27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:51 AM

Educatie

Profesorul buzoian Ionel Banu despre Bacalaureatul la română: „Subiectele le putem considera mai dificile decât cele de anul trecut doar dacă…“

de Cristian IONESCU
Educatie  |
27.06.2017, 00:00
5088

   Peste 2.700 de elevi buzoieni au susţinut, ieri, prima probă scrisă a Bacalaureatului din acest an, cea la limba şi literatura română.

   În timp ce opinia generală  este că subiectele au fost de nivel mediu spre dificil, profesorul buzoian de română Ionel Banu (directorul Colegiului „B.P. Hasdeu”) spune că: „un elev care a învăţat pentru Bacalaureat putea lua lejer nota 8”.

Care au fost subiectele

   La profilul uman, la subiectul I, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului. La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda.

  La profilul real, la subiectul I, elevii au avut mai multe cerinţe dintr-un text la prima vedere - poezie „Alt cantec“, de Adrian Maniu. Printre cerinţe, identificarea mai multor sinonime sau rolul cratimei în text. La al doilea subiect elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicării în realizarea unui proiect în echipă. La subiectul III a fost un eseu în care să cerea să  se prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu. 

Ce spun profesorii

  „Pentru elevii din clasele de real subiectul cu Liviu Rebreanu nu trebuia să ridice nicio problemă. În ceea ce priveşte profilul uman, subiectul cu relaţia dintre personajele din romanul Moromeţii era unul la care puteau să se aştepte. Romanul este foarte cunoscut şi inclus în programa de uman. În plus personajul Ilie Moromete este un personaj pe care ar fi trebuit să îl ştie foarte bine. De aici treceau simplu la relaţiile lui cu fiii săi, cea mai «adâncă> fiind cea cu Niculae, relaţie care se va continua şi în romanul «Marele singuratic>.

   În ceea ce priveşte subiectul al II-lea, nu sunt diferenţe prea mari de la un profil la altul.

   Eu spun că au fost nişte subiecte normale. Le putem considera mai dificile decât cele de anul trecut doar dacă ţinem cont de faptul că elevii de la uman nu au mai avut posibilitatea de a alege ca anul trecut. Totuşi un elev care a învăţat pentru Bacalaureat putea lua lejer nota 8”, a declarat profesorul Ionel Banu. 

Comentarii

daca... (27 Jun, 10:19)
parinte

Daca profesorii ar intra la ore, domnule director, rezultatele vor fi mult mai bune!

Raspunde

Stiri Agerpres

Giurgiu: Traficul cu bacul la Bechet, întrerupt temporar din cauza vântului puternic
Vineri, Iulie 28, 2017 11:45 AM

Traficul cu bacul de la PTF Bechet este întrerupt temporar vineri din cauza vântului puternic, informează un comunicat de presă al ITPF Giurgiu.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Jennifer Lawrence și George Clooney, așteptați pe covorul roșu la Mostra din Veneția
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Cuplul spaniol Javier Bardem și Penélope Cruz, actrițele americane Jennifer Lawrence și Jane Fonda alături de compatrioții lor Matt Damon, George Clooney și Robert Redford se numără printre starurile așteptate la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie, relatează vineri EFE.

Acțiune a Poliției Capitalei pentru combaterea evaziunii fiscale cu produse congelate
Vineri, Iulie 28, 2017 11:37 AM

Polițiștii din Capitală acționează, vineri, într-un complex comercial agroalimentar din Sectorul 6, profilat pe vânzarea de produse congelate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală.

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker