Cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ din ţară, au optat să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018, anunţă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. La Buzău însă, situaţia este un pic incertă.

Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, 80% dintre profesorii buzoieni au semnat pentru boicotarea simulării care începe de astăzi, 5 martie. Cu toate acestea, spune Ion Dobre, în urma unor presiuni venite din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, directorii şcolilor buzoiene au fost puşi să găsească soluţii de ultimă oră pentru ca simularea Evaluării Naţionale să poată avea loc.

„Până unde poate merge obedienţa şi dependenţa de scaun“

„În urma informaţiilor primite şi a verificărilor ulterioare, se confirmă că responsabilii cu organizarea simulărilor din cadrul IŞJ Buzău au depus o muncă îndârjită pentru a contracara decizia majoritară a membrilor de sindicat ai SÎP Buzău, de a nu participa la simulările din 5-7 martie. Înţeleg că organizarea intră în atribuţiile acestora, dar nu pot să înţeleg acest exces de zel, aceste presiuni exagerate făcute prin comunicate scrise şi telefonice menite să pună presiune şi să intimideze directorii şi cadrele didactice. Deasemenea, am informaţii că ziua de vineri s-a încheiat, pentru aceşia, târziu în noapte, numai după ce s-au asigurat că au reuşit să <convingă> toţi directorii să caute înlocuitori pentru cei retraşi din comisiile din şcoală. Într-o luptă de acest fel, în care, comparând-o cu o confruntare armată, noi sindicatele ne folosim de arcuri cu săgeţi iar ei de arme automate, este clar cine va câştiga. Aceştia uită că acţiunea noastră este, în egală măsură, şi în sprijinul lor. Până unde poate merge obedienţa şi dependenţa de scaun???”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Potrivit aceleiaşi surse, se încearcă apelarea la cadre didactice care au o „situaţie mai specială”, adică nu sunt atât de afectate de deciziile guvernanţilor privind salarizarea: profesori pensionari, suplinitori care au ore în mai multe şcoli sau cei plătiţi cu ora.

„Am trimis adresă la Minister când au primit calificativul <nesatisfăcător>…“

Ion Dobre spune că poziţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean este de neînţeles, ţinând cont de ultimele evenimente.

„Când şefii din Inspectoratul Şcolar au primit calificativul <nesatisfăcător>, noi, cei din sindicat, am trimis adresă la Ministerul Educaţiei, semnalând că este vorba despre un abuz. Am considerat că aşa este corect, indiferent de ralaţiile dintre noi. Se pare că aşa suntem noi românii, obedienţi! Am fost extrem de revoltat şi am luat atitudine atunci când, abuziv şi fără temei legal, au fost acordate anumite calificative, ce se doreau o sancţiune. La fel sunt şi acum, când ne sunt încălcate drepturile şi suntem constrânşi să facem altceva decât ne dictează conştiinţa. Mă gândesc foarte serios, stimaţi colegi, să vă întreb, dacă nu se impune o pichetare la IŞJ Buzău??? Pentru asemenea atitudine, cei vinovaţi ar trebui să plece”, a declarat Ion Dobre.

Mesaj pentru cei din Inspectoratul Şcolar

Printr-o adresă destinată tuturor membrilor de sindicat din Buzău, liderul SÎP Buzău atrage atenţia asupra dezavantajelor de a refuza să susţine mişcările de protest iniţiate la nivel naţional.

„Trebuie să le amintim că, atunci când nu vor mai avea putere de impunere, întorşi la catedră, se vor regăsi pe aceeaşi grilă de salarizare unde vor ocupa, ca şi noi, poziţii situate între 1,6 si 2,7, puţin peste salariul atribuit unui necalificat ce poate avea opt clase sau poate fi analfabet, mult sub nivelul celor din alte sectoare bugetare cu studii egale. Trebuie să le amintim că suntem subfinanţaţi şi că nu este corect să forţezi directorii de unităţi şcolare să se angajeze, prin semnătură, că se încadrează în bugetul insuficient, că nu e o soluţie reducerea de personal ori neplata unor drepturi (mai nou plata unor ore peste normă). Să le reamintim că salariul lunar este calculat greşit şi nu au facut nimic nici după ce instanţele de judecată s-au pronunţat pe aceste speţe, că suntem furaţi lună de lună şi că aceşti bani îi vom recupera peste cinci ani, că personalul nedidactic din şcoli şi din IŞJ-uri nu vor primi mărire de salariu în luna aceasta cum primesc alţi bugetari, că avem personal auxiliar şi nedidactic insuficient, că avem şoferi pe microbuzele şcolare angajaţi şi plătiţi ca muncitori şi lista poate continua. Dacă nu fac nimic pentru oameni, de ce îngrădesc lupta sindicală??? Ei ştiu foarte bine că am epuizat toate mijloacele de exprimare sindicală prin care să-i determinăm pe guvernanţi să ne asculte nemulţumirile. Se ştie că am apelat la aceste forme de protest extrem, întrucât toate demersurile de până acum nu au avut niciun rezultat. Dreptul de a protesta este un drept legal, ca şi dreptul la grevă, dealtfel. Constat, stimaţi colegi, că nu numai guvernanţii şi clasa politică tratează cu dispreţ truditorii şcolii. Aceeaşi atitudine o au şi cei care (de aici sau de oriunde), prin orice mijloace, încalcă drepturile salariaţilor. Asta se întâmplă acum în şcolile în care colegii noştri, membri de sindicat, sunt forţaţi să renunţe la o decizie liber consimţită de a nu participa la desfăşurarea simulărilor, întrucât se simt ameninţaţi în urma mesajelor telefonice sau prin intermediul reţelelor de socializare la care au recurs membrii comisiei din IŞJ. Apelul la sentimentele emoţionale de tip <prietenie>, <bunătate>, <ce vor spune părinţii> etc. sunt tot mijloace de constrângere”, se arată în mesajul liderul SÎP Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...