Judeţul Buzău are un nou cetăţean de onoare. Este vorba despre fostul prefect al ju­deţului Soroca, profesorul Ana Bejan, cea care a primit titlul de cetăţean de onoare în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean de luni. Distincţia a fost oferită la propunerea preşedintelui Consiliului Ju­deţean, Petre Emanoil Neagu, pentru întreaga contribuţie adusă la dezvoltarea relaţiilor dintre judeţul Buzău şi raionul Soroca, cu care acesta este înfrăţit din 1992.

Ana Bejan a fost prefect al judeţului Soroca în perioada 1999-2002 şi este prima femeie prefect de pe întreg teritoriul românesc. Aceasta a primit, cu lacrimi în ochi, din partea oficialităţilor buzoiene, o diplomă, o plachetă şi o sumă de bani. La rândul său, Ana Bejan i-a oferit preşedintelui Consiliului Ju­deţean Buzău o carte scrisă de Grigore Vieru, recitând pentru toţi cei prezenţi una din poeziile marelui poet moldovean.

   „Ana Bejan este primul prefect femeie de pe întreg teritoriul românesc, unul dintre promotorii înfăptuirii drep­tăţii, unul dintre principali militanţi pentru unirea Basarabiei cu România, un profesor care a luptat pentru limba română pe tot teritoriul Basarabiei. Având în vedere că se apropie Ziua Naţională, cred că a venit momentul să ne gândim la România, la copii, la viitor, să demonstrăm că vrem binele acestei ţări, să nu uităm ce au făcut îna­intaşii noştri să ne dăm mâna şi să facem totul cât mai bine”, a spus preşedintele Petre Emanoil Neagu.

Ana Bejan alături de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu

„Titlul acesta este pentru toţi românii din Basarabia”

La rândul său, fostul prefect al judeţului Soroca a vorbit despre greutăţile întâmpinate de românii de peste Prut sub regimul sovietic.

  „Noi am fost întotdeauna cu un dor mare pentru România, patria-mamă, pentru că am fost rupţi de la sânul ei şi am trăit sub un regim sovietic fără a avea voie să spunem că suntem români. Titlul acesta este pentru toţi românii din Basarabia, pentru toţi românii din Soroca, pentru că ei au fost alături de mine şi noi am realizat multe cu ajutorul Buzăului şi cu ajutorul preotului Milea”, a declarat Ana Bejan.

DISTRIBUIȚI
loading...