• Specialiștii spun că speciile de pești nu sunt în pericol

Prefectul Buzăului, Carmen Ichim, face lumină în problema vehiculată în me­diul on-line conform căreia la Bâsca Mică este iminent un dezastru ecologic ca urmare a lucrărilor de construcție care se efectuează la amenajarea hidroenergetică Surduc – Si­riu.

Înainte de Sărbătorile Pascale a apărut în mediul online un articol cu privire la amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu. În urma acestui articol, Instituția Prefectului a solicitat – conform celor prezentate de prefectul Buzăului în ședința Colegiului Prefectural-, atât Administrației Bazinale de Apă Buzău, cât și Gărzii Naționale de Mediu, să efectueze un control pentru a verifica dacă pe raza județului Buzău se efectuează lucrări de construcție sau s-au efectuat în acest proiect sau ce lucrări se vor efectua.  În ședința de Colegiu Prefectural, Carmen Ichim a cerut explicații reprezentanților Apelor Române pe acest subiect și a negat existența vreunui Ordin al Prefectului Județului Buzău cu privire la problema dată, aducând și argumente în acest sens. Mai exact, prefectul Carmen Ichim spune: ,,În material (n.r. informația publicată în online) se face referire la un ordin al prefectului și reiese că prefectul județului Buzău a dat Ordinul 846 din 3 septembrie 2018 pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național. Țin să vă aduc la cunoștință că nu prefectul județului Buzău a dat acest ordin, și toată lucrarea de construire se desfășoară pe raza județului Covasna; asta înseamnă că prefectul ju­dețului Covasna a dat acest ordin. Pe raza județului Buzău nu au fost efectuate lucrări cu privire la acest proiect pe cursul de apă Bâsca”.

Potrivit explicațiilor oferite de prefectul județului Buzău , solicitantul  proiectului este Hidroelectrica SA, sucursala Hidrocentrale Buzău. Aceasta a solicitat amenajare hidroenergetică Surduc-Siriu și a solicitat atât aviz de mediu de gospodărire a apelor, urmând să obțină și autorizație la finele lucrării. „Ați emis acest aviz de gospodărire a apelor pentru județul Covasna și nu pentru județul Buzău. În acest proiect nu este implicat județul Buzău pentru amenajarea hidroenergetică care are loc în comuna Zagron județul Covasna. ­Dumnea­v­oastră ați eliberat avizul de gospodărire a apelor. Acordul de mediu a fost eliberat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu cu acceptul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna și nu Buzău. Autorizația de construire a eliberat-o județul Covasna, Consiliul Județean Covasna și nu Consiliul Județean Buzău”, s-a adresat prefectul către directorul tehnic Iosif Dumitru, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău.

Acesta din urmă a confirmat cele spuse de prefect și a explicat că ,,barajul este amplasat pe raza comunei Zagolnici județul Covasna. El face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc – Siriu. Aducțiunea din lacul de acumulare care se creează în spatele acestui baraj este pentru centrala hidroenergetică de la Nehoiașu, un grup independent care va lucra pentru această aducțiune, deci este amonte de limita administrativ-teritorială dintre Buzău și Covasna. În această zonă, în 2008 a fost emis un aviz de gospodărire a apelor de la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, iar în ianua­rie 2009 a fost obținut și acordul de mediu de la  Agenția regională de Protecția Mediului Sibiu”. Pe lângă faptul că a confirmat că pe raza județului Buzău nu au loc lucrări și că toate avizele au fost obținute de autoritățile din Covasna, directorul tehnic a dat asigurări că nu vor fi probleme de mediu și că s-au făcut toate lucrările potrivit legii astfel încât să nu fie afectați nici peștii din râu.

Prefectul a mai precizat că dacă speciile de pești de pe cursul de apă vor fi puse în pericol vor fi luate măsuri.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Adica dispare raul dar pestii nu sunt afectati?? Ce-si inchipuie barajistii de la Apele Romane, ca vor evolua pestii brusc si vor deveni amfibieni? Asta au invatat ei la evolutionism? Aaa… scuze, ei sunt stapani peste ecosisteme dar nu au terminat biologie, ci constructii sau confectii. Ca asa-i la mediu, sunt angajati doar cei care nu au nici cele mai vagi notiuni despre subiect. Cum ar fi sa angajeze pictori la neurochirurgie?

Comments are closed.