Concursul Naţional de Creaţie Literară „Vasile Voiculescu” de la Buzău, ajuns la cea de a XXIX-a ediţie, se desfăşoară anul acesta sub semnul Centenarului Marii Uniri. Concursul este organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Primăria comunei Pârscov, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu“, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău şi cu Editura Detectiv Literar Bucureşti.

Ca şi în ani anteriori, ediţia din 2018 a concursului se desfăşoară cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, al Consiliului Judeţean şi al Primăriei municipiului Buzău. Concursul de anul acesta se va organiza pentru două categorii de creatori: elevi şi autori de volume de poezie, proză şi publicistică, apărute în perioada 1 septembrie 2017-1 septembrie 2018.

Concursul pentru elevi   

Concursul pentru elevi se va desfăşura pe bază de manuscrise. Vor fi avute în vedere lucrări/creaţii de poezie şi proză scurtă ale următoarelor categorii de elevi

  1. a) clasele V- VIII – de la şcolile gimnaziale din comuna Pârscov;
  2. b) clasele IX- XII- de la toate liceele din România.

Creaţiile literare ale elevilor vor fi jurizate şi premiate separat, pentru fiecare categorie de elevi în parte. Pentru a participa la concurs, tinerii creatori de literatură trebuie să trimită pe adresa menţionată de organizatori: 10 (zece) creaţii în versuri sau 3 (trei) lucrări de proză scurtă multiplicate (fiecare ti­tlu) în 4 (patru) exemplare. Acestea nu vor fi semnate de autori, ci vor avea menţionat pe ele un motto, care se va regăsi şi pe plicul mic în care va fi introdusă o notă scurtă unde vor fi evidenţiate datele personale ale concurentului: nume şi prenume, data naşterii, palmares literar, adresa şi telefonul de contact, scoala unde învaţă şi clasa în care se află.

Lucrările, împreună cu plicul conţinând datele autorului, vor fi introduse într-un plic mare, pe care se va menţiona adresa destinatarului: CENTRUL CULTURAL „ALEXANDRU MARGHILOMAN“ Buzău, str. Plantelor, nr. 8 B  – Pentru Concursul Naţional „Vasile Voiculescu“- categoria ELEVI.

Premiile acordate anul acesta vor fi următoarele:

  1. a) Premiul „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU“ pentru poezie – 500 lei – acordat de publicistul CRISTINEL POPA
  • Premiul „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU“ pentru proză – 500 lei – PRIMĂRIA COMUNEI P$RSCOV
  1. b) Premiul „VASILE VOICULESCU“ pentru poezie – 500 lei – publicistul CRISTINEL POPA
  • Premiul „VASILE VOICULESCU” pentru proză – 500 lei – Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“
  • Premiul Editurii ALPHA Buzău – tipărirea unui volum de proză sau poezie în 100 de exemplare (100 pagini) al unui autor din judeţul Buzău

Concursul pentru volume de poezie, proză şi publicistică

La această secţiune se pot înscrie cetăţeni români care locuiesc în ţară sau în afara acesteia, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor din România, care îndeplinesc cerinţele prezentului regulament. Lucrările, publicate în limba română, vor fi trimise prin poştă, pe adresa menţionată la concursul pentru elevi, cu precizarea „Pentru Concursul Naţional de Creaţie Literară <Vasile Voiculescu> volume”. În colet, alături de lucrări se va introduce o notă cu datele autorului (palmaresul acestuia, domiciliul şi telefonul la care poate fi contactat, data apariţiei volumului). Fiecare autor va trimite organizatorilor 3 (trei) exemplare din volumul cu care doreşte să participe la concurs. Nu se admit mai multe titluri, fiecare creator putând să înscrie în concurs o singură lucrare, indiferent de secţiune. În concurs nu sunt admise lucrări (volume) reeditate. La concurs nu pot participa autori care au volume premiate la ediţiile anterioare ale manifestării. Lucrările trimise la concurs nu se returnează autorilor, după jurizare acestea fiind donate bibliotecilor publice din judeţ.

Premiile concursului de volume sunt următoarele: MARELE PREMIU – 1.500 lei, acordat de Consiliul Judeţean Buzău; trei premii naţionale „Vasile Voiculescu“ în valoare de câte 1.000 lei fiecare, acordate de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ – Secţiunea POEZIE, Biblioteca Judeţeană Buzău – Secţiunea PROZĂ, Primăria comunei Pârscov – Secţiunea PUBLICISTICĂ.

În plus, vor mai fi acordate  PREMIILE CENTENARULUI:  premiu pentru cea mai importantă lucrare referitoare la opera lui Vasile Voiculescu – 1.000 lei, premiu în valoare de 1.000 lei pentru cea mai valoroasă lucrare cu caracter istorico-documentar privitoare la împlinirea a 100 de ani de la făurirea României Mari. De asemenea, familia Băciucu va oferi, în memoria omului de cultură Lazăr Băciucu, premiul pentru cel mai tânăr autor din judeţul Buzău – 700 lei, iar  Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană“ va oferi premiul special, în valoare de 500 lei.

Juriul concursului va fi alcătuit din cinci persoane, membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi din reprezentanţi ai instituţilor organizatoare.

Lucrările pentru concursul dedicat elevilor se pot trimite până la 20 septembrie 2018 (data poştei), iar pentru concursul pe bază de volume, până pe 10 septembrie 2017 (data poştei) .

Premierea laureaţilor se va face în prima jumătate a lunii octombrie 2018, în cadrul unei manifestări organizate la Casa memorială „Vasile Voiculescu“ din comuna Pârscov.