E forfotă mare în judeţ, în aceste zile, pentru că partidele parlamentare vor să-şi desemneze reprezentanţi în cele 426 de secţii de votare la referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei, dar şi din cauză că mulţi dintre cei desemnaţi să conducă secţiile de votare s-ar putea retrage. Astfel, dacă unii se bat pentru câţiva lei în plus (pentru că membrii secţiilor de votare primesc 285 de lei impozabili, pentru cele trei zile în care vor munci la referendum – 5, 6 şi 7 octombrie – mai ales că nu trebuie să fie membri de partid, ci doar să aibă pila care trebuie), alţii au tratat cu problema dezinteres, deşi preşedinţii secţiilor de votare primesc 965 lei, tot impozabili.

La o medie de şase persoane care vor fi prezente la o secţie de votare – preşe­dinte, locţiitor şi membri ai secţiei de votare – rezultă că în judeţ vor fi peste 2.500 de oameni vor fi implicaţi în desfăşurarea referendumului care va avea loc peste câteva zile. Fiecare dintre aceştia va mai primi şi câte 20 de lei cheltuieli cu diurna, pentru cele două zile de referendum. Cu toate acestea, vineri, la tragerea la sorţi a preşedinţilor secţiilor de votare, Sala Mare a Consiliului Judeţean Buzău a fost aproape goală. Majoritatea experţilor electorali din judeţul Buzău au fost desemnaţi în lipsă, iar de vineri şi până luni, listele au fost deja modificate de două ori, semn că unii au refuzat implicarea în organizarea ­re­ferendumului.

Situaţia este îngrijorătoare pentru condu­cerea Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, mai ales că cei desemnaţi preşedinţi ai secţiilor de votare au posibilitatea să refuze asumarea sarcinilor, însă doar din motive obiective. ,,Probleme vor fi în convocarea celor care vor fi traşi, pentru că tragerea este în lipsă, au fost prezenţi foarte puţini doritori, deşi prin mass-media s-a anunţat ora tragerii la sorţi”, a precizat preşedintele BEJ Buzău, judecătorul Aurel Puşcă pentru CampusTV.

Luni a fost organizată o instruire a celor desemnaţi ca preşedinţi ai secţiilor de votare, dar anumite persoane au ales să renunţe la sarcini. Astfel că s-a impus o nouă extragere.

La nivelul judeţului Buzău vor fi 426 de secţii de votare. „Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare primeşte indemnizaţia de 10% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.900 lei) pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc indemnizaţia de 5% din salariul de bază minim brut pe tară, pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile. Instituţiile prefectului asigură pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie, ai oficiilor electorale şi ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, personalul tehnic auxiliar al acestora, statisticienii şi personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne care duce la îndeplinire măsuri de menţinere şi asigurare a ordinii şi liniştii publice sau care este în misiune de pază la birourile electorale de circumscripţie, oficiile electorale şi la birourile electorale ale secţiilor de votare o indemnizaţie pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoană în zilele de 6 si 7 octombrie 2018”, se arată în Hotărârea 744/2018, privind organizarea referendumului.

Ca locaţie, cele 426 de secţii de votare din judeţul Buzău vor fi amenajate în şcoli şi/sau în căminele culturale, această ultimă ­varia­ntă fiind valabilă pentru mediul rural. Secţiile vor fi deschise între orele 7,00-21,00, atât sâmbătă – 6 octombrie, cât şi duminică, 7 octombrie, timp în care cetăţenii vor putea merge să-şi exprime, în cabina de votare, acordul sau dezacordul faţă de modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei. În prezent, Constituţia prevede că familia se bazează pe căsătoria între soţi, iar schimbarea care se doreşte a fi făcută în urma referendumului este ca termenul de ,,soţi” să fie explicat ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Elevii nu vor fi deloc afectaţi de acest referendum, deoarece pe data de 5 octombrie este marcată Ziua Educaţiei, iar copiii sunt liberi. Apoi, în zilele de 3, 4 şi 8 octombrie, în cazul elevilor care învaţă în sălile de curs în care vor fi amenajate secţiile de votare, aceştia vor merge la cursuri în alte clase.

Întrebarea la care trebuie să răspundă alegătorii este ,,Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, iar variantele de răspuns sunt, evident, ,,Da” şi ,,Nu”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că întrebarea se referă la redefinirea familiei în Constituţie, potrivit Mediafax, acesta adăugând că nu se poate pronunţa dacă întrebarea este lămuritoare pentru toţi alegătorii. Potrivit aceleiaşi surse, ­re­ferendumul costă 163,7 ­mi­lioane lei.

,,Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot”, a spus Nelu Barbu, citat de Mediafax. Acesta a mai menţionat că imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, confecţionarea ştampilelor cu menţiunea ,,votat” va fi realizată de Monetăria Statului, iar confecţionarea timbrelor autocolante de Imprimeria Naţională.

Pentru ca referendumul să fie valabil, la vot trebuie să participe cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi ­va­lidat, opţiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Buzoienii care vor să participe la vot, dar nu se află în localitatea de domiciliu în zilele de 6 şi 7 octombrie, pot merge să-şi exprime opţiunea vizavi de tema referendumului la alte secţii de votare din altă localitate sau chiar judeţ, pe liste suplimentare. În schimb, cei care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota în altă secţie decât în aceea în care sunt luaţi în ­evi­denţă.

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean constituit fără probleme

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean nr. 10 Buzău funcţionează în formulă completă, după ce reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi ai organizaţiilor parţinând minorităţilor naţionale care au grup parlamentar propriu în ambele camere ale Parlamentului au fost incluşi în structura care va asigura corectitudinea consultării populare din zilele de 6 şi 7 septembrie.

Astfel, Biroul Electoral Judeţean va avea urmă­toarea componenţă: judecă­torul Aurel Puşcă (preşedinte), Leana Stroe (reprezentant PNL), Marian-Nicolae Bobe (PMP), Răzvan Amza (USR), Ioan-Cristian Alexandru (ALDE), Ionuţ Răzvan ­Gheor­ghe (PSD) şi Iuliana-Luminiţa Mîndrescu (UDMR).

De asemenea, Biroul Electoral Central a aprobat metodologia pentru colectarea datelor şi informarea opiniei publice privind prezenţa la vot, prin intermediul sistemului informatic organizat de BEC şi implementat prin Servicul de Telecomunicaţii Speciale. Potrivit hotărârii BEC, transmiterea datelor privind prezenţa la vot către sistemul informatic se rea­lizează numai de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot la 11,30 pentru ora 10,00; la 14,30 – pentru ora 13,00; la 17,30 – pentru ora 16,00; la 20,30 – pentru ora 19,00; la 22,30 – pentru ora 21,00.

Prelucrarea şi publicarea datelor privind prezenţa la vot se realizează numai de către personalul tehnic ­au­xiliar al Biroul Electoral Central, al birourilor electorale judeţene şi al oficiilor electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti desemnat în acest scop, iar postarea pe site-ul BEC a datelor se realizează de către STS după validarea acestora de către Biroul Electoral Central.

Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se realizează pe baza mesajelor text SMS transmise numai prin intermediul telefoanelor mobile puse la dispoziţie de către STS către sistemul informatic de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare.

DISTRIBUIȚI
loading...