la Universitatea Româno-Americană și la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Facultatea de Management și Facultatea de Comunicare. El activează și în domeniul consultanței financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finanțare private sau publică (europeană).
Cristian Păun ocupă și funcția de Director Executiv al Societății Române de Economie, o asociație profesională a economiștilor din România. El este membru al Institutului Murray Rothbard din România din cadrul Universității Româno-Americane și colaborează pe diferite proiecte cu Institutul Mises din România.

Un comentariu

  1. Mocanu, este un pui de cuc. L-a „lepadat” taica-su acolo unde nu trebuie, in „cuibul” marei familii a parlamentarilor. Este un sacrilegiu , dar natura face uneori lucruri traznite. Asa se face mintile alegatorilor au fost bimbarligate si uite ca minunea s-a intamplat. Ar trebui sa avem multi domni Paun , ptr. a indrepta lucrurile , ptr. ca la noi multi „pui de cuc” avem acolo unde nu trebuie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker