Politicianul liberal buzoian Cezar Preda, președintele grupului  popularilor europeni din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, i-a solicitat, vineri, președintelui APCE, Michele Nicoletti, ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii acestei structuri parlamentare, să decidă sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse celor trei legi ale justiției. De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a înaintat președintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similară, pentru ca acest for să solicite opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse legilor justiției din România.

Legile au fost adoptate, luni, pentru a doua oară, de către Parlament după ce, inițial, Partidul Național Liberal le-a contestat, iar Curtea Constituțională a României a decis că unele articole sunt neconstituționale. PNL a anunțat, la începutul lunii martie, că a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaților prin care solicită sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor Justiției și suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale care a modificat aceste legi până la primirea unui punct de vedere din partea acestei comisii.

„Prin prezenta, grupul parlamentar PNL vă solicită să cereți un punct de vedere din partea Comisiei pentru Democrație de Drept (Comisia de la Veneția) cu privire la modificările propuse privind Legea nr. 303/2004, Legea 304/2004 și Legea 317/2004”, se arată în scrisoarea liberalilor.

Liberalii cereau atunci să fie solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor Justiției, afirmând că recomandarea este cuprinsă și în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Coope­rare și Verificare. „În sprijinul solicitării noastre, amintim recomandarea cuprinsă în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Coo­pe­rare și Verificare, precum și pozițiile publice exprimate recent de oficialii Comisiei Europene în acest sens. De asemenea, asociații profesionale ale magistraților s-au pronunțat pentru solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția”, se mai arată în scrisoare.

DISTRIBUIȚI