• „Nu mai cred nimic. Din punctul meu de vedere soluţia ar fi un protest de amploare”, spune liderul SÎP Buzău, Ion Dobre

La nivel naţional, Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ   anunţă că vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câştigaţi în instanţă şi neincluşi de Guvern în rectificarea bugetară. Comunica­tul FSLI vine după ce, în Proiectul de OUG privind rectificarea bugetară, nu au fost incluse sumele pentru profesori pentru plata sentinţelor judecătoreşti, aşa cum prevede legea.

„Această atitudine faţă de colegii noştri care au sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi şi care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulţumire, iar Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada urmă­toare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti”, se arată în comunicatul ­Fe­deraţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Conform legii, Guvernul României are obligaţia de a asigura fondurile necesare pentru plata tranşei drepturilor salariale aferente ­anu­lui 2018 şi cele restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentinţele judecătoreşti. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat. Guvernanţii au promis că aceste restanţe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie.

Ceea ce conducerea FSLI anunţă a fost deja aplicat la Buzău de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar de luni bune. Cu toate acestea executarea silită a primăriilor a intrat în impas.

„Noi, Buzăul, suntem înaintea tuturor. Ceea ce a dat acum sindicatul de la Bucureşti, noi am început demult. Avem, la Buzău, 219 procese pentru 143 de instituţii de învăţământ din judeţ, iar 60 dintre aceste procese s-au finalizat cu executare silită. Din păcate, între timp, a venit o ordonanţă de urgenţă de eşalonare a plăţii restanţelor, care anulează toate executările silite. Ce mai pot spune când Guvernul a promis o tranşă de 5% în noiembrie 2018 şi acum vrea să o dea şi pe asta în tranşe, că vor face ei nu ştiu ce artificii şi în 2019 vor face plata integrală. Nu mai cred ni­mic. Din punctul meu de vedere soluţia ar fi un protest de amploare”, a declarat Li­derul SÎP Buzău, Ion Dobre.