Nevoia înnoirii gene­raţiilor implicate în agricultură reprezintă o prioritate a ministerului de resort. În acest sens, ţara noastră pro­pune soluţii pentru stabilizarea fermierilor tineri în zonele rurale şi, ca urmare,  în viitor se va solicita Comisiei Europene instituirea unor prime de menţinere şi dezvoltare a micilor exploataţii deţinute de persoane până în 40 ani.

În regiunea de dezvoltare Sud-Est, doar 17.830 dintre fermieri au vârsta până în 40 ani. Din totalul de 112.096 cereri unice de plată înregistrate la APIA, mai mult de 51.738 au fost depuse de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani.  “În viitor solicităm Comisiei Europene instituirea unor prime de menţinere şi dezvoltare a micilor exploataţii deţinute de persoane până în 40 ani. În acest moment, această categorie de fermieri nu este eligibilă în cadrul măsurilor de instalare a tinerilor fermieri (Măsura 6.1 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, n.r.) şi consider că acesta este un motiv de discri­minare şi descurajare tocmai a celor care au început cu greu şi au luptat pentru a-şi menţine viabile exploataţiile chiar dacă nu au dimensiunile foarte mari. Abordarea LEADER şi utilizarea grupului de acţiune locală reprezintă o soluţie foarte bună pentru o distribuţie te­ritorială echilibrată a fondurilor de dezvoltare dedicate în mod special tinerilor şi fermelor mici şi mijlocii”, a menţionat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în judeţul Brăila.

La rândul său, directorul general adjunct al Agenţiei şentru Finanţarea Inves­tiţiilor Rurale, Daniel Crunţeanu, a declarat că proiectele finanţate cu fonduri europene prin PNDR 2020 la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, din care face parte şi Buzăul, au permis angajarea a peste 570 de oameni în noi locuri de muncă, susţinerea financiară pentru instalarea a 1.640 de tineri fermieri, precum şi finanţarea a 1.200 de antreprenori care dezvoltă investiţii neagricole în mediul rural. “Avem în acest moment câteva linii de finanţare pe care fermierii sau producătorii agricoli le pot încă accesa. Mă refer la submăsura 4.1 care oferă sprijin substanţial pentru exploataţiile agricole atât pentru cele vegetale, cât şi pentru fermele de familie, submăsura 6.3 dedicată fermelor mici, dar şi submăsura 4.2 – procesarea produselor agricole”, a adăugat Daniel Crunţeanu.

DISTRIBUIȚI
loading...