27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:18 PM
opinia-balcescu

Actualitate

Prima ceremonie religioasă de înmormântare în Satul Dacic

de Andreea STROE
Actualitate  |
17.07.2017, 00:00
1131
  • Buciumul a răsunat pe dealurile de la Năeni, ca pe vremea dacilor

   Viorel Samoilă, dac liber, creștin-ortodox, și administrator al Satului Dacic de la Năeni la rugămintea părintelui Mihail Milea de a-i fi mâna dreaptă într-un proiect așa de importantă și de durată cum este cel al construirii unei așezări unice în România în care oamenii să viețuiască precum trăiau odinioară strămoșii daci, a încetat din viață. . Fiind sprijinul părintelui în ridicarea acestei așezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde s-au construit deja câteva locuințe în care oamenii să trăiască precum strămoșii daci, în bordeie din piatră, și să supraviețuiască din creșterea animalelor și cultivarea pământului, a fost înmormântat după tradiția creștin-ortodoxă, la care s-au adăugat și elemente din tradiția de înmormântare a străbunilor daci.

Tradiții în Satul Dacic

   În urmă cu două luni, Viorel Samoilă asista, alături de părintele Mihail, la nașterea primei familii în Satul dacic. Viorel Samoilă a fost atunci gazdă bună pentru toți care au luat parte la prima nuntă oficiată de părintele Mihail Milea în Satul dacic și i-a primit în această comunitate restrânsă pe cei doi tineri, Ionuț și Nicoleta, care au acceptat să locuiască în ,,Satul dacic” pe care Fundația Sfântul Sava îl construiește între dealurile din Năeni. A ajutat la nunta celor doi tineri, împreună cu soția sa, Pușa Samoilă, cu multă bucurie, așa cum îl știu toți cei care l-au cunoscut: un om cu o mare bucurie de a trăi. Cei doi miri de prin partea locului, fără posibilități materiale, au fost luați în grija de părintelui Mihail Milea, care le-a așezat viața pe un făgaș de normalitate și a făcut ca dragostea lor să se consfințească creștinește, în Biserică, prin Taina cununiei. A fost o nuntă în Biserica Ortodoxă, dar, de asemenea, cu multe elemente preluate din tradiția străbună. Toți nuntașii au fost participat la ceremonia religioasă îmbrăcați în costume naționale, în iile brodate cu florile câmpului. Mirii au purtat pe cap cununi împletite din florile de pe dealurile de la Năeni.

300 de buzoieni, prezenți în Satul dacic, la slujba de înmormântare

   Ceremonia de înmormântare s-a petrecut, ca și nunta de acum două luni, în comuniune cu natura, cu sufletul la Dumnezeu, cu pace și cu dragoste din partea tuturor participanților, așa cum s-a făcut din moși-strămoși, pe aceste meleaguri .

   Buciumul a răsunat pe ­dea­lurile de la Năeni, în Satul Dacic așa cum era tradiția strămoșilor noștri. L-au condus pe ultimul drum cu flori și în sunet de bucium pe acest OM, cu suflet și comportament de dac, un OM care-și iubea Patria, fiind mulți ani în slujba ei, în haina de jandarm, până la pensionare. Și, nu în cele din urmă, era un bun creștin, ortodox, care și-a pus viața în slujba semenilor.

   Soția, Pușa Samoilă, împreună cu comunitatea restrânsă din singurul Sat Dacic din România, s-au rugat sâmbătă, 15 iulie, împreună cu pr. prof. dr. Mihail Milea pentru sufletul lui Viorel Samoilă, mutat la ceruri în urma unui atac de cord, la vârsta de 59 de ani. La slujba religioasă de înmormântare au participat circa 300 de suflete, prieteni, apropiați, cei care-l cunoșteau prin activitatea pe care a desfășurat-o în ultimii ani la Fundația „Sfântul Sava“. Trecerea sa în lumea de dincolo, a însemnat pentru buzoieni și prima înmormântare după datinile străbunilor, așa cum ar fi făcut-o locuitorii acestor ținuturi în vremea marelui rege Decebal.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

AFIR: Silozurile, grajdurile și serele ar putea fi cumpărate de către beneficiarii PNDR în mod direct
Marti, Septembrie 19, 2017 18:06 PM

Silozurile, grajdurile și serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție, a afirmat, marți, într-un comunicat de presă, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Fifor - întâlnire în SUA cu adjunctul consilierului pe securitate al lui Trump: România rămâne un partener de încredere
Marti, Septembrie 19, 2017 17:48 PM

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, marți, cu ocazia unei vizite pe care o efectuează în SUA, cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care l-a asigurat pe oficialul american că România rămâne un partener de încredere în continuarea eforturilor internaționale de menținere a stabilității și în dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Trump la ONU: Armata americană va deveni mai puternică decât oricând
Marti, Septembrie 19, 2017 17:47 PM

Președintele american Donald Trump a declarat marți, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, că armata Statelor Unite 'va deveni în curând mai puternică decât oricând', dorind să adreseze astfel un avertisment inamicilor SUA, relatează AFP și Reuters.

Fostul șef al Tarom afirmă că a primit "sugestii" pentru a vinde Tarom la o companie arabă
Marti, Septembrie 19, 2017 17:43 PM

Eugen Davidoiu, fostul director general al Tarom, susține că în primele săptămâni după preluarea funcției au fost discuții cu anumite persoane, printre care și un consilier al unui premier, în cadrul cărora s-ar fi "sugerat" că Tarom ar trebui să meargă la o companie arabă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker