27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:12 AM

Educatie

Prietenia dintre Eminescu şi Creangă

de Camelia VOICU
Educatie  |
21.09.2017, 00:00
753

   Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Buzău, Casa Corpului Didactic Buzău şi Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Soroca au încheiat, săptămâna trecută, Protocolul de parteneriat educaţional intitulat  „Ro­mâni de pretutindeni”. Cola­borarea, mijlocită de doi veterani ai relaţiilor ce unesc ţinuturile buzoiene şi sorocene de un sfert de veac, avocatul Mihai Sălcuţan şi profesoara Ana Bejan, a fost parafată în ziua de 16 septembrie 2017 la Soroca.

   Protocolul prevede, printre altele, organizarea de schimburi profesionale între profesori, activităţi culturale de interes şcolar cu participarea elevilor din ambele unităţi de învăţământ, colectarea de carte din producţia editorială românească pentru dotarea Bibliotecii Liceului Teoretic „Ion Creangă”. Prima întâlnire la nivel de profesori va avea loc la sfârşitul primei săptămâni din luna octombrie a.c. la Soroca, cu ocazia sărbătorii împlinirii a 30 de ani de existenţă a instituţiei de învăţământ sorocene.

   Parteneriatul, încheiat cu respectarea legislaţiei în vigoare, se bucură de acordul şi sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău şi al Direcţiei de învăţământ a raio­nului Soroca, fiind o extindere a colaborării multi­disciplinare dintre unităţile teritorial administrative unite prin acorduri semnate la nivel de judeţ în anul 1999  şi de municipiu în 2012.

   La intrarea în Liceul Teoretic „Ion Creangă”, importantă unitate de învăţământ din municipiul Soroca, am fost întâmpinaţi cu deosebită căldură de profesori şi elevi îmbrăcaţi în costume populare, care ne-au îmbiat să gustăm din tradiţionala pâine şi sare, un minunat colac moldovenesc. În mediul plăcut şi prietenos oferit de Cabinetul metodic ne-a fost prezentată istoria şi performanţele instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea 751 elevi şi 35 de profesori. Edificiul este recent reabilitat, cu clase spaţioase, laboratoare, bibliotecă, sală de festivităţi, sală de mese, sală şi teren de sport, toate dotate corespunzător.

   La rândul meu, am oferit informaţii privitoare la colegiul buzoian şi am precizat că în anul 2019 acesta se pregăteşte de sărbătorirea centenarului şi unul dintre obiectivele propuse este apropierea de românii aflaţi în spaţiul geografic familiar patronului spiritual al liceului, Mihai Eminescu. O ase­menea legătură există deja, cu fraţii de neam din Cernăuţi, şi succesul obţinut a motivat hotărârea de extindere a arealului. A fost aleasă Soroca pentru că piatra de temelie este pusă, că există deja legături în multe domenii, că este acumulată experienţă şi sunt stabilite relaţii inter-umane puternice. Am menţionat şi faptul că printre elevii moldoveni şcolarizaţi la liceul buzoian au fost şi soroceni. Persoanele care fac parte din delegaţia buzoiană, avocatul Mihai Sălcuţan şi profesoara Ana Chitan, sunt foşti elevi ai liceului, angajaţi în sprijinirea proiectelor amintite.

   La semnarea actului de colaborare a fost prezentă conducerea liceului sorocean, şeful Direcţiei de învăţământ raionale, prof. Ghenadie Donos, profesori, elevi, membrii delegaţiei buzoiene. 

   Directorul Anatol Iavorschi a apreciat că acordul este benefic instituţiilor partenere şi a exprimat convingerea că el va contribui la creşterea prestigiului acestora în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea şi nu numai.

   Şeful Direcţiei de învă­ţământ raionale, prof. Ghenadie Donos, a felicitat părţile semnatare, le-a urat succes în concretizarea acţiunilor propuse şi le-a asigurat de acordarea sprijinului necesar.

   Avocatul Mihai Sălcuţan a făcut trimitere la prietenia care l-a unit pe Mihai Eminescu de Ion Creangă şi a urat ca legătura dintre liceele ce le poartă numele să fie la fel de trainică şi să aibă un ecou puternic în tot arealul românesc. Pentru biblioteca şcolii a oferit un set din cărţile sale.

   Profesoara Ana Bejan, ex-prefect al judeţului Soroca, semnatară a parteneriatului dintre judeţe, a subliniat că cele două ţinuturi sunt unite la nivel cultural din anul 1993, de când Biblioteca „V. Voiculescu” din Buzău a înfiinţat Biblioteca „Basarabia” din Soroca şi că unul dintre fondatori, Mihai Sălcuţan, este de faţă.

  În frumosul oraş de pe malul Nistrului am mai participat la lansarea volumului „Ţara Luanei” a lui Mihai Sălcuţan, evenimentul petrecându-se la sediul Filialei Soroca a Institutului Cultural Român din Chişinău care poartă numele de... „Mihai Eminescu”!

   Alături de localnici şi de oaspeţi veniţi de pe ambele maluri ale Prutului şi din ţările vecine, am urmărit, în ziua următoare, interesantele şi spectaculoasele festivităţi prilejuite de Festivalul Naţional al Mărului. Timpul a fost folosit la maximum şi am găsit răgaz pentru a vizita obiectivele turistice care fac faimă Sorocii: cetatea lui Petru Rareş de pe malul Nistrului, iniţiată într-o primă formă de domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, monumentul „Lumânarea recu­noştinţei”, parcul (atenţie!) „Mihai Eminescu”, cu aleea pe care se află busturile clasicilor literaturii române, inclusiv ale patronilor spirituali ai celor două licee.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker