Aproape jumătate din posturile de supraveghetori la examenul de Bacalaureat au rămas libere la Buzău. Situația este pusă de șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău, Geta Burducea, pe seama spaimei pe care profesorii buzoieni o au după ce procurorii au reținut, în urmă cu câteva luni, mai multe cadre didactice implicate în desfășurarea examenului din 2013 la Buzău, în frunte chiar cu președinții comisiei de ­eva­luare.

   Potrivit celor din IȘJ Buzău, cea mai ciudată situație s-a înregistrat într-un liceu din Rm. Sărat, unde doar un singur profesor s-a înscris pe lista de supraveghetori, deși, în anii trecuți, dascălii din respectiva instituție de învățământ erau foarte interesați să facă parte din comisii.

În opinia inspectorului general, profesorii sunt de înțeles pentru că nu vor „complicații”, de parcă odată ce accepți să faci parte din comisia de Bacalaureat, îți dai acordul să participi la fraudarea examenului.

   „Directorii de licee au sarcina de a recruta personal de supraveghere pentru Bacalaureat, însă anul acesta demersul decurge mult mai greu. Sunt liste în cancelarii unde profesorii pot opta să intre în aceste comisii. Până în prezent, mai puțin de 60 la sută din necesarul de supraveghetori a fost recrutat, iar reticența lor este oarecum de înțeles. Pur și simplu, le este teamă de complicații și nu îi condamn”, a mărturisit Geta Burducea, inspector general IșJ Buzău. pentru adevarul.ro.

   În ciuda opiniei Getei Burducea, probleme cu ­suprave­ghetorii au fost încă din anii trecuți în toată țara și asta pentru că profesorii amenin­țau cu boicotarea examenului, nemulțumiți de sumele derizorii pe care le primeau pentru volumul mare de muncă. În 2013, profesorii care au supravegheat examenul de bacalaureat au primit 29 de lei pe zi! Cei care au corectat au câștigat între 2,4 și 4,8 lei pe lucrare sau candidat evaluat. Din aceste sume mici însă profesorii trebuie să plătească și datoriile la stat, așa că în final nu le rămâne mai nimic.

   În cazul în care, până la debutul probelor scrise ale Bacalaureatului (29 iunie), listele nu se vor completa, reprezentanții IȘJ vor desemna ei profesorii care să supravegheze, „în baza sarcinilor de serviciu”. În caz contrar, șefilor învățământului buzoian nu le rămâne decât să îi roage pe elevi să se supravegheze între ei.

DISTRIBUIȚI
loading...