27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:03 AM
toamna buzoiana

Cultura

Prima integrală Nae Caranfil din România a avut loc la Buzău, în prezenţa celebrului regizor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.07.2017, 00:00
1490

   După ce Manuela Hărăbor a stat la discuţii cu publicul buzoian, sâmbătă, 8 iulie, a fost rândul celebrului regizor Nae Caranfil să poposească la Buzău, în cadrul Festivalului Internaţional de Film BUZZ CEE.

   Organizatorii au oferit publicului posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezenţa regizorului,  filme regizate de acesta pe parcursul a 23 de ani.

   Este prima integrală a celebrului regizor prezentată vreodată în România, cuprinzând filmele regizate de acesta în perioada 1993-2016, majoritatea dintre ele fiind recunoscute la nivel internaţional

   „Mi s-a mai întâmplat o dată acum cinci ani acest lucru-, doar că atunci era vorba despre o integrală de cinci filme şi nu şapte ca acum-, la Festivalul de la Salonic. Pentru un cineast, în general, cel mai bun film este ultimul născut. M-am bucurat că un film 100% necunoscut în România, cum e Dolce Far Niente, s-a putut vedea aici, la Buzău. Acest film a fost realizat în afara ţării, cu o distribuţie şi o echipă total internaţională”, a declarat Nae Caranfil pentru radioromaniacultural.ro.

   Spre surprinderea regizorului, în public, la Buzău, s-au aflat foarte mulţi copii.

   „Sunt şi puţin speriat pentru că filmul care urmează să fie proiectat, «Closer to the Moon>, este puţin mai dificil pentru vârsta celor pe care îi văd, dar sunt absolut convins că există o curiozitate la această vârstă, care te aruncă în necunoscut şi acesta este cel mai frumos lucru care ţi se poate întâmpla”, a mai spus Caranfil.

„Oamenii trebuie să regăsească reflexele de a vedea un film în colectiv“

   Celebrul regizor a vorbit despre importanţa unui festival precum Buzz Cee, un festival dedicat filmelor din Europa de Est, găzduit într-un oraş mic.

   „Sunt de părere că în special în oraşele care nu mai posedă un cinematograf în toată regula, un festival de film este aproape un «must>. Oamenii trebuie să regăsească reflexele de a vedea un film în colectiv, într-o sală de cinema, pe un ecran mare şi înconjuraţi de alţi spectatori. Este un lucru care nu trebuie pierdut. Face parte din tradiţia noastră şi trebuie apărat cu ghearele şi cu dinţii, chiar dacă vremurile sunt potrivnice. Nu sunt adeptul festivalurilor tematice. Cred că festivalurile de film trebuie să adune filme cât mai diverse şi să le pună în evidenţă tocmai prin diversitate. Faptul că tematica acestui festival concentrează o regiune, Europa de Est, iarăşi mi se pare un lucru bun, pentru că aceste filme sunt de obicei necunoscute publicului din alte ţări, ele călătoresc mai greu, sunt mai puţin agreate de programatorii din mall-uri şi astfel ele primesc o şansă în plus”, a mai declarat regizorul.

   Nae Caranfil este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori, scenarişti şi actori români. A debutat regizoral în 1993, cu „E pericoloso sporgersi”, peliculă premiată la Festivalurile de film din Bratislava din acelaşi an, şi „Baule”, în 1994, dar şi de către ACIN în 1993.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker