27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:14 PM

Politic

Prins la mijloc într-o dispută între specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României/ Ce spune ministrul Romaşcanu despre căutătorii de comori cu detectorul de metale

de Călin BOSTAN
Politic  |
13.11.2017, 00:00
311

   Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, consideră că o interdicţie în ceea ce priveşte activitatea căutătorilor de comori cu detectorul de metale poate avea, la un moment dat, şi mai multe puncte rele decât o permisiune controlată, menţionând că la nivelul ministerului se lucrează pentru găsirea variantei optime pentru protejarea tezaurelor ­des­coperite.

   ,,Avem un grup de lucru care va găsi cea mai bună variantă pentru protejarea tezaurelor ­des­coperite. Important este să găsim calea prin care statul să beneficieze de activitatea acestor domni (căutătorii de comori cu detectorul de metale, n.r.) şi să nu-i lăsăm sub nicio formă să distrugă ce se poate găsi. E o discuţie lungă. Nicio interdicţie nu a oprit pe cineva să facă ceva. Important este să înţelegem că o interdicţie de genul ăsta poate avea, la un moment dat, şi mai multe puncte rele decât o permisiune controlată. Pentru că poţi să găseşti un tezaur, să-l topeşti şi să-l faci lingou şi s-a ales praful şi de tezaur, şi de tot”, a declarat, vineri, Romaşcanu, pentru ,,Agerpres”.

   Ministrul Culturii afirmă că ,,instrucţiunea emisă de mi­nistrul Culturii pe vremuri este însă fundamental ilegală, deci ea trebuie retrasă la un moment dat (…) Numai că nu trebuie retrasă acum, ci trebuie înlocuită cu ceva care să funcţioneze”, a mai precizat Lucian Romaşcanu.

   Declaraţia lui Romaşcanu survine în contextul în care un grup de 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României i-au cerut să ia atitudine cu privire la acţiunile şi afirmaţiile managerului instituţiei, Ernest Oberländer-Târnoveanu, despre care spun că ar promova ,,o imagine pozitivă a cetăţeanului ce deţine legal un detector de metale şi îşi merită pe deplin recompensa patriotică”: ,,Concepţia răspândită de către acesta în spaţiul public, potrivit căreia patrimoniul naţional fuge peste graniţă dacă aducătorul nu este recompensat, a provocat în ultimii ani un adevărat dezastru arheologic la nivel naţional şi în Muzeul Naţional de Istorie a României. În ciuda memoriilor înaintate domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu şi către Ministerul Culturii de către corpul de profesionişti ai Muzeul Naţional de Istorie a României, mii de piese au fost cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic”, afirmă semnatarii scrisorii.

   Aceştia susţin că Târnoveanu ,,anunţă că a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abrogarea Instrucţiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simţ la nivel moral şi aplicarea corectă a legii la nivel practic: între detector şi descoperi­rile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal”.

   ,,În consecinţă, solicităm domnului Lucian Romaşcanu, ­mi­nistrul Culturii şi Identităţii Naţionale, să ia măsurile admi­nistrative adecvate în ceea ce îl priveşte pe domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu şi în ceea ce priveşte viitorul Muzeului Naţional de Istorie a României. Mai solicităm urgentarea ­modi­ficărilor legislative care să consfinţească şi mai clar faptul că rezultatul muncii căutătorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de des­coperire arheologică întâmplă­toare”, se mai arată în scrisoarea semnată de cei 26 de specialişti din MNIR.

   De cealaltă parte, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României spune că recompensarea căutătorilor de comori cu detectorul reprezintă o soluţie ca patrimoniul naţional să nu ia calea străinătăţii: ,,Aceşti domni (semnatarii scrisorii, n.r.), practic, nu fac decât să încurajeze piaţa neagră, şi asta s-a şi văzut după apariţia celebrei instrucţiuni dată de celebrul ministru Alexandrescu (Vlad Alexandrescu, din guvernul Cioloş, n.r.), că niciun bun n-a mai fost adus la muzee. Credeţi că nu s-au mai folosit detectoarele pe teritoriul României? Credeţi că avem resurse admi­nistrative să controlăm mii de oameni şi să punem poliţişti în spatele lor? Nu credeţi că este mai logic ca statul să folosească, într-o combinaţie pe care o consideră potrivită, coerciţia cu cointeresarea, pentru că interesul nostru ca societate şi ca instituţii este ca patrimoniul să rămână în ţară?”, a spus directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.    

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker