Primăria Buzău pregătește un eveniment deosebit cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Mai exact, primarul Constantin Toma a anunțat că, în luna mai, va încerca să reediteze la Buzău evenimentul petrecut în anul 1931, atunci când la inaugurarea Cimitirului Eroilor din municipiu au fost prezenți Regele Carol al II-lea, primul ministru Nicolae Iorga și patriarhul României.

Astfel, se dorește ca, după 87 de ani de la acel moment, la Buzău să fie prezenți, în anul Centenarului, președintele Iohannis, primul ministru, patriarhul Daniel și mai mulți ambasadori.

„Avem nevoie de organizare impecabilă“

„Anul 2018 este anul Centenarului. Ne pregătim în mod deosebit pentru seria de evenimente pe care Buzăul le va sărbători în acest an. În Cimitirul Eroilor, din anul 2016, am început proiectarea reabilitării Domului, anul trecut a început execuția și la acesta, dar și la biserica din acest important cimitir al nației române. Aici s-a înscris o filă de istorie și este o filă de istorie din lupta de reîntregire a neamului românesc; aici avem eroi inclusiv de la Războiul de Independență din 1877, avem eroi din al doilea Război Balcanic de la 1913, avem o mulțime de eroi din Primul Război Mondial, peste 10.000, la care se adaugă peste 7.000 de eroi necunoscuți. De asemenea, avem eroi din Al Doilea Război Mondial, avem eroi de la Revoluția din 1989, și, din păcate, avem și eroii zilelor noastre, din Afganistan. Iată, în miniatură, dacă vreți, această istorie a poporului român care se află în acest cimitir. Pe 17 mai 2018 vom avea aici reeditat evenimentul din 1931, când la inaugurarea acestui cimitir a participat șeful statului de atunci, Regele Carol al II-lea, primul ministru al României Nicolae Iorga, conducerea Bisericii, a Armatei, o mulțime de miniștri și, bineînțeles, toată conducerea administrației locale de atunci. Încercăm, alături de președintele României, primul ministru, patriarhul Daniel, ambasadorii țărilor care au eroi în acest cimitir și am invitat inclusiv reprezentanții ai trei țări care au făcut parte din Antanta, respectiv Stalele Unite, Marea Britanie și Franța. Vom încerca, împreună cu Ministerul Apărării Naționale, să semnăm un parteneriat, pentru că avem nevoie de organizare impecabilă”, a declarat primarul Constantin Toma.

„Evenimentele de Centanar vor începe cu Zilele Alexandru Marghiloman“

Potrivit aceleiași surse, la Buzău vor fi organizate mai multe manifestări dedicate Centenarului. Acestea vor debuta cu un eveniment dedicat buzoianului Alexandru Marghiloman, în memoria căruia municipalitatea a comandat și realizarea unei statui de aproape 3 metri, din bronz, care îl va reprezenta pe fostul om politic. Statuia va fi amplasată în vecinătatea Vilei Albatros, fostă reședință a lui Marghiloman.

„Evenimentele de Centanar vor începe, totuși, cu Zilele Alexandru Marghiloman, pentru că acesta a fost prim-ministru poate în cea mai grea și neagră perioadă din istoria acestui popor; în 1918, când a fost prim-ministru, și rămăsesem cu doar patru județe în Moldova din toată România, Alexandru Marghiloman a semnat, în numele Regelui și al poporului român, actul Unirii cu Basarabia, la 27 martie 1918. Bineînțeles, avem multe-multe evenimente, și încercăm să avem Buzăul pregătit la cel mai înalt nivel, astfel încât să fim mândri de orașul nostru, pentru că aici s-au întâmplat o mulțime de evenimente deosebite și avem o mulțime de eroi care au luptat pentru reîntregirea patriei noastre”, a mai declarat primarul.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.