Aproape 40 de comune din județ au probleme mari pe final de an cu plata salariilor angajaților și a indemnizațiilor pentru înso­țitorii persoanelor cu han­dicap, motiv pentru care conducerea județului a solicitat, în regim de urgență, fonduri de la Ministerul Finanțelor. ,,Ieri (n.r., marți) am trimis informația exactă cu UAT-urile care au aceste probleme în județ și sper ca la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare vor primi banii”, a precizat preșe­dintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Dintre cele 36 de primării din județ care  au ajuns la fundul sacului pe final de județ, Cislăul ar avea cele mai mari probleme, potrivit listei transmise  către Finanțe. Suma necesară pentru a acoperi restanțe de natură salarială este de 150.000 lei. Situația este una oarecum ciudată atât timp cât, nu mai departe de luna noiembrie, primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu, propunea, iar Consiliul Local aproba, cu toate mâinile sus, alocarea a 62.150 lei pentru Sărbătorile de iarnă și pentru organizarea festivităților de Ziua Națio­nală, care, de altfel, au făcut cunoscută comuna în toată țara, după ce mașinile de gunoi și un excavator au ,,defilat” împodobite cu steagurile României. Imaginile au fost postate pe Facebook și au devenit virale.

,,Cislău, Buzău, un fel de LasFierbiți. În sfârșit, un primar care a făcut parade pentru cei care s-au tot perindat în ultimii 30 de ani pe la conducerea României”, este mesajul postat pe Facebook, alături un filmuleț care prezintă parada respectivelor utilaje. Pe filmare se vede cum la defilarea de 1 Decembrie participă și mașini de gunoi ale firmei locale Salub Eco Cislău, dar și un excavator în cupa căruia stă un bărbat care ține două steaguri. ,,Ăștia de la LasFierbinți trebuie să fie invidioși pe regizorul de la Cislău”, este comentariul postat pe Facebook de un alt cetățean.

Imaginile de la parada organizată de primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu, difuzate în mediul on-line, au stârnit indignare printre cetățeni, dar și printre oficialitățile civile și militare, însă autoritățile județului au lăsat nesancționată isprava aleșilor de la Cislău, deși în Casa Albă nu a fost trecută cu vederea.

Defilarea a avut loc pe strada Centurii, de la Primărie până la monumentul eroilor, pe o distanță de 800 de metri, iar seara de 1 Decembrie s-a încheiat la Cislău cu o retragere cu torțe a milita­rilor de la unitatea din Cislău –  despre care încă nu se știe cum au ajuns să defileze în fața mașinilor de gunoi  – la care au participat peste o mie de persoane.

Primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu, a confirmat ulterior corespondentului ,,Mediafax” că mașinile de gunoi și excavatorul aparțin Primă­riei, iar parada a fost ,,frumoasă”: ,,La defilare au fost armata, herghelia de stat Cislău, cu trăsură, călăreți, ISU, buldoexcavatorul luat printr-un proiect pentru cei de la ISU, Compania de Apă și mașinile de gunoi care deservesc zece localități de pe Valea Buzăului. A fost parada localității. M-ar fi bucurat să vină și Ocolul Silvic, privații. E mai bine de ceilalți care nu au făcut nimic. Nu știu câte comune au mai făcut așa ceva. Cei de la societatea de gunoi, care e a Primăriei, au împlinit zece ani de existență. Iar buldoexcavatorul a fost în paradă pentru că este pentru cei de la ISU”.

Verificările făcute de responsabilii Prefecturii cu privire la împrejurările în care oficialitățile comunei au decis să încalce un ordin al prefectului care precizează clar modul în care ar fi trebuit organizate asemenea manifestări, dar și la încălcarea legislației privitoare la arborarea drapelului național, nu au dus însă și la sancționarea primarului.

Comunei Cislău i-au fost alocați, miercuri, 33.000 lei, prin votul consilierilor județeni convocați într-o ședință de îndată, provenind din fondul constituit la dispoziția Consiliului Județean pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, bani acordați conform deciziei Administrației Județene a Finanțelor Publice Locale Buzău. Banii provin din cota defalcată de 17,25% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Sume similare au mai primit alte câteva zeci de primării din județ pentru pentru cofinanțarea unor proiecte sau pentru plata facturilor restante de mai bine de 90 de zile.

Soluția – reorganizarea

Faptul că multe primării din județ ajung la fundul sacului pe final de an nu este una nouă. De fiecare dată, autoritățile județului au făcut alocări de sume astfel încât unele autorități locale să-și poată plăti restanțele la utilități sau chiar salarii, așa cum se întâmplă acum. Președintele Consiliului Județean are însă și o soluție pentru primăriile care nu se pot autofinanța și așteaptă bani de la stat ca să poată funcționa.

,,Trebuie analizată cu foarte multă atenție posibilitatea ca anumite UAT-uri să  intre în reorganizare. Sunt UAT- care nu pot din surse proprii să poată rezista, să se dezvolte. Acest lucru s-a pus în discuție, se poate rezolva prin două variante, ori printr-o nouă împărțire administrativ-teritorială care nu s-a mai făcut din 1968 și ar trebui adusă la nivelul anului 2018-2019, sau printr-o hotărâre de Guvern, anumite UAT-uri să poată fi comasate. Dar asta nu este problema mea, este pro­blema Guvernului, dar în primul rând este problema UAT-urilor respective “.

Vezi AICI Proiectul

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Pai nu vi se pare normal ce a facut?Nu trebuia si el (…) sa-si traga si el partea?Ce-i pasa melteanului de amaratii care nu au de niciunele,are el si familia lui (…),restul nu mai conteaza.Votati tarani (…),toate nulitatile!Daca stai si cauti prin comunele Romaniei ,cred ca 90% dintre primari sunt niste nulitati , se mira si ei cat de prosti au putut fi cei ce i-au votat. (Comentariu moderat)

Comments are closed.