Două poduri de pe raza municipiului aflate în stare avansată de degradare ar putea fi reabilitate cu fonduri guvernamentale, dacă Exe­cutivul va aproba solicitarea Primăriei Buzău – care a fost formulată marți, la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – privind demararea acestor lucrări în regim de urgență. Este vorba despre podul rutier și despre cel de cale ferată din zona Metalurgica, care ar putea oricând să cadă, dar pentru reabilitarea cărora municipalitatea nu are bani suficienți pentru a finanța lucrările din surse proprii. Astfel că Prefectura va înainta Guvernului și o solicitare pentru fondurile aferente, care se ridică la peste 7,5 milioane de lei, respectiv peste 1,5 milioane euro.

„Urmare a stării avan­sate de degradare și ca urmare a ploilor, podul de la Marghiloman și podul de la Metalurgica, atât cel rutier cât și cel de cale ferată, au nevoie să intre în reparație în regim de urgență. Este nevoie de aproximativ 7,5 milioane lei și am solicitat această sumă Guvernului, pentru că doar așa putem face. Dacă se aprobă acest lucru și avem și un proiect, lucrările pot începe chiar din toamnă”, a spus prefectul Carmen Ichim.

La rândul său, primarul Constantin Toma a explicat că, deși se preocupă de mai multă vreme de aceste poduri – municipalitatea a comandat deja expertize în acest sens și chiar a lansat proceduri de licitație pentru lucrările respectivă, bugetul mic alocat municipiului Buzău în acest an face aproape imposibilă finan­țarea din surse proprii:

„Din păcate, pe lângă podul de la Marghiloman mai sunt două poduri în zona Metalurgica, atât rutier cât și de cale ferată, care dacă ar pica s-ar întrerupe anumite legături, atât pe calea ferată cât și terestru. Sper să ne ajute Guvernul, pentru că anul acesta toate orașele au mari probleme cu bugetul. Podul Marhgiloman va rămâne închis, vom impune anumite măsuri și la celelalte două poduri. Sper să ni se aprobe această sumă, pentru că altfel nu putem să ne ­des­curcăm și să demarăm proiectarea și execuția concomitent. Noi am făcut niște expertize de doi ani și suntem într-un proces de licitație, dar acest proces e unul greoi și nu putem să rezolvăm anul acesta. Dacă Guvernul nu ne va da banii, va fi foarte greu. Sunt multe lucrări, trebuie să se scoată tot, să îndepărteze balus­trade, asfalt și inclusiv să se ridice anumite bucăți de pod, pentru că sunt și probleme de infrastructură. Vom încerca ca pe durata lucrărilor să nu oprim circulația, pentru că ar fi prăpăd”, a spus primarul Constantin Toma.

DISTRIBUIȚI
loading...