Edilul-şef al Buzăului, Constantin Toma, vizitează Estonia, ca membru al unei delegaţii formate din 13 primari de municipii din România, a anunţat acesta pe pagina sa oficială de Facebook. Toma spune că sta­tul baltic a devenit cea mai avansată societate digitală din lume, care s-a transformat dintr-o fostă republică sovietică, ieşită săracă din comunism, şi care ,,a reuşit, prin viziune şi acţiune, să devină o ţară în plină dezvoltare în mai puţin de 15 ani”.

Constantin Toma a prezentat, pe pagina sa oficială de Facebook, ,,armele secrete” ale estonienilor: ,,Peste tot unde am fost – Ministerul de Finanţe, Showroomul e-Estonia, Primăria oraşului Tallin, capitala ţării – estonienii ne-au prezentat cu mare mândrie şi încredere în viitor realizările lor. Care sunt armele lor secrete: internetul este un drept social; toţi locuitorii Estoniei au carduri de identitate electronice, cu un cip care conţine fişiere încorporate şi poate funcţiona ca o dovadă definitivă a ID-ului într-un mediu electronic. Funcţio­nal, cartea de identitate asigură accesul digital la serviciile electronice securizate din Estonia, eliberând o persoană de birocraţie şi făcând sarcinile zilnice mai rapide şi mai confortabile, fie că vorbim de operaţiuni bancare sau comerciale, de a semna documente sau de a obţine o pescriptie medicală digitală; 99% din servicii sunt on-line, doar căsătoriile, divorţurile şi cumpărarea unei case nu sunt digitalizate. Această digitalizare aduce o economie anuală de 2% din PIB, iar economia lunară de hârtie este echivalentul turnului Eiffel ca dimensiuni, turnul având o înălţime de 300 m. De asemenea, totalul timpilor economisiţi prin digitalizare de către toţi cetăţenii Estoniei este de 800 de ani anual! De asemenea, Estonia a făcut o reformă administrativă de proporţii, nemaiexistând unităţi administrativ-teritoriale sub 5.000 de locuitori, realizându-se economii foarte mari. Sunt convins că experienţa esto­niană ne poate sprijini şi ca oraş şi ca ţară!”, a scris Toma pe Facebook.

El se arată convins că şi Buzăul va deveni un oraş ,,smart”, primii paşii fiind făcuţi prin începerea implementării platformei de management ­educaţional: ,,Am început digitalizarea în Buzău cu Educaţia, implementând în primele şapte şcoli o platformă digitală de management educaţional care deja a început să obţină rezultate bune. Cu siguranţă vom continua cu multă încredere să facem din Buzău şi un oraş SMART!”, susţine primarul Constantin Toma.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Unul din marile secrete ale Estoniei este acesta cu inexistenta unor UAT-uri mai mici de 5 000 locuitori, care aplicat in Romania ar duce automat la injumatatirea numarului de comune si de aici numar primari si toti functionarii din spate.
    Asa s-ar face economii mari, insa cine ar mai aduce voturi PSD-uli?

Comments are closed.