Administrație

Primarul municipiului Rm. Sărat, la Caravana Smart City / „Până nu vom ajunge cu infrastructura la nivelul unui oraș care să viseze avioane – noi mergem încă pe bicicletă -, ne va fi foarte greu”

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a ajuns luni la Buzău cu cea de-a doua etapă a Caravanei Smart City 2.0 Implementarea. La întâlnire au participat, alături de autoritățile județene, prefectul Carmen Ichim și preșe­dintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, primari ai orașelor și comunelor din județul Buzău care au luat cunoștință despre proiectele care le pot implementa pentru a face mai ușoară viața cetățenilor din comunitățile lor.

Discuțiile au fost ­mo­derate de Eduard Dumitrașcu, fost consilier jude­țean la Buzău în mandatul 2012-2016, acum președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Cu peste 30 milioane euro disponibili pentru investiții în perioada urmă­toare, municipiul Rm. Sărat este una dintre cele mai active comunități din județ. Primarul Râmnicului, Sorin Cârjan spune însă că, pe de o parte, administrațiile locale și-ar dori să țină pasul cu tehnologia, însă, pe de alta trebuie să facă față presiunilor cetățenilor care cer investiții în infrastructură. ,,Astăzi, administrațiile locale simt o presiune. Și-ar dori să țină pasul cu tehnologia și, de asemenea, există această presiune a nevoilor urgente pe care cetățenii o exercită asupra administrației locale pe ceea ce înseamnă infrastructură – străzi, rețele de apă, de gaze. Este o realitate pe care o trăim și de la oamenii inteligenți aștept sprijin pentru a găsi o cale de a trasmite cetățenilor că avem nevoie de răbdare pentru a putea aplica soluții inovative. În cazul unei comune – suntem cea mai mare comună din județul Buzău. Mulțumesc domnului Dumitrașcu că a spus că suntem municipiu. Suntem municipiu, sigur, dar avem șase cartiere total neasfaltate, patru cartiere care nu au rețele de gaze (…) Până când nu vom ajunge cu infrastructura la nivelul unui oraș care poate să viseze avioane – noi mergem încă pe bicicletă-, cred că ne va fi foarte greu să avem un limbaj pe care oamenii să-l înțeleagă”, a spus Cârjan.

La rândul său, preșe­­dintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, admite că orașele județului au alte probleme care trebuie rezolvate înainte de a fi considerate orașe civilizate.

„Caravana Smart City a ajuns azi și la Buzău. E un lucru foarte bun, pentru că, dacă vorbim de dezvoltare durabilă, trebuie să facem o astfel de dezvoltare, să ne gândim la cetățeni și la tehnologiile novatoare. Cred că a venit momentul să ne schimbăm atitudinea vizavi de tehnologiile îndrăznețe, pentru că ăsta este viitorul. Poate că mulți cetățeni nu au încredere prea mare în aceste tehnologii, însă să știți că se poate și nu numai la Viena sau Barcelona. Avem multe comunități, exemple de bună practică, marea majoritatea în vestul țării, precum Alba Iulia, acolo sunt implementate peste 100 de astfel de proiecte care aduc mult mai multe beneficii pentru cetățeni. Să știți că și regulile jocului pentru obținerea de fonduri europene pentru următorul exercițiu bugetar s-a schimbat din temelii, acum punându-se accentul pe tehnologiile acestea novatoare, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru. În România sunt foarte multe lucruri de făcut și noi, autoritățile, nu trebuie să așteptăm doar la bugetele naționale, ci trebuie să găsim tot felul de soluții pentru a le implementa. Aceste proiecte se adresează într-o primă fază comunităților mari, precum municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, și apoi celorlalte orașe din județ care au însă și alte probleme care trebuie rezolvate înainte pentru a fi considerate orașe civilizate. Sunt multe proiecte care se pot implementa în județul Buzău, fie pe transport, pentru iluminatul public, în energie și multe altele. Este mai ușor deocamdată în marile comunități care au o altă infrastructură, dar și o altă adresabilitate dar, ușor ușor, cu toții trebuie să luam în calcul astfel de proiecte smart”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și mai ales a oportunităților de finanțare a acestora.

Un comentariu

  1. Salariu de 12.000 ron intr-un oras in care infractionalitatea e la ea acasa. Cum e sa ai salariu de o suta de milioane in Rm. Sarat, sa nu faci nimic pentru oras, sa exporti numai prostitutie. Ati infiintat functii pentru obedientii partidului, functii platite de oamenii din oras si nu faceti nimic pentru ramniceni. trebuie facut ceva astfel incat Rm. Sarat sa nu fie trecut ca si oras. Sunt zeci de strazi neasfaltate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker