Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, luni, remanierea lui Paul Stănescu şi a altor cinci miniştri din guvernul Dăncilă, după ce, la şedinţa precedentă, i-a exclus din partid pe alţi ,,grei” ai partidului, Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu. Era aşteptată şi sancţionarea Gabrielei Firea, care însă şi-a dat demisia de la şefia PSD Bucureşti înainte de şedinţă. S-a stabilit, de asemenea, ca actualul ­se­cretar general adjunct, Codrin Ştefănescu, să devină noul secretar general.

Remanierea Cabinetului Dăncilă vizează şase portofolii: la Dezvoltare, Ilan Laufer în locul lui Paul Stănescu, la Transporturi Lia Olguţa Vasilescu în locul lui Lucian Şova, la Muncă, deputatul Marius Budăi în locul Liei Olguţa Vasilescu, la Economie senatorul Niculae Bădălau în locul lui Dănuţ Andruşcă, la Apărare senatorul Gabriel Leş, fost mi­nistru al Apărării în Guvernul Grindeanu, în locul demisionarului Mihai Fifor, şi la Cultură senatorul Daniel Breaz în locul lui George Ivaşcu.

De remarcat că profesorul de Sport Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Anteprenoriat în Guvernul Grindeanu, va lua unul dintre cele mai importante portofolii, Ministerul Dezvoltării, în condiţiile în care, în mandatul anterior de ministru, a reuşit să-şi atragă furia întregului mediu de afaceri cu ideea introducerii ,,TVA Split”. Mai mult, Comisia Europeană a decis, pe 8 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare în ­ve­derea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Comisia îşi manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare, considerând acest ­meca­nism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât şi libertăţii furnizării de servicii. Mai mult, Comisia a decis să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de infringement.

Plata defalcată a TVA a fost introdusă în ţara noastră, ca opţională, din data de 1 octombrie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 aceasta a devenit obligatorie pentru anumite categorii de plătitori. Vorbim, după cum spun specialiştii în domeniu, de aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clienţii lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către Trezorerie şi către furnizorii săi.

Recent, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru mecanismul de plată defalcată a TVA, cerând ţării noastre să ia măsuri în termen de două luni. ,,Regulamentul (UE) 2018/1541 al Consi­liului din 2 octombrie 2018 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 904/2010 şi (UE) 2017/2454 în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul sus menţionat a fost adoptat în contextul sistemului actual de impozitare a schimburilor comerciale între statele membre, în vederea îmbună­tăţirii şi simplificării instrumentelor de cooperare administrativă, combaterii fraudei şi evaziunii în domeniul TVA, pentru a asigura o monitorizare eficace şi eficientă a TVA aferentă tranzacţiilor transfrontaliere şi a combate fraudele transfrontaliere precum şi pentru luarea altor măsuri astfel cum este descris în Regulament”, se menţionează într-un comunicat al Direcţiei de Finanţe Buzău.

Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române. O astfel de derogare a fost cerută în februarie 2018, la peste o lună după intrarea în vigoare a măsurii. Comisia a avut la dispoziţie opt luni pentru a aproba sau nu derogarea necesară.

,,Prin Regulamentul (UE) 2018/1541 a fost modificat Regulamentul (UE) nr. 904/2010 privind coope­rarea administrativă şi combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată, respectiv au fost modificate sau înlocuite textele următoarelor articole : art.7, art. 13, art. 17, art. 21, art. 24, art. 28, art. 33, art. 34, art. 35, art. 36, art. 37, art. 48, art. 49, art. 55, art. 58, totodată au fost introduse noi articole. De asemenea, prin Regulamentul (UE) 2018/1541 a fost modificat art. 1 din Regulamentul (UE) 2017/2454”, se mai arată în document.

DISTRIBUIȚI
loading...