27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:38 AM

Actualitate

Prima ceremonie religioasă de înmormântare în Satul Dacic

de Andreea STROE
Actualitate  |
17.07.2017, 00:00
1038
  • Buciumul a răsunat pe dealurile de la Năeni, ca pe vremea dacilor

   Viorel Samoilă, dac liber, creștin-ortodox, și administrator al Satului Dacic de la Năeni la rugămintea părintelui Mihail Milea de a-i fi mâna dreaptă într-un proiect așa de importantă și de durată cum este cel al construirii unei așezări unice în România în care oamenii să viețuiască precum trăiau odinioară strămoșii daci, a încetat din viață. . Fiind sprijinul părintelui în ridicarea acestei așezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde s-au construit deja câteva locuințe în care oamenii să trăiască precum strămoșii daci, în bordeie din piatră, și să supraviețuiască din creșterea animalelor și cultivarea pământului, a fost înmormântat după tradiția creștin-ortodoxă, la care s-au adăugat și elemente din tradiția de înmormântare a străbunilor daci.

Tradiții în Satul Dacic

   În urmă cu două luni, Viorel Samoilă asista, alături de părintele Mihail, la nașterea primei familii în Satul dacic. Viorel Samoilă a fost atunci gazdă bună pentru toți care au luat parte la prima nuntă oficiată de părintele Mihail Milea în Satul dacic și i-a primit în această comunitate restrânsă pe cei doi tineri, Ionuț și Nicoleta, care au acceptat să locuiască în ,,Satul dacic” pe care Fundația Sfântul Sava îl construiește între dealurile din Năeni. A ajutat la nunta celor doi tineri, împreună cu soția sa, Pușa Samoilă, cu multă bucurie, așa cum îl știu toți cei care l-au cunoscut: un om cu o mare bucurie de a trăi. Cei doi miri de prin partea locului, fără posibilități materiale, au fost luați în grija de părintelui Mihail Milea, care le-a așezat viața pe un făgaș de normalitate și a făcut ca dragostea lor să se consfințească creștinește, în Biserică, prin Taina cununiei. A fost o nuntă în Biserica Ortodoxă, dar, de asemenea, cu multe elemente preluate din tradiția străbună. Toți nuntașii au fost participat la ceremonia religioasă îmbrăcați în costume naționale, în iile brodate cu florile câmpului. Mirii au purtat pe cap cununi împletite din florile de pe dealurile de la Năeni.

300 de buzoieni, prezenți în Satul dacic, la slujba de înmormântare

   Ceremonia de înmormântare s-a petrecut, ca și nunta de acum două luni, în comuniune cu natura, cu sufletul la Dumnezeu, cu pace și cu dragoste din partea tuturor participanților, așa cum s-a făcut din moși-strămoși, pe aceste meleaguri .

   Buciumul a răsunat pe ­dea­lurile de la Năeni, în Satul Dacic așa cum era tradiția strămoșilor noștri. L-au condus pe ultimul drum cu flori și în sunet de bucium pe acest OM, cu suflet și comportament de dac, un OM care-și iubea Patria, fiind mulți ani în slujba ei, în haina de jandarm, până la pensionare. Și, nu în cele din urmă, era un bun creștin, ortodox, care și-a pus viața în slujba semenilor.

   Soția, Pușa Samoilă, împreună cu comunitatea restrânsă din singurul Sat Dacic din România, s-au rugat sâmbătă, 15 iulie, împreună cu pr. prof. dr. Mihail Milea pentru sufletul lui Viorel Samoilă, mutat la ceruri în urma unui atac de cord, la vârsta de 59 de ani. La slujba religioasă de înmormântare au participat circa 300 de suflete, prieteni, apropiați, cei care-l cunoșteau prin activitatea pe care a desfășurat-o în ultimii ani la Fundația „Sfântul Sava“. Trecerea sa în lumea de dincolo, a însemnat pentru buzoieni și prima înmormântare după datinile străbunilor, așa cum ar fi făcut-o locuitorii acestor ținuturi în vremea marelui rege Decebal.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker