27 de ani
de presa libera
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:38 PM

Actualitate

Prima ceremonie religioasă de înmormântare în Satul Dacic

de Andreea STROE
Actualitate  |
17.07.2017, 00:00
1251
  • Buciumul a răsunat pe dealurile de la Năeni, ca pe vremea dacilor

   Viorel Samoilă, dac liber, creștin-ortodox, și administrator al Satului Dacic de la Năeni la rugămintea părintelui Mihail Milea de a-i fi mâna dreaptă într-un proiect așa de importantă și de durată cum este cel al construirii unei așezări unice în România în care oamenii să viețuiască precum trăiau odinioară strămoșii daci, a încetat din viață. . Fiind sprijinul părintelui în ridicarea acestei așezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde s-au construit deja câteva locuințe în care oamenii să trăiască precum strămoșii daci, în bordeie din piatră, și să supraviețuiască din creșterea animalelor și cultivarea pământului, a fost înmormântat după tradiția creștin-ortodoxă, la care s-au adăugat și elemente din tradiția de înmormântare a străbunilor daci.

Tradiții în Satul Dacic

   În urmă cu două luni, Viorel Samoilă asista, alături de părintele Mihail, la nașterea primei familii în Satul dacic. Viorel Samoilă a fost atunci gazdă bună pentru toți care au luat parte la prima nuntă oficiată de părintele Mihail Milea în Satul dacic și i-a primit în această comunitate restrânsă pe cei doi tineri, Ionuț și Nicoleta, care au acceptat să locuiască în ,,Satul dacic” pe care Fundația Sfântul Sava îl construiește între dealurile din Năeni. A ajutat la nunta celor doi tineri, împreună cu soția sa, Pușa Samoilă, cu multă bucurie, așa cum îl știu toți cei care l-au cunoscut: un om cu o mare bucurie de a trăi. Cei doi miri de prin partea locului, fără posibilități materiale, au fost luați în grija de părintelui Mihail Milea, care le-a așezat viața pe un făgaș de normalitate și a făcut ca dragostea lor să se consfințească creștinește, în Biserică, prin Taina cununiei. A fost o nuntă în Biserica Ortodoxă, dar, de asemenea, cu multe elemente preluate din tradiția străbună. Toți nuntașii au fost participat la ceremonia religioasă îmbrăcați în costume naționale, în iile brodate cu florile câmpului. Mirii au purtat pe cap cununi împletite din florile de pe dealurile de la Năeni.

300 de buzoieni, prezenți în Satul dacic, la slujba de înmormântare

   Ceremonia de înmormântare s-a petrecut, ca și nunta de acum două luni, în comuniune cu natura, cu sufletul la Dumnezeu, cu pace și cu dragoste din partea tuturor participanților, așa cum s-a făcut din moși-strămoși, pe aceste meleaguri .

   Buciumul a răsunat pe ­dea­lurile de la Năeni, în Satul Dacic așa cum era tradiția strămoșilor noștri. L-au condus pe ultimul drum cu flori și în sunet de bucium pe acest OM, cu suflet și comportament de dac, un OM care-și iubea Patria, fiind mulți ani în slujba ei, în haina de jandarm, până la pensionare. Și, nu în cele din urmă, era un bun creștin, ortodox, care și-a pus viața în slujba semenilor.

   Soția, Pușa Samoilă, împreună cu comunitatea restrânsă din singurul Sat Dacic din România, s-au rugat sâmbătă, 15 iulie, împreună cu pr. prof. dr. Mihail Milea pentru sufletul lui Viorel Samoilă, mutat la ceruri în urma unui atac de cord, la vârsta de 59 de ani. La slujba religioasă de înmormântare au participat circa 300 de suflete, prieteni, apropiați, cei care-l cunoșteau prin activitatea pe care a desfășurat-o în ultimii ani la Fundația „Sfântul Sava“. Trecerea sa în lumea de dincolo, a însemnat pentru buzoieni și prima înmormântare după datinile străbunilor, așa cum ar fi făcut-o locuitorii acestor ținuturi în vremea marelui rege Decebal.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ungaria susține că se confruntă cu un 'atac frontal' din partea lui George Soros
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:12 PM

Ungaria se confruntă cu un 'atac frontal' din partea miliardarului american George Soros, care atacă țara prin intermediul organizațiilor sale neguvernamentale și al birocraților Uniunii Europene, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, relatează Reuters.

Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:10 PM

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

CEPCB: Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:09 PM

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne "gravă" deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Circul Inimii, cel mai apreciat circ contemporan din Europa prezintă spectacolul "Limits", la Timișoara
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:06 PM

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi orașul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susțină, miercuri, reprezentația piesei "Limits", care abordează tema refugiaților.

Hunedoara: Microbuz cu pasageri implicat într-un accident în apropiere de Petroșani
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:01 PM

Trei persoane au fost rănite luni după-amiază, într-un accident de circulație care a avut loc pe DN 66, în zona Peștera Bolii, la intrare în Petroșani, în urma unei tamponări dintre un autoturism și microbuz cu opt pasageri la bord, victimele fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 13:38 nu cred
vasile a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Nu cred că se va finaliza dosarul Tel Drum. Dacă legea a fost făcută în așa fel încât eu să am o firmă și nimeni să nu știe că e a mea , cal care a gândit-o e consultant în Sicilia probabil. Camora și Nașul rămân fraeri pe lângă legiuitorii noștri. „Unde lucrezi?”-La tel drum! -„ce-i aia?”-o firmă care umblă Teleleu și face drumuri. „aha și cui e?”-a lui Teleleu Tănase! „cine-i ăla?” -nu se știe!!!
19 Nov, 13:34 observator
ionescu o. a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
Observator pe naiba! Pus doar pe șicane de postac. E limpede că „nu vede pădurea din cauza copacilor”.N-ai cu cine să limpezești ceva din pricina tendințelor oportuniste...
19 Nov, 13:30 vin
ionescu o. a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Nu e un zvon ci un proiect. Îngijorarea profesorilor e maximă...Unul-de educație fizică-se întreba cum va face sport cu tableta-n mână. Altul-diriginte- se plânge că n-are unde să le depoziteze în clase. Un profesor de matematică era fericit:„eu pot preda și face exerciții la tabletă, de acasă. Cineva -administratorul unei școli-s-a hotărît să se reprofileze pe depanare tablete.Informaticianul din altă unitate bănuie că tabletele nu vor fi de calitate și nici leptopurile. Un părinte era mânios :„Adică nu-i deajuns că fi-miu stă toată ziua acasă cu nasul în calculator, să-i văd și la școală?”O mămică zglobie a întrebat directoarea unei școli: „Da de jucat se vor mai juca elevii ăștia?”Oricum vor nu vor unii , VIN TABLETELE ȘI LEPTOPURILE!!! Să nu vă bateți pe ele...
Google PageRank Checker