Protest în curtea Inspectoratului Școlar Județean. Peste 50 de persoane, profesori, părinți și reprezentanți ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) au protestat în această dimineață cu pancarte și vuvuzele în curtea Inspectoratului Școlar, cerând explicații inspectorului general pentru decizia a tăia clase de liceu în funcție de prieteniile politice ale directorilor și de a le transforma în clase de profesională.

Protestatarii reclamă că de la apariția ordinului dat de ministrul Ecaterina Andronescu, numele liceelor la care ar urma să se facă tăierile de clase s-a tot schimbat fără nicio justificare. După ce s-a anunțat renunțarea la clase de liceu la Liceul „Victor Frunză” din Rm. Sărat, Meserii și Servicii, Liceul Agricol sau Liceul „Grigore Moisil”, astăzi pe lista neagră au apărut Liceul Berca, Liceul Beceni, ambele cu o singură clasă de liceu. Asta înseamnă că, după tăierea clasei, acele două instituții de învățământ își vor pierde statutul de liceu. În plus, și la Liceul din Pogoanele ar urma să se taie o clasă de liceu din cele două existente.

Incident pe scările Inspectoratului Școlar

În fața protestatarilor a ieșit inspectorul general Florina Stoian care le-a spus că decizia nu depinde de ea și i-a îndemnat să ceară explicații la Ministerul Educației. În debutul protestului a avut loc și un incident între Florina Stoian și liderul sindical Ion Dobre, cel care a fost anunțat de portarul instituției că are ordin să nu îl primească în clădire.

Părinții și profesorii i-au cerut explicații Florinei Stoian, iar aceasta a ridicat din umeri reproșându-le că liceele aflate pe lista neagră nu sunt destul de atractive, dovadă stând numărul mic de elevi înscriși. „Lăsați-ne să murim pe mâna noastră, nu schimbați regulile în timpul jocului! Dacă nu reușim să ne facem clasele, atunci să le tăiați!”, au spus protestatarii.

În audiență la Consiliul Județean

          După ce inspectorul general a intrat în birou, liderul sindical Ion Dobre a fost sunat de către ministrul Ecaterina Andronescu, îngrijorată că scandalul s-ar putea muta la București. Neprimind nicio garanție din partea ministrului, protestatarii au spus că vor să vorbească cu un om politic, așa cum susțin că au făcut ceilalți directori care au scăpat de aplicarea ordinului. Delegația s-a îndreptat către Consiliul Județean cerând o întrevedere cu președintele Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ le-a spus protestatarilor că nu va fi niciodată de acord ca un elev să fie admis la liceu cu medii de 2 și 3, așa cum se întâmplă în școlile aflate pe „lista neagră”, dar că le dă dreptate că măsurile trebuie aplicate treptat pentru a nu afecta nici școlile, nici profesorii și nici elevii. Petre Emanoil Neagu a promis că va face tot ceea ce depinde de el, respectiv să aducă la cunoștința Ministerului Educației revendicările profesorilor buzoieni.

Cadrele didactice se pregătesc să mute zilele următoare protestul la Ministerul Educației, pentru a o convinge pe Ecaterina Andronescu să amâne aplicarea ordinului, care oricum încalcă Legea Educației.

Reamintim că potrivit ordinului inițial stabilea tăierea de clase   de liceu în funcție de încadrarea în buget, astfel încât Colegiul Hasdeu, Eminescu și Pedagogicul erau cele afectate. Inițial, la Buzău, s-a cerut reducerea a 15 clase de liceu, iar ulterior s-a negociat tăierea a 11 clase. Astfel, nouă clase din liceele tehnice și tehnologice vor fi transformate din clase de liceu în clase de profesională, și vor fi tăiate două clase, în loc de șase, de la liceele teoretice.

 

 VIDEO + MAI MULTE AMĂNUNTE ÎN ZIARUL DE MÂINE