Actualitate

FOTO I Premieră pentru regiunea de Sud – Est a țării / O asociație buzoiană pregătește câini care salvează vieți

Societatea civilă buzoiană s-a îmbogățit cu o nouă organizație al cărei obiect de acti­vitate reprezintă o premieră pentru regiunea de Sud – Est a țării. Este vorba despre Asociația „Kara Dog Search& Rescue”, care a dobândit personalitate juridică în luna martie acaestui an. Scopul asociației constă în crearea unui cadru legal și organizatoric pentru desfășurarea de acti­vități de creștere, îngrijire și instruire a câinilor utilitari, de căutare și salvare urbană în mediu natural, sub dărâmături, și sub avalanșă, precum și a celor de companie și de însoțire pentru persoanele cu di­zabilități, aflate în nevoie, organizarea de activități de educație pentru protecția animalelor și acordarea de asistență posesorilor de câini.

Asociația reprezintă și interesele crescătorilor de câini în relațiile cu instituțiile și organismele statului. Asociația are șase membri fondatori și o structură care cuprinde: președinte, vicepreședinte, secretar, casier, așa cum are orice organizație neguvernamentală. Scopul principal este însă căutarea și salvarea cu câini în situații de calamități. Organizația este mai mult decât binevenită având în vedere că un cutremur în județul Buzău, aflat în zona seismică cu activitate, nu este o situație ipotetică, iar populația are mare nevoie de pregătire pentru a deveni mai puțin vulnerabili, pentru a preveni daunele inutile și accidentele care se petrec din neștiință.

Organizația a identificat acest deficit de informații și exercițiu pe care îl au buzoienii în ce privește comportamentul potrivit în situații de criză și urgență, și de aici activitățile pe care le va derula sunt cana­li­zate pentru sprijinirea comunității și a instituțiilor publice care gestionează și au responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, sprijinirii comunității și a instituțiilor publice care gestionează și au responsabilități în domeniul situațiilor de urgenta și inițierea unui parteneriat cu comunitatea buzoiană, conștientizarea și dezvoltarea unor atitudini și aptitudini în acest domeniu.

„Asociația și-a propus lucruri frumoase. Noi suntem o rotiță dintr-un angrenaj, alături de alte instituții publice care au competențe prin lege în acest sens, alături de ISU, IJJ, comitete locale pentru situații de urgență și venim în sprijin, în parteneriat, în colaborare”, spune președintele organizației.

Prima activitate de acest fel va avea loc pe 20 iulie, la Râmnicu Sărat.

 

De la ce a plecat totul

Asociația s-a născut ca urmare a pasiunii câtorva oameni cu suflet pentru câini și din dorința de a veni în sprijinul semenilor. Punând la un loc aceste două coordonate s-a născut ideea unei organizații în care câinele să fie, așa cum a fost la început, prieten și apărător al omului.

„Fiecare dintre noi are pasiunea de a crește câini, de a  avea prieteni în lumea canină. Ideea acestei asociații aparține unuia dintre membrii fondatori, Daniel Toma, care este și instructor canin și deține certificate în acest sens și a obținut rezultate foarte bune în anii anteriori la concursurile canine  organizate de Ministerul Afa­cerilor Interne. Ideea i-a aparținut. Am configurat-o împreună. Am cooptat și alți prieteni pe care-i știam. Le-am explicat despre proiect. Au fost de acord și am făcut demersurile legale pentru înființarea acestui ONG. Este non profit. Ne finanțăm.  Fiecare dispune de câinii lui, pe care ni-i întreținem acasă. Avem ca și rase: Belgian Malinois, Ciobănesc German. Ei sunt specializați pe ceea ce înseamnă căutare de persoane în situații de calamități. Acum se lucrează cu un câine pentru identificarea și depistarea persoanelor decedate, dacă în caz nefericit există și așa ceva. Pentru partea de agresivitate sportivă, controlată, avem doi Boxeri, care pot arăta copiilor, mai ales în perioada <Școlii altfel>, ce înseamnă un câine instruit, dresat, care este și prieten, dar și în situația de a-și proteja stăpânul, când ac­ționează așa cum are el reflexele și natura lui”, a decla­rant președintele organizației <Kara Dog Search& Rescue>, Gabriel Ilie.

Unde se fac antrenamentele cu câini

La acest moment organizația are în total nouă câini cu care se lucrează pentru dresaj în fiecare week-end. „Câinii sunt în formare în aspectele de specialitate de dresaj al câinilor. Aceasta este în responsabilitatea celor doi instructori: Daniel Toma, care este și membru fondator și căruia i-a aparținut ideea, și un nou prieten, căruia i s-a dat statutul de membru asociat, Severian, care lucrează cu persoane cu dizabilități, autism și nevă­zători. E calificat pe această zonă. După ce i-am explicat proiectul și statutul asociației și-a exprimat dorința de a fi în această echipă”, spune președintele organizației. Potrivit aceleiași surse, pregătirea unui câine durează 2-3 ani. „Câinii noștri au început deja să-și facă treaba. Va trebui să-i ducem la un nivel mai bun. Noi am început pregătirea înainte de a ne înființa, când am început antrenamente în diferite locații. Am văzut un câine care face diferența între viață și moarte”, spune Ilie Gabriel.

Antrenamentele cu câinii au început cu mult mai mult timp în urmă și nu doar în județul nostru. „Antrenamentele cu câinii nu s-au făcut doar în județul Buzău. Ne-am deplasat în județul Constanța și am făcut antrenament în Port. Ne-am deplasat în județul Ilfov și am făcut antrenament în Buftea. Acum vor pleca doi din echipă la Deva pentru a lucra cu reprezentanții ISU Hunedoara. ISU Hunedoara dorește să lucreze cu echipa Kara Dog. Avem protocol de colaborare cu Crucea Roșie Română , Ilfov și cu două ONG din zona Râmnicu Sărat, Grupul de acțiune locală din Râmnicu Sărat și ATCE Speranța Râmniceană. Ultimul protocol de colaborare este cu specialiștii ce activează în zona câinilor utilitari, Aso­ciația <Salvatorii Timi­șoara>, unde există un specialist recunoscut internațio­nal Eugen Szenasi, instructor internațional atestat, care, în urma prieteniei cu Daniel Toma, implicit cu mine, și-a dorit să colaborăm. Pe data de 20 iulie, când are loc proiectul, care va fi la Râmnicu Sărat cu tinerii buzoieni în sprijin în situații de calamitate, va veni și dumnealui de la Timișoara și  vor mai veni prietenii de la Crucea Roșie de la Buzău și Crucea Roșie Ilfov. Exercițiile efectiv se vor desfășura într-o unitate militară dezafectată din zona Râmnicului, unde sunt toate condițiile ca la o calamitate, iar spațiul de prezentare ce înseamnă partea tehnică, proceduri, va fi la ATCE Speranța Râmniceană”, mai spune Gabriel Ilie.

Proiecte complementare de susținere a activității principale

Deși are numai trei luni de la înființare, organizația este capabilă să organizeze primele activități. Având în vedere că este o asociație non-profit, membri fondatori s-au gândit să pornească la drum cu câteva proiecte care să asigure autofinanțare. Astfel, în afară de aportul membrilor, s-au alăturat și prietenii lor care i-au susținut cu formularul de 2%, și au redirecționat banii  care altfel ajungeau oricum la stat și s-au pus bazele a două proiecte. „Avem două proiecte în desfășurare, unul fiind finanțat de Consiliul Județean Buzău, pe Legea 350, cu fonduri nerambursabile. Proiectul a fost realizat în colaborare cu un alt ONG din zona Râmnicu Sărat, ATCE Speranța Râmniceană ( n.r. Asociația de Tineret Cultură și Educație Speranța Râmniceană), care ne-a și ajutat în mare cu partea de documentație, noi fiind la început, ei având și experiența proiectelor. Proiectul se numește <Tinerii buzoieni în sprijinul comunității în situații de urgență, de calamitate>. Proiectul constă în realizarea a trei module de pregătire cu 20 de voluntari în județul Buzău; modulele de pregătire constau în prezentarea și însușirea de către voluntarii participanți a noțiunilor de situații de urgență, calamitate și care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia cineva în astfel de situații. Baza de lucru și de prezentare o reprezintă <Ghidul cetățeanului>. Este un document foarte bine pus la punct, elaborat de către ISU. Vor veni alături de noi în proiect colaboratori cu care avem protocoale încheiate: Crucea Roșie Buzău și Crucea Roșie Ilfov, care vor prezenta măsuri de prim-ajutor în situații de urgență, ce înseamnă tehnica și procedurile de prim-ajutor. Fiecare modul se va încheia cu exerciții în teren de căutare sub dărâmături, zone cu imobile dărâmate, cu câini, simulări. Finanțarea dată de Consiliul Județean se va concretiza în aceste activități, precum și în achiziționarea de echipament, tricouri și consumabile pentru desfășurarea în bune condiții proiectului”, a explicat  Gabriel Ilie. La acest proiect se adaugă un al doilea, pe care Kara Dog Search& Rescue îl va derula cu sprijinul Fundației Comunitare Buzău.

„Fundația Comunitară Buzău ne-a sprijinit prin faptul că ne-au făcut deschiderea pe ceea ce înseamnă piața donatorilor buzoieni, dar care locuiesc în București. Am fost acolo împreună cu echipa noastră și am prezentat ceea ce vrem să facem. În mare, structura proiectului este aceeași ca și la celălalt proiect. El se va desfășura în zona Conacului Cândești, unde avem sprijin din partea proprietarilor care sunt iubitori de animale. Vom avea tineri, dar vom extinde și  activitatea și către persoanele mai vârstnice cărora să le facem o consiliere și să dezvoltăm partea de gestionare în situații de calamități. În colaborarea noastră avem și psihologi, care vor veni și vor susține partea de fobii și discuții despre ce înseamnă starea de precipitare, momente de criză. Aici vom mai aduce și persoane care sunt cu probleme de vedere, nevăzători. E un segment căruia nu i se dă prea mare atenție și încercăm să sprijinim. Avem în echipă colaboratori cu astfel de pro­ble­me care vin la antrenamentele noastre”,spune pre­ședintele organizației.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker