La 40 de ani de la moartea primului globe-trotter român, Dumitru Dan, Buzăul va fi gazdă pentru 20 de profesori universitari, sosiţi să îl ­come­moreze pe buzoianul care a făcut înconjurul lumii în opinci. Comemorarea va avea loc astăzi, 13 septembrie, de la ora 10,30, la Muzeul Judeţean, la iniţiativa Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, organizaţie care anul acesta împlineşte 60 de ani de la înfiinţare.

Printre personalităţile prezente la eveniment se află şi doi foşti oficiali în Ministerul Turismului. Este vorba despre prof. univ. dr. Nicolae Neacşu (secretar de Stat în Ministerul Tu­rismului în perioada 1993-1995) şi prof. univ. dr. Petre Baron (secretar de stat în Ministerul Turismului în perioada 1990-1991). Alături de ei vor mai veni astăzi la Buzău prof. univ. Nicolae Dinescu (decan al Facultăţii „Spiru Haret”, filiala Rm. Vâlcea), Mihai Ogrinji (de la Editura România ­Pito­rească şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România), Vasile Arhire (jurnalist şi comentator sportiv la TVR Iaşi) etc.

Moderatorii colocviului dedicat vieţii şi activităţii globe-trotter-ului Dumitru Dan sunt prof. univ.dr. Silviu Neguţ (buzoianul care a condus din funcţia de decan Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE) şi muzeograful Mădălina Oprea.

Uitat de autorităţi vreme de peste 30 de ani    

Evenimentul de la Buzău va debuta, la ora 10,00, cu vizita la mormântul globe-trotterului Dumitru Dan, situat în Cimitirul Eroilor. Delegaţia Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România va vizita, pe parcursul a două zile, mai multe obiective turistice de ­va­loare din judeţul Buzău, avându-l drept ghid pe profesorul Mihai Mîncu.

Dumitru Dan  a fost primul globe-trotter român, singurul din lume care a parcurs pe jos 100.000 de km, între anii 1910-1916, de-a lungul şi de-a latul pământului, ispravă pentru care a primit titlul de „campion mondial pentru înconjurul Pământului pe jos” şi a fost înscris în „Guiness Book of World Records” în 1985. Născut în Buhuşi, Dumitru Dan a trăit în Buzău, oraş în care a murit în anul  1978, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor. Uitat de autorităţi vreme de peste 30 de ani, Dumitru Dan a revenit în atenţia publică după eforturile muzeografului Mădălina Oprea. Anul trecut, la mormântul aflat în paragină a fost ridicat un monument funerar de către strănepotul lui Dumitru Dan, Gheorghe Dan, conf. dr. la Universitatea „Ovi­dius” Constanţa.

DISTRIBUIȚI
loading...