• A lucrat 12 ani la teza sa de doctorat pe care a publicat-o la Paris

   Unul dintre cei mai titraţi profesori buzoieni, Dan Solcan, a fost invitat la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24, fiind unul dintre dascălii premiaţi pentru dedicarea lor în cadrul Proiectului Merito.

   Profesor de istorie la Colegiul „B. P. Hasdeu”, Solcan (48 de ani) predă la cel mai important liceu din Buzău din anul 1993. În cadrul emisiunii de la Digi24, buzoianul care a lucrat 12 ani la teza sa de doctorat a vorbit şi despre România doctoratelor plagiate şi a academicienilor SRI.

   Teza de doctorat scrisă de Solcan este despre procesul lui Socrate văzut de Platon. Pe lângă cei 12 ani de lucru, a avut apoi nevoie de încă o perioadă ca să o scurteze, de la 822 de pagini, la 262, de pagini pentru a putea fi publicată la editură din Paris. „S-a întâmplat atâţia ani să scriu zile şi nopţi, dimineaţa eram aşa de obosit încât nu mai aveam încredere în ce am scris”, a povestit profesorul în timpul emisiunii „În faţa ta”.

„Cum e asta, să vii cu pagini de la altul?”

   Cum se simte un om care şi-a dedicat atât de mult timp redactării tezei de doctorat atunci când vede inflaţia de doctorate din România, au vrut să ştie moderatorii. „Nu e deloc confortabil, nu am probleme cu cei care iau pe merit. A te specializa e excelent, însă cred că standardul doctoratului trebuie să fie foarte înalt, trebuie să dispară nişte practici. Plagiat. Atâtea cazuri de plagiat. Cum e asta, să vii cu pagini de la altul? Aici vorbim de o problemă care depăşeşte zona educaţiei”, a spus Solcanu.

   Acesta a vorbit şi despre cum îi învaţă pe copii să nu copieze şi mărturiseşte că au fost situaţii în care el însuşi a copiat atunci când era în şcoală. „Îi spun copilului: şi eu am copiat, dar doar la profii care îşi băteau joc, se comportau cu sadism, de la care nu învăţam nimic, era o formă de autoapărare. Dacă tu simţi că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”, a povestit el.

A avut-o profesor pe Zoe Petre
  Dan Solcan este recunoscut pentru implicarea sa în proiectele elevilor hasdeieni, cum este Clubul 3,14, club care are zece departamente în cadrul cărora se urmăreşte dezvoltarea artistică şi civică a elevilor: Eseu, Fotografie, Muzică, Dans, Teatru, Desen – Pictură, Digital art, Tehnic, Relaţii publice şi Voluntariat. Trupa de teatru a Clubului 3,14 a participat, printre altele, la Festivalul Naţional de Teatru Ideo Ideis din Alexandria şi la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni „Florian Pitiş”, organizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti; recent, un impresar le-a propus să îi ducă şi prin alte judeţe. De anul viitor, profesorul buzoian vrea să se folosească de teatru şi la orele de istorie.
   Solcan e buzoian şi a învăţat tot la Hasdeu, din clasa a V-a până în a XI-a; fiindcă aici erau doar clase de mate-fizică, în ultimul an s-a transferat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru că a ştiut, încă din primul an de gimnaziu, că vrea să dea la Istorie. Deşi părinţii, amândoi profesori de istorie, l-au avertizat că nu va avea niciun viitor dacă le va urma calea, Solcan a dat la Facultatea de Istorie şi Filosofie la Universitatea din Bucureşti. În 1992, imediat după cei cinci ani de facultate, s-a întors la Buzău.
   A predat un an la Eminescu şi încă un an la Hasdeu, până când profesoara sa, Zoe Petre, l-a anunţat că se înfiinţează o şcoală doctorală sud-est europeană, în limba franceză, la Bucureşti. Un an a studiat în Capitală şi unul, în Elveţia, iar lucrarea de doctorat, despre procesul lui Socrate văzut de Platon, a scris-o mare parte de acasă, în timp ce preda la Hasdeu. Are 822 de pagini şi a lucrat la ea 12 ani; în alţi doi, a redus-o la 262 de pagini ca să poată fi publicată de o editură din Paris.
    Deşi în 1996 plecase în Elveţia cu gândul să devină cercetător, acolo şi-a dat seama că menirea sa este, de fapt, de a fi profesor: „Îmi plăcea tema şi ce făceam acolo, dar muream de dor de copii şi de predat”.
DISTRIBUIȚI