Se fac ultimele pregătiri  pentru etapa națională a Concursului Național de „Educație rutieră, educație pentru viață”. Competiția este programată să se desfășoare în perioada 25- 28 iunie, Buzăul fiind în acest an gazda acestui eveniment național. „O să ținem concursul la Liceul Sportiv și la Școala Nr. 12, pentru că avem nevoie de două spații mari, pentru a se putea desfășura parcursul aplicativ pe un teren de sport și dincolo, parcursul parc, care înseamnă ceva efort pentru amenajarea lui. Am luat cupele. Diplomele le-am făcut. De la nivel național, de la Ministerul Educației, o să primim trei diplome care sunt pentru locul I, II, și III. Trebuie însă să le asigurăm tricouri tutu­ror participanților, pentru că așa se face la astfel de competiții de îndemânare pe bicicletă”, spune  inspectorul școlar Veronica Trandafir.

Dacă din punct de vedere organizatoric lucrurile au fost deja definitivate, cunoscându-se unitățile de învățământ la care se vor desfășura probele competiției, din punct de vedere financiar, lucrurile se vor lămuri joi, 19 iunie, când consilierii județeni vor trebui să-și dea votul pentru a aproba finanțarea ei. Astfel, pe lista ședinței Consiliului Județean din data de 19 iunie, printre cele 13 proiecte ce urmează a fi supuse aprobării consilierilor județeni se află și cel prin care se aprobă finanțarea nerambursabilă cu suma de 15.000 lei pentru organizarea de către Inspectoratul Școlar Județean Buzău a etapei naționale a Concuruslui Național de „Educație rutieră, educație pentru viață”. Banii sunt bineveniți, având în vedere că IȘJ Buzău va trebui să acopere cheltuielile cu cazarea și masa celor 41 de echipaje în perioada ­mențio­nată.

Echipajul Școlii Gimnaziale Lunca Pripor va reprezenta Buzăul

Buzăul va fi reprezentat la această competiție de echipajul Școlii Gimnaziale Lunca Pripor, câștigător în luna mai a etapei județene organizată de Inspectoratul Școlar Județean Buzău în partene­riat cu Inspectoratul de Poliție Județean Buzău și desfășurată în cadrul Campaniei naționale de prevenire a accidentelor de circulație „ALEGE VIAȚA!”.

„Cinci echipaje au fost foarte bune, dar câștigătorii au avut trei din patru copii participanți cu zero penalizări, iar cea de-a patra a fost o fetiță mai mică de vârstă, cu doar 7 puncte penalizare. Anul acesta s-au calificat tot ei și la Cupa DHAS”, a precizat inspectorul școlar Veronica Trandafir.

Ca și în anii precedenți, competiția are trei probe. Ele se vor derula, în mare, în felul următor: va fi o probă în „parcul-școală”, care urmărește respectarea regulilor de le­gislație rutieră de către elevi în calitate de participanți pe bicicletă la trafic și constă în parcurgerea unui traseu pe care sunt configurate intersecții prevăzute cu indicatoare și marcaje rutiere, care impun asigurarea și acordarea priorității de trecere în intersecții dirijate/nedirijate sau la trecerea la nivel cu calea ferată. O altă probă este cea  teoretică, în care se urmărește verificarea cunoștințelor participanților cu privire la normele rutiere și acordarea măsurilor de prim-ajutor și constă în completarea de către fiecare participant a unui chestionar cu întrebări într-un timp stabilit de organizatori. Și nu în ultimul rând, va fi o probă de îndemânare în poligon care, de fiecare dată, a constat în parcurgerea cu bicicleta, contra timp, a traseului cu obstacole special amenajat de polițiști într-un poligon, urmărindu-se verificarea îndemânării elevilor la manevrarea bicicletei printre obstacole.

 

DISTRIBUIȚI
loading...