Procurorul general, Augustin Lazăr, i-a transmis preşedintelui României cererea de urmărire penală în legătură cu „săvârşirea infracţiunii contra umanităţii” pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu, în „Dosarul Revoluţiei”, anunţă Parchetul General, într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook. Această cerere este formulată în conformitate cu articolul 109 din Constituţie, care prevede că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”.

În cazul lui Ion Iliescu, se cere autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consi­liului au fost separate de cele executive”.

În cazul lui Petre Roman, se solicită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, din 22 decembrie 1989” şi „numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989”.

În cazul lui Gelu Voican-Voiculescu – fost senator de Buzău al Frontului Salvării Naţionale, ales pe 20 mai 1990 -, se cere autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989, în condiţiile în care acesta a fost „membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989” şi „numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989”.

Potrivit Agerpres, pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în „Dosarul Re­voluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Procurorul militar Marian Lazăr declara, într-o conferinţă de presă, că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri. În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică – emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu -, care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi declanşarea protestelor în Bucureşti.

Totodată, procurorii susţi­neau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgoviş­te, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial. „Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite. Probatoriul administrat a reliefat mecanismele de­zinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă. De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine ­mi­litare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave. În legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţi­nute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc ­mi­litare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii, şi imitatoare privind desantul de paraşutare. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice. Totodată, a fost cla­rificată succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind ­eli­minarea fizică a cuplului Ceauşescu”, mai declara atunci procurorul Marian Lazăr. În plus, până la execuţia celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora.

Anchetatorii precizau că au fost clarificate circumstanţele şi împrejurările privind pregă­tirea judecării în regim de urgenţă a fostului preşedinte şi a soţiei acestuia, judecarea propriu-zisă, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai apoi, executarea soţilor Ceauşescu.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. „Bagatul pe gat” este o strategie strict PSD-ista & coaliti si se foloseste unde „merge” . A mers la Buzau mereu si cea mai nefericita situatie a fost cu Nicolicea. Nimeni nu-l cunostea, nimeni nu l-a vazut vreodata, nu a fost niciodata la Buzau si niciodata nu a facut ceva ptr. oras si cu toate astea buzoienii in „intelepciunea” lor l-au ales. Legi proaste, legi ptr. neaveniti, legi fara onoare, legi ptr. cei imbogatiti peste noapte, ptr. plagiatori, ptr. cei cu studii facute tot la fel „peste noapte”, ptr. interlopii moderni ai zilelor noastre din Romania. Rusine tuturor, rusine celui care se considera Cheguebara ( Voican), unde il copiase si Mazare.

  2. Cine ne baga mereu pe gat politruci de import? Daca raspundem la aceasta intrebare vom afla si de ce Buzau este marginalizat.
    Acum cand se strange latul in jurul lor spun ca nu au avut nici-o calitate la vremea respectiva, stateau si ei asa, pe niste fotolii, cu pistoalele pe masa precum gangsterii!!

Comments are closed.