Politic

Predoiu: „Soarta Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va fi hotărâtă prin demers parlamentar”

Noul ministru al Justiţiei, buzoianul Cătălin Predoiu, a afirmat, că sunt magistraţi care doresc desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie „peste noapte”; el a precizat că lucrurile nu pot rămâne aşa cum sunt acum, dar abordarea guvernului liberal este către modificarea legislativă în Parlament, unde în ultima perioadă „s-au mai schimbat minţile”.

„Vom merge pe o intervenţie în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiţiei, dar eu sper că vom avea o reacţie rezo­nabilă în Parlament”, a declarat Predoiu, citat de ,,Mediafax”. El a spus că în sistemul judiciar există o tensiune enormă vizavi de această structură de parchet, că „sunt magistraţi care reclamă desfiinţarea ei peste noapte” şi „magistraţi, mai puţini, care spun că este o reparaţie”: „Eu sunt gata să înţeleg raţiunea pentru care s-a gândit o reparaţie, dar, pe bază de studiu, să vedem ­des­pre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament şi aşteptăm o reacţie responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorităţi, devenită minoritate, s-au mai schimbat minţile în ultima perioadă şi eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns raţional în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu, după ce a preluat mandatul.

Întrebat cum va vota în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa numirii Adinei Florea la şefia Secţiei speciale, Predoiu a spus că nu vrea să dea un răspuns superficial şi că, la prima vedere, ministrul Justiţiei, care a încercat să împiedice această numire, a avut o poziţie bună: „Voi studia pro­blema, nu vreau să dau un răspuns superficial. Dar aşa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall. Nu vreau să angajez poziţia ministerului acum, aici, fără a studia toate dosarele. Ce s-a văzut de la nivelul meu de deputat în Parlament, cred că ministerul a avut o poziţie bună”, a declarat Predoiu.

În ceea ce o priveşte pe şefa CSM, Lia Savonea, Predoiu a spus că s-a întâlnit cu aceasta o dată sau de două ori în Parlament, fiind la aceeaşi masă la Comisia Juridică, dar nu au colaborat şi nici nu o cunoaşte din medii profesio­nale.

Reamintim că şefa CSM, Lia Savonea, a avut şapte tentative eşuate de validare a Adinei Florea în funcţia de şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor, ca urmare a demersurilor a şapte procurori şi judecători care au boicotat plenul CSM. Ei au fost susţinuţi în aceste demersuri de Birchall, care s-a aflat în conflict deschis cu Lia Savonea.

Noul ministru al Justiţiei i-a îndemnat pe procurorii profesionişti să se înscrie la selecţia care va fi organizată pentru ocuparea funcţiilor de conducere la Parchete, subliniind că numirile nu se vor face pe criterii politice sau de prietenie. „Dacă eşti bine pregătit, dacă îţi pasă de cetăţeni, dacă îţi pasă de lege, dacă eşti bântuit de acest spirit al dreptăţii, eşti obligat să iei măcar în considerare să te înscrii. Vreau să dezmint orice fel de speculaţii legate de numiri care s-ar face pe criterii politice sau pe criterii de prietenie. Eu am subliniat asta şi la Parlament, trebuie să renunţăm la acest tip de înţelegere greşită a ideii de prietenie. Prietenie este una, munca este altceva. Profesionalismul nu trebuie influenţat de prietenie şi selecţia trebuie făcută pe criterii obiective (…) În raniţa fiecărui om de valoare stă bastonul de şef procuror la nivelul la care vor fi organizate concursurile. Şi să o privească şi ca o obligaţie de onoare faţă de meseria lor, faţă de cetăţeni. Toată lumea se vaită că nu avem leadership, că ţara merge nu ştiu cum. Păi dacă cei buni nu se implică, tot aşa va merge în continuare şi ţara şi Justiţia şi Ministerul Public. Haideţi să facem lucrurile mai bine. Mă adresez celor mai buni să se înscrie în concurs”, a declarat Predoiu. În prezent, cele mai importante funcţii de conducere din ­Mi­nisterul Public, res­pectiv la Parchetul General, DIICOT şi DNA, sunt ocupate de şefi interimari.

 

Un comentariu

  1. Urgența zero desființarea Sectiei în cauză.
    Negulescu, Onea și ceilalți își freacă mâinile.
    Când se adoptă legea răspunderii magistraților domnule ministru?
    Și cum facem ca procurorii să redevină ce sunt adică reprezentanții statului și nu magistrați?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker