27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:54 AM

Educatie

Profesorul buzoian Ionel Banu despre Bacalaureatul la română: „Subiectele le putem considera mai dificile decât cele de anul trecut doar dacă…“

de Cristian IONESCU
Educatie  |
27.06.2017, 00:00
5208

   Peste 2.700 de elevi buzoieni au susţinut, ieri, prima probă scrisă a Bacalaureatului din acest an, cea la limba şi literatura română.

   În timp ce opinia generală  este că subiectele au fost de nivel mediu spre dificil, profesorul buzoian de română Ionel Banu (directorul Colegiului „B.P. Hasdeu”) spune că: „un elev care a învăţat pentru Bacalaureat putea lua lejer nota 8”.

Care au fost subiectele

   La profilul uman, la subiectul I, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului. La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda.

  La profilul real, la subiectul I, elevii au avut mai multe cerinţe dintr-un text la prima vedere - poezie „Alt cantec“, de Adrian Maniu. Printre cerinţe, identificarea mai multor sinonime sau rolul cratimei în text. La al doilea subiect elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicării în realizarea unui proiect în echipă. La subiectul III a fost un eseu în care să cerea să  se prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu. 

Ce spun profesorii

  „Pentru elevii din clasele de real subiectul cu Liviu Rebreanu nu trebuia să ridice nicio problemă. În ceea ce priveşte profilul uman, subiectul cu relaţia dintre personajele din romanul Moromeţii era unul la care puteau să se aştepte. Romanul este foarte cunoscut şi inclus în programa de uman. În plus personajul Ilie Moromete este un personaj pe care ar fi trebuit să îl ştie foarte bine. De aici treceau simplu la relaţiile lui cu fiii săi, cea mai «adâncă> fiind cea cu Niculae, relaţie care se va continua şi în romanul «Marele singuratic>.

   În ceea ce priveşte subiectul al II-lea, nu sunt diferenţe prea mari de la un profil la altul.

   Eu spun că au fost nişte subiecte normale. Le putem considera mai dificile decât cele de anul trecut doar dacă ţinem cont de faptul că elevii de la uman nu au mai avut posibilitatea de a alege ca anul trecut. Totuşi un elev care a învăţat pentru Bacalaureat putea lua lejer nota 8”, a declarat profesorul Ionel Banu. 

Comentarii

daca... (27 Jun, 10:19)
parinte

Daca profesorii ar intra la ore, domnule director, rezultatele vor fi mult mai bune!

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

Columbia: "Anglia", numărul doi din Clanul Golfului, a fost ucis într-o operațiune a forțelor de securitate
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:37 AM

Luis Orlando Padierna Peńa, alias "Anglia", considerat numărul doi din Clanul Golfului, cea mai mare grupare criminală din Columbia, a fost ucis joi într-o operațiune a forțelor de securitate, a informat președintele Juan Manuel Santos, citat de agenția EFE.

CITATUL ZILEI
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:32 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker