27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:19 PM

Educatie

Profesorul buzoian Dan Solcan a vorbit despre România doctoratelor plagiate, la Digi24

de Cristian IONESCU
Educatie  |
26.10.2017, 00:00
942
  • A lucrat 12 ani la teza sa de doctorat pe care a publicat-o la Paris

   Unul dintre cei mai titraţi profesori buzoieni, Dan Solcan, a fost invitat la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24, fiind unul dintre dascălii premiaţi pentru dedicarea lor în cadrul Proiectului Merito.

   Profesor de istorie la Colegiul „B. P. Hasdeu”, Solcan (48 de ani) predă la cel mai important liceu din Buzău din anul 1993. În cadrul emisiunii de la Digi24, buzoianul care a lucrat 12 ani la teza sa de doctorat a vorbit şi despre România doctoratelor plagiate şi a academicienilor SRI.

   Teza de doctorat scrisă de Solcan este despre procesul lui Socrate văzut de Platon. Pe lângă cei 12 ani de lucru, a avut apoi nevoie de încă o perioadă ca să o scurteze, de la 822 de pagini, la 262, de pagini pentru a putea fi publicată la editură din Paris. „S-a întâmplat atâţia ani să scriu zile şi nopţi, dimineaţa eram aşa de obosit încât nu mai aveam încredere în ce am scris”, a povestit profesorul în timpul emisiunii „În faţa ta”.

„Cum e asta, să vii cu pagini de la altul?”

   Cum se simte un om care şi-a dedicat atât de mult timp redactării tezei de doctorat atunci când vede inflaţia de doctorate din România, au vrut să ştie moderatorii. „Nu e deloc confortabil, nu am probleme cu cei care iau pe merit. A te specializa e excelent, însă cred că standardul doctoratului trebuie să fie foarte înalt, trebuie să dispară nişte practici. Plagiat. Atâtea cazuri de plagiat. Cum e asta, să vii cu pagini de la altul? Aici vorbim de o problemă care depăşeşte zona educaţiei”, a spus Solcanu.

   Acesta a vorbit şi despre cum îi învaţă pe copii să nu copieze şi mărturiseşte că au fost situaţii în care el însuşi a copiat atunci când era în şcoală. „Îi spun copilului: şi eu am copiat, dar doar la profii care îşi băteau joc, se comportau cu sadism, de la care nu învăţam nimic, era o formă de autoapărare. Dacă tu simţi că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”, a povestit el.

A avut-o profesor pe Zoe Petre
  Dan Solcan este recunoscut pentru implicarea sa în proiectele elevilor hasdeieni, cum este Clubul 3,14, club care are zece departamente în cadrul cărora se urmăreşte dezvoltarea artistică şi civică a elevilor: Eseu, Fotografie, Muzică, Dans, Teatru, Desen – Pictură, Digital art, Tehnic, Relaţii publice şi Voluntariat. Trupa de teatru a Clubului 3,14 a participat, printre altele, la Festivalul Naţional de Teatru Ideo Ideis din Alexandria şi la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni „Florian Pitiş”, organizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti; recent, un impresar le-a propus să îi ducă şi prin alte judeţe. De anul viitor, profesorul buzoian vrea să se folosească de teatru şi la orele de istorie.
   Solcan e buzoian şi a învăţat tot la Hasdeu, din clasa a V-a până în a XI-a; fiindcă aici erau doar clase de mate-fizică, în ultimul an s-a transferat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru că a ştiut, încă din primul an de gimnaziu, că vrea să dea la Istorie. Deşi părinţii, amândoi profesori de istorie, l-au avertizat că nu va avea niciun viitor dacă le va urma calea, Solcan a dat la Facultatea de Istorie şi Filosofie la Universitatea din Bucureşti. În 1992, imediat după cei cinci ani de facultate, s-a întors la Buzău.
   A predat un an la Eminescu şi încă un an la Hasdeu, până când profesoara sa, Zoe Petre, l-a anunţat că se înfiinţează o şcoală doctorală sud-est europeană, în limba franceză, la Bucureşti. Un an a studiat în Capitală şi unul, în Elveţia, iar lucrarea de doctorat, despre procesul lui Socrate văzut de Platon, a scris-o mare parte de acasă, în timp ce preda la Hasdeu. Are 822 de pagini şi a lucrat la ea 12 ani; în alţi doi, a redus-o la 262 de pagini ca să poată fi publicată de o editură din Paris.
    Deşi în 1996 plecase în Elveţia cu gândul să devină cercetător, acolo şi-a dat seama că menirea sa este, de fapt, de a fi profesor: „Îmi plăcea tema şi ce făceam acolo, dar muream de dor de copii şi de predat”.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker