20 de producători şi fermieri din judeţul Buzău au participat, luni, la o întâlnire organizată la sediul Direcţiei Agricole, la care au fost prezenţi reprezentanţii  Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată, respectiv preşedintele acesteia, Florin Burculescu, care este şi preşedintele Cooperativei ,,Ţara Mea“, precum şi directorul executiv al UNCAPI, Elena Ghindici. Buzoienilor prezenţi în sală li s-a explicat care este scopul acestei Uniuni şi care sunt avantajele de care ar putea beneficia dacă vor adera la acestă asociaţie. Pentru ca agricultorii buzoieni să înţeleagă cât mai bine cât de importante sunt aceste cooperative agricole, Florin Burculescu a explicat cât de greu este pentru fermele mici, de exemplu, să vândă carnea de porc către retaileri.

,,Dacă pui la un loc Carrefour, Selgros, Metro, Penny şi Lidl, o să vedeţi că necesarul de porci pe zi depăşeşte 10.000, cât consumă românul pe zi astăzi, în România. Noi nu putem să facem decât 3.000 de porci, restul de 7.000 vin din afara ţării. Dacă vă uitaţi la importurile de carne de porc care intră lunar în România, o să vă speriaţi… mii de tone. Iar când tu, fermă mică, vrei să faci o livrare, să mergi la un abator şi să livrezi într-un supermarket, n-ai nicio şansă. De ce? Pentru că sunt reguli incredibil de bine structurate şi de bine puse la punct. Aici, s-a născut nevoia de a face extindere pe judeţe şi de a încerca să atragem în interiorul UNCAPI, cooperative funcţionale şi nu membri, pentru că nu am intenţia să măresc Cooperativa <Ţara Mea> ca şi număr de membri, ci am intenţia ca să adun lângă noi cooperative care să funcţioneze ca noi şi să le las să intre singure în lanţul de vânzare către lanţurile respective, evident cu sprijinul şi ţinând cont de experienţa pe care o avem noi de-a lungul a şapte ani de lucru cu ei”, a menţionat Florin Burculescu, preşedintele UNCAPI.

Pe durata discuţiilor, producătorii buzoieni au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă, însă au dorit, în acelaşi timp, să afle şi avantajele de care ar putea beneficia prin asocierea la Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată. Practic, au declarat reprezentanţii UNCAPI, prin asocierea cooperativelor, se pun la dispoziţia fermierilor fabrici de procesare, abato­rizare, depozite de colectare a legumelor şi fructelor, fabrici de conservare. Scopul UNCAPI este acela de a sprijini fermierii şi a integra tot acest lanţ alimentar pentru a folosi producţiile şi a diminua pierderile. Un sistem integrat de producţie ajută la scăderea preţurilor, astfel încât producţia fermierilor români să fie valorificată pe tot parcusul ­anu­lui, nu doar în sezon.

,,Lucrurile chiar funcţio­nează, se mişcă. Sunt 400 de membri care, credeţi-mă, după primul an în care aveam telefonul cu antenă roşie, de un an şi jumătate aproape că nu mai sună, că funcţionează între ei, merg pe departamente”, a mai declarat Florin Burculescu.

Cooperativele înscrise în Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată au afaceri de 40 de milioane de euro în cele mai importante ramuri din agricultură. Sectoarele în care activează sunt vegetal, legumicol, creşterea păsărilor şi producţia de ouă, creşterea ovinelor şi caprinelor, procesarea şi producţia de lapte şi a produselor din lapte, precum şi vânzarea produselor agroalimentare. UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociaţie a crescătorilor de ovine şi caprine şi aproximativ 400 de fermieri. Ţn acest moment, toate cooperativele care sunt înscrise în UNCAPI colaborează între ele.

DISTRIBUIȚI
loading...