Actualitate

Procurorul buzoian amendat judiciar de trei ori de o instanță a rămas fără funcție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat

O unitate de Parchet din județul Buzău are conducere nouă de la începutul acestui an. Procurorul Daniel Florin Ungureanu de la Parchetul  de pe lângă Judecătoria Buzău a promovat anul trecut concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de prim-procuror al Parcehtului de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat, iar de la 1 ianuarie a preluat atribuțiile de la procurorul Gabriela Dinulescu, care a deținut funcția din 2012.

Cu câțiva ani în urmă, prim-procurorul Parchetului Rîmnicu Sărat Gabriela ­Di­nulescu a intrat în conflict ­des­chis cu unul dintre jude­cătorii instanței locale.

Magistratul i-a reproșat procuroarei că nu a prezentat anumite acte procedurale pe care el le ceruse, motiv pentru care i-a aplicat de trei ori câte o amendă judiciară. ­Sa­n­c­țiunea aplicată de judecător șefei Parchetului Rîmnicu Sărat se încadrează în cadrul legal, însă a fost o măsură neobișnuită în practică, având în vedere că la nivelul instanțelor din județul nostru nu au mai existat, cel puțin în ultimii ani, astfel de situații. De obicei neîn­țelegerile dintre procurori și judecători, legate de mersul unor dosare, se rezolvă pe cale amiabilă. De această dată, judecătorul râmnicean a recurs la o soluție drastică. Și a amendat-o pe colega sa de ședință.

Se pare că prim-pro­curorului Gabriela Dinulescu i se solicitase înaintarea către instanță a unor acte de ­cer­cetare în trei dosare de punere sub interdicție a unor persoane. Cererea a fost făcută la primul termen de judecată, iar procurorul nu s-a conformat pe motiv că astfel de proceduri sunt mai complicate și implică un volum mare de lucru.

Prim-procurorul Gabriela Dinulescu a contestat la Judecătoria Rîmnicu Sărat cele trei amenzi judiciare.

Conform Codului de Procedură Penală, amenzile judiciare se aplică pentru abateri săvîrșite în timpul cursul unui proces penal, cum ar fi neîndeplinirea sau îndeplinirea greșită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum și a oricăror alte lucrări, dacă prin acestea s-au provocat întârzieri în desfășurarea procesului penal și neîndeplinirea ori îndeplinirea greșită a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citațiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum și neexecutarea mandatelor de aducere.

Dacă persoana amendată justifică de ce nu a putut îndeplini obligația sa, organul de urmărire penală sau instanța de judecată în cazul de față, apreciind, va dispune scutirea sau reducerea amenzii.

Tot începând cu 1 ianua­rie 2019, procurorul Mihaela Gabriela Filip va conduce cu delegație Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele până la ocuparea funcției prin concurs/examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni. Procurorul Mihaela Gabriela Filip a deținut funcția de conducere din 2015 când a promovat concursul organizat de CSM.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker