Cei cinci inculpați din dosarul supranumit ,,Mită la Permise” și-au aflat, miercuri, pedepsele definitive. Un complet al Curții de Apel Ploiești a decis să admită apelurile a cinci inculpați în cauză și să desființeze sentința data pronunțată în primă instanță la Tribunalul Buzău. Astfel, toți cei cinci inculpați, printre care doi foști angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări Auto din subordinea Instituției Prefectului, primarul din Brăești, Adrian Perțea, și patronul unei școli de șoferi, Gheorghe Brătilă, au primit condamnări cu suspendarea executării pedepsei. Acesta după ce instructorul auto Gheorghe Brătilă a fost condamnat, inițial, la 3 ani și jumătate închisoare cu executare (2 ani și 18 luni), pentru dare de mită în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, pentru participație improprie la infracțiunea de dare de mită, la data de 03.12.2013, instigare la dare de mită în formă continuată, la data de 03.02.2015, trafic de influență, la data de 15.06.2015, iar Adrian Botezatu, agent examinator la data faptelor,  la 3 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015 și trafic de influență, la data de 21.03.2014.

Cea mai grea lovitură, în urma pronunțării sentinței, o primește primarul comunei Brăești, Adrian Perțea, care, urmare a condamnării suferite, își va pierde mandatul. Adrian Perțea nu va putea candida, la alegerile de anul viitor, întrucât instanța a decis și interzicerea drepturilor civile (inclusiv cel de a fi ales) pe o perioadă de 2 ani. În cazul său, cuantumul sentinței a rămas același după judecarea apelului, de 2 ani și două luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de ­suprave­ghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, Perțea va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile la Primăria comunei Brăești. Decizia instanței urma să fie comunicată Prefecturii.

Adrian Perțea este al doilea primar buzoian care își pierde mandatul înainte de termen ca urmare unei condamnări penale.

Obligați la muncă în folosul comunității

Și ceilalți inculpați au primit sentințe cu suspendare. Gheorghe Brătilă a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare, cu suspendare, Adrian Bote­zatu, fost lucrător la Permise și Înmatricultări – 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare, Adrian Perțea  – 2 ani și 2 luni închisoare, cu suspendare, Valeriu Răduță – 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, iar Costin Andrei Chitic  – 9 luni de închisoare, cu suspendare. Toți au fost obligați de instanță să execute ore de muncă neremunerată în folosul comunității, la Urbis Serv, RER ECOLOGIC SERVICE sau la Primăria Rm. Sărat.

În cazul școlii de șoferi inculpate ca persoană juridică, judecătorii au decis achitarea. Decizia este definitivă. În faza de fond, SC Brătilă SRL a primit o amendă penală și a fost obligată la publicarea extrasului sentinței într-o publicație locală timp de 7 apariții consecutive : „Condamnă pe inculpata persoană juridică S.C. BRĂTILĂ S.R.L. Buzău la pedeapsa de 200 zile-amendă, suma corespunză­toare unei zile-amendă, stabilită potrivit criteriilor prevăzute de art.137 alin.3 C. pen. fiind de 1.000 lei, rezultând un cuantum total al amenzii de 200.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015“.

Scandalul a început în 2015, atunci când doi agenți ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Buzău, unitate aflată în subordinea Instituției Prefectului, plus un instructor auto și șase foști candidați la obținerea permisului de conducere au ajuns la Parchet, unde au fost acuzați de infracțiunile de luare și dare de mită, respectiv cumpărare și trafic de influență, după ce procurorii au făcut o serie de percheziții la Serviciul Permise. Imediat s-a declanșat urmărirea penală asupra agenților Adrian Botezatu, Andrei Costin Chitic, a patronului unei școli de șoferi, Gheorghe Bratilă, și a altor șase persoane candidate pentru obținerea permiselor auto.

Găinării și investigator sub acoperire

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, agenții suscitați, în perioada anului 2013- iunie 2015, s-au dedat la un tip de găinărie incredibilă care le-a și distrus cariera. Ei au primit prin intermediul lui Brătilă plinuri de carburanți pentru propriile mașini în schimbul promisiunilor că vor fi indulgenți la examenul de obținere a permisului auto pentru profesioniști. În plus, unul dintre agenți ar fi înlesnit înmatri­cularea unui autoturism fără a avea taxa de înmatriculare plătită. Primarul comunei Brăești, Adrian Perțea, este cel care ar fi beneficiat de influența lui Botezatu la Serviciul Permise și Înmatriculări.

„La 21.03.2014 (vineri), orele 12.06, P.A.I, primarul comunei Brăești, i-a solicitat examinatorului B.A. (n.r. Adrian Botezatu, agent șef de poliție) să intervină pe lângă funcționari de la S.P.C.R.P.C.I.V. Buzău – Compartimentul Înmatriculări, în scopul primirii și soluționării unui dosar incomplet având ca și obiect transcrierea dreptului de proprietate pentru un autoturism. Dosarul respectiv aparținea fratelui primarului, P.O.D. (n.r. Octavian Dumitru Perțea), ofițer, șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției orașului Marghita, jud. Bihor, care dorea să treacă pe numele său autoturismul SEAT LEON, în condițiile în care acesta nu avea chitanța care să ateste plata taxei de înmatriculare în valoare de 60 lei, fapt ce împiedica primirea dosarului. B.A. l-a contactat pe colegul său, agentul principal M.D.L., solicitându-i să-l ajute pe fratele primarului. Ulterior, acestuia din urmă i s-au eliberat în aceeași zi și dovada pentru a putea circula și numerele de înmatriculare.

În schimbul intervenției făcute, B.A. i-a pretins primarului o alimentare, pe care a făcut-o în aceeasi zi la stația menționată, fără a achita contravaloarea, care a fost trecută în contul Primăriei comunei Brăești“, precizează reprezentantii DGA, Serviciul Judetean Buzău.

În final, cei doi agenți și proprietarul școlii de șoferi au căzut în plasa unui investigator sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție de la care au primit șpagă în mo­dul redat mai sus.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Individul ăsta , primarul comunei Brăești, a fost ales pe listele PSD……ma intreb, cum dracu face PSD că are mulți astfel de idioti in funcții importante ?….Cred că ar trebui dată o lege care să cearnă candidații la aceste funcții inainte de a fi propusi spre alegere….Aici găsesc vinovat pe președintele PSD Buzău și chiar Prefecta județului Buzău care, din câte am auzit, ii acoperă și ii ține în brațe pe toți idioții de genul ăstuia….pacat .

Comments are closed.