27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:18 AM

Actualitate

Procesul lui Bîgiu, Doloiu & Co. la final / Lăcomie, neîncredere şi trădare pentru o mită de câteva milioane de euro, în schimbul unor terenuri de la marginea Buzăului

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
12.10.2017, 00:00
1895

   Până la sfârşitul acestei luni vor fi pronunţate sentinţele în dosarul retrocedării dubioase a 15 hectare de teren de pe raza municipiului Buzău, afacere în care afaceristul local Gheorghe Doloiu, proprietarul Legume-Fructe Buzău, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, prefect pe atunci, Cristinel Marian Bîgiu, au avut un rol determinat, la fel şi fostul ministru de Interne, Cristian David, prin fostul său şef de ca­binet, Valeriu Niţescu în schimbul unor „atenţii“ de câteva sute de mii de euro de la denunţătorul Adrian Mladin. Marţi, la ultimul termen, magistraţii Instanţei supreme au dezbătut pe fond cauza, iar avocaţii au susţinut pledoariile finale, prilej pentru apărătorii inculpaţilor să încerce, în al doisprezecelea ceas, să schimbe încadrările faptelor în unele mai avantajoase clienţilor lor.

   Potrivit evz.ro, Cristian David urmărea „litania” procurorului, prin care acesta cerea condamnarea sa la închisoare, aşezat cu coatele pe spătarul băncii din faţă, cu mâinile împreunate a rugăciune. În schimb, cei trei avocaţi ai lui David au solicitat achitarea fostului ministru de interne. „Cerem achitarea protrivit art. 16 literele a, b şi c, fapta nu există, nu e prevăzută de legea penală şi c), dacă veţi schimba încadrarea - aşa cum sper să dovedesc - fapta nu este probată. Cred în nevinovăţia clientului meu. Rechizitoriul se bazează pe două denunţuri contradictorii. Procurorul de caz (n.r.-, Doru }uluş) nu a vrut să afle adevărul. Dacă voia, făcea urmărirea penală cum trebuie. Dosarul nu este decât o făcătură politică (...) E doar o tragere de păr pentru a fi atras în acest dosar un om fără pată!”, a declarat unul dintre avocaţi. După câteva ore bune de dezbateri, completul de trei judecători a rămas în pronunţare în dosar pentru data de 24 octombrie, însă sentinţele ar putea veni mai târziu după acestă dată.

   Dosarul rămâne însă unul dintre cele mai savuroase probabil din istoria Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai ales datorită declaraţiilor date de-a lungul procesului de unii inculpaţi. Însă, concluzia procurorului de caz este definitorie. 

   „Lăcomia manifestată de inculpaţi a fost cea care a produs probele incontestabile administrate în acest dosar“, este concluzia procurorului de caz în rechizitoriul cu care cei mai sus menţionaţi au fost trimişi în judecată de DNA. Acesta poate fi un excelent motto al dosarului în care personaje cu funcţii înalte au tăbărât ca vulturii asupra unui teren valoros revendicat de o bătrână ani la rând, fără succes de altfel, neavând nici pârghiile necesare şi nici disponibilitatea financiară să rezolve cererea mai repede.

   Actul acuzării reconstituie realităţi şocante din România ultimilor ani: corupţie la cel mai înalt nivel, şpăgi de milioane de euro, lăcomie, neîncredere şi trădare. Toate presărate cu accente de tot râsul. Dacă nu ar fi de plâns.

Intriga

   În primăvara lui 2007, primarul din Jilava, Adrian Mladin, împreună cu asociatul lui, Philip Luke Naughton, au cumpărat drepturile litigioase pentru 15 hectare de teren în intravilanul oraşului Buzău de la Violeta Ştirbulescu, o septugenară moştenitoare de drept a pământurilor. Mladin i-a dat femeii 200.000 de euro, apoi încă 400.000 de euro, după ameninţări cu procese. În decembrie 2007, el a vândut doar o parte din terenuri, aproape 6 hectare, cu aproape 7 milioane de euro. Femeia nu putea pur şi simplu să îşi recupereze terenurile familiei din cauza corupţiei şi a fost nevoită să vândă drepturile litigioase:

   ,,Nu se emite titlu de proprietate dacă cel care solicită acest drept legitim nu îl vinde unei persoane agreate de factorul decident sau chiar nominalizat în mod expres de cel care conduce. În opinia prefectului, nu are nicio importanţă cine are dreptul de proprietate asupra terenului, importante cu adevărat sunt numele şi calităţile persoanelor care îşi doresc terenul altora”, explică procurorul în rechizitoriu.

   Primarul Mladin era văzut drept un „descurcăreţ“ mai ales că lucrase la Corpul de control al Guvernului. Chiar şi el însă s-a lovit de lăcomia colegilor din PNL şi din administraţia locală şi centrală. ,,Se bat mulţi pe el”, i-ar fi spus prefectul de Buzău, Cristinel Bîgiu, când s-a dus să revendice terenul al căror drepturi litigioase le cumpărase. A reuşit, până la urmă, să obţină terenurile, însă a fost nevoit să dea şpăgi de peste 3 milioane de euro. Iată ce îi spunea unuia dintre intermediari într-o discuţie interceptată în iulie anul trecut:

   „Mladin: Eu sunt extrem de supărat la momentul acesta pentru că dacă pun pe hârtie toată şpaga pe care am dat-o atuncea, ajung la trei milioane, da? Da’ am zis O.K., a fost un business, l-am făcut, foarte bine, ducă-se!”

Nu aveau încredere unul în celălalt

   Neîncrederea dintre „parte­nerii afacerii” i-a determinat să îşi ia măsuri de precauţie unii faţă de alţii, care i-au vulnerabilizat însă faţă de anchetatori. Au încheiat contracte de vânzare-cumpărare fictive chiar pe numele reale şi le-au înscris la cartea funciară întrucât se temeau că nu îşi vor primi partea.

   Astfel, omul prefectului, Doloiu, a încercat să se asigure că va primi mita de 1.000.000 de euro pentru Bîgiu şi a solicitat întocmirea unei promisiuni de vânzare-cumpărare pentru un hectar, pe care a înscris-o în cartea funciară. Pentru partea lui de 1,4 ha a încheiat de asemenea contract. Nici şeful de cabinet al fostului ministru de innterne, Cristian David Valeriu Niţescu nu a fost mai încrezător în cuvântul lui Mladin, care a promis că îl va mitui dacă va intra în posesia terenului. Împreună cu sotia, Niţescu „a cumpărat“ 7 hectare. În contract a scris că i-a plătit 62.500 Violetei Ştirbulescu. După ce a primit şpaga de la Mladin, a renunţat la proprietatea asupra terenurilor.

   Ulterior tranzacţiilor, potri­vit portalulului instanţelor de judecată, cea în numele căreia s-ar fi revendicat terenul de 15 hectare de la marginea oraşului Buzău, într-o zonă cu o mare ­va­loare imobiliară, Viorica Ceci­lia Ştirbulescu, apărea ca reclamant ori pârât, în mai multe dosare civile ce vizează revendicări imobiliare ori anulări de acte. Această persoană, decedată între timp, era chemată iniţial în judecată de o firmă - SC FINANCE UK SRL, iar după emiterea titlului de proprietate de către Comisia judeţeană de Fond Funciar; alături de ea apar, de asemenea, pârâţi ­Gheo­rghe Doloiu, Viorica Doloiu, Nicolae Diaconescu, Mariana Diaconescu, directorul cabinet al fostului ministru, Cristian David - Valeriu Roger Niţescu, Areta Mari Niţescu, Carmen Ispas şi Aurel Ispas, dar şi mandatarul Adrian Mladin.

   Asta dovedeşte că aceştia au devenit proprietari după ce Ştirbulescu a ajuns în posesia ­do­cumentului care îi dovedea proprietatea pe cele 15 hectare de teren din municipiul Buzău.

„Păi, stai, mă, du-te dracu’ de aici, câţi să-ţi dau, mă?“

   Mirosul banilor a băgat, însă, zâzanie între ei: fiecăruia i s-a părut că ceilalţi au primit mai mult, au început să se certe, să discute imprudent şi să se ameninţe. Iată interceptarea unei discuţii din 5 decembrie 2007 dintre primarul Mladin şi directorul de cabinet Vali Niţescu. Ei discutau de pretenţiile mari ale prefectului Bîgiu:

Vali: Păi, trăiască Grasul, cum a împărţit deştept terenul.

Mladin: Să trăiască Grasul! Dar deocamdată grasul trăieşte şi murim noi, Vali!

Şi o altă interceptare din 1 iulie 2014:

Vali: Bă, da, dacă mai eşti supărat pe cineva tre’ să fii pe ăla, mă. Pe labă ăla.

Mladin: Păi, nu cred că umflatu’ ăla de Bigiu a mâncat tot rahatu’ şi…

Vali: Că ăla, dacă era corect, labă ăla trebuia să-ţi dea partea. Că ăla s-a ales cu cel mai mult.

Mladin: Nu e. Cu terenu’ ăla de paişpe mii de metri puteam să-l vând şi să iau atunci pe el o sută cinşpe euro ori paişpe mii înseamnă peste un milion jumate. În jur de un milion jumate, plus un milion care i l-am dat lui Doloiu sunt două milioane şi ceva.

Vali: Eu nici nu ştiu cine …(foloseşte un cuvânt obscenţ)… e ăla? Să mor eu! Şi…

Mladin: Şi labagiu’ în două mii zece iar a venit, iar i-am mai dat bani şi pe urmă s-a supărat că n-am mai vrut să-i mai dau. „Păi, stai, mă, du-te dracu’ de aici câţi să-ţi dau, mă?

Deznodământul: s-au turnat între ei

   Tracasat din toate părţile, cu profitul diminuat de şpăgile colegilor de partid şi jignit, Mladin cedează, conform unor interceptări din 2007-2008:

Mladin: Păi, da, dar uite că noi, şi cu peri albi, şi cu nervii puşi pe moaţe, şi cu toată alergătura, şi cu toată zbaterea, şi la final… Aş vrea şi eu să stau, să alerge alţii pentru mine, Vali.

Vali: Ai şi tu dreptate, aşa e. (…)

Vali: Păi, numai tu, numai tu, numai tu! Păi, ce puii mei, tu eşti Mama Tereza?

Mladin: Păi, nu vezi, frate, că toate se sparg în capul meu?

Vali: Exact, tu ai făcut totul şi la tine se sparg. Las-o în morţii ei de treabă, că mă apucă nervii acum! Şi aşa sunt…

După ce a stat mai bine de un an în arestul preventiv, Mladin s-a decis să colaboreze cu procurorii şi a denunţat pe toată lumea. A mers apoi la întâlniri cu ceilalţi, astfel încât procurorii să îi intercepteze ambiental. Spre exemplu, pe 30 iunie 2014 trecut, s-a întâlnit cu Doloiu, omul prefectului Bîgiu:

Mladin: Nu faceţi decât să mă înverşunaţi şi să… efectiv să mă deranjaţi… Cum puteţi spune că mi-aţi dat vreun ban vreodată? 

Doloiu: Păi, cum nu vi i-am dat, domnu’?

Mladin: Ce bani mi-aţi dat, domn’e? Când mi i-aţi dat? Ia să vedem, cum mi-aţi plătit ăia paişpe’ mii de metri? Haideţi să ne amintim să vedem, cum mi ­i-a­ţi plătit? În euro, în lei, cash, în dolari? Cum mi i-aţi dat?

Doloiu: În lei v-am dat!

Mladin: În lei?

Doloiu: Da!

Mladin: Unde? În care bancă mi i-aţi virat?

Doloiu: Ne uităm pe act dacă vi i-am dat numerar sau… Că ştiu că eraţi într-o mare foame de bani la momentul acela… 

Mladin: Eu eram într-o mare foame de bani?

Doloiu: Da, da! …(neinteligibil)…

Mladin: Sau dumneavoastră eraţi într-o mare foame să vă luaţi şpaga, terenurile şi… Păi, dacă vreţi să vorbim realitatea, vorbim realitatea!

Ministrul David, turnat de şeful lui de cabinet

   Directorul de cabinet al ministrului David, Valeriu Niţescu, a făcut acelaşi lucru: l-a denunţat pe fostul lui şef. Niţescu le-a povestit procurorilor că i-a dus şpaga ministrului chiar în biroul de la MAI.

   Bîgiu a spus şi el că o parte din bani a ajuns la şefii lui de la PNL, George Scutaru şi Dan Motreanu, iar cei doi au fost puşi sub acuzare de DNA. Scutaru, devenit între timp consilier pe probleme de Securitate al preşedintelui Klaus Iohannis, a fost nevoit să îşi dea demisia şi să se retragă din viaţa publică.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker