27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:51 AM

Cultura

Prima integrală Nae Caranfil din România a avut loc la Buzău, în prezenţa celebrului regizor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.07.2017, 00:00
1538

   După ce Manuela Hărăbor a stat la discuţii cu publicul buzoian, sâmbătă, 8 iulie, a fost rândul celebrului regizor Nae Caranfil să poposească la Buzău, în cadrul Festivalului Internaţional de Film BUZZ CEE.

   Organizatorii au oferit publicului posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezenţa regizorului,  filme regizate de acesta pe parcursul a 23 de ani.

   Este prima integrală a celebrului regizor prezentată vreodată în România, cuprinzând filmele regizate de acesta în perioada 1993-2016, majoritatea dintre ele fiind recunoscute la nivel internaţional

   „Mi s-a mai întâmplat o dată acum cinci ani acest lucru-, doar că atunci era vorba despre o integrală de cinci filme şi nu şapte ca acum-, la Festivalul de la Salonic. Pentru un cineast, în general, cel mai bun film este ultimul născut. M-am bucurat că un film 100% necunoscut în România, cum e Dolce Far Niente, s-a putut vedea aici, la Buzău. Acest film a fost realizat în afara ţării, cu o distribuţie şi o echipă total internaţională”, a declarat Nae Caranfil pentru radioromaniacultural.ro.

   Spre surprinderea regizorului, în public, la Buzău, s-au aflat foarte mulţi copii.

   „Sunt şi puţin speriat pentru că filmul care urmează să fie proiectat, «Closer to the Moon>, este puţin mai dificil pentru vârsta celor pe care îi văd, dar sunt absolut convins că există o curiozitate la această vârstă, care te aruncă în necunoscut şi acesta este cel mai frumos lucru care ţi se poate întâmpla”, a mai spus Caranfil.

„Oamenii trebuie să regăsească reflexele de a vedea un film în colectiv“

   Celebrul regizor a vorbit despre importanţa unui festival precum Buzz Cee, un festival dedicat filmelor din Europa de Est, găzduit într-un oraş mic.

   „Sunt de părere că în special în oraşele care nu mai posedă un cinematograf în toată regula, un festival de film este aproape un «must>. Oamenii trebuie să regăsească reflexele de a vedea un film în colectiv, într-o sală de cinema, pe un ecran mare şi înconjuraţi de alţi spectatori. Este un lucru care nu trebuie pierdut. Face parte din tradiţia noastră şi trebuie apărat cu ghearele şi cu dinţii, chiar dacă vremurile sunt potrivnice. Nu sunt adeptul festivalurilor tematice. Cred că festivalurile de film trebuie să adune filme cât mai diverse şi să le pună în evidenţă tocmai prin diversitate. Faptul că tematica acestui festival concentrează o regiune, Europa de Est, iarăşi mi se pare un lucru bun, pentru că aceste filme sunt de obicei necunoscute publicului din alte ţări, ele călătoresc mai greu, sunt mai puţin agreate de programatorii din mall-uri şi astfel ele primesc o şansă în plus”, a mai declarat regizorul.

   Nae Caranfil este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori, scenarişti şi actori români. A debutat regizoral în 1993, cu „E pericoloso sporgersi”, peliculă premiată la Festivalurile de film din Bratislava din acelaşi an, şi „Baule”, în 1994, dar şi de către ACIN în 1993.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

Columbia: "Anglia", numărul doi din Clanul Golfului, a fost ucis într-o operațiune a forțelor de securitate
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:37 AM

Luis Orlando Padierna Peńa, alias "Anglia", considerat numărul doi din Clanul Golfului, cea mai mare grupare criminală din Columbia, a fost ucis joi într-o operațiune a forțelor de securitate, a informat președintele Juan Manuel Santos, citat de agenția EFE.

CITATUL ZILEI
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:32 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker