Omul politic buzoian Cezar Preda, deputat liberal de Dâmboviţa, a explicat de ce formaţiunea sa politică a votat împotriva raportului Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, afirmând că aceia care au dorit înfiinţarea acestei comisii nu s-au gândit decât la propria răzbunare şi stabilesc „posibile infracţiuni” pentru că nu şi-au atins scopul.

„Cred că rolul nostru (al parlamentarilor, n.r.) este să votăm legi şi cred că asta îşi doresc românii. Românii îşi doresc de la cele două Camere reunite o bună funcţionare a statului, cu legi bine făcute, iar noi, prin puterea majorităţii, în loc să ne facem treaba, încercăm să anihilăm atribuţiunile forului din care facem parte. Partidul Naţional Li­be­ral va vota împotriva acestui raport”, a declarat deputatul ­li­beral Cezar Preda, luni, în plen. El a afirmat că aceia care au dorit înfiinţarea comisiei de anchetă „nu s-au gândit decât la propria răzbunare”: „Ce avem, de fapt? Nişte concluzii luate eminamente politic. Cui ­folo­sesc? Parchetului General? Nu! (…) Cei care au dorit înfiinţarea acestei comisii nu s-au gândit decât la propria răzbunare şi reprezentanţii acestor comisii stabilesc azi <posibile infracţiuni>, fiindcă scopul comisiei nu a fost atins. Ce a analizat această comisie? ­Ni­mic! În schimb, au fost chemate la raport tot felul de persoane declarate sau nu incomode pentru majoritatea parlamentară. Unii au venit, alţii au refuzat. De aici şi frustrarea celor care au trebuit să execute un ordin şi s-au lovit de tot felul de obstacole”, a spus Cezar Preda.

Raportul final a fost prezentat pe 23 ianuarie de preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea. ,,Concluzia raportului este că au fost acţiuni concertate, acţiuni de schimbare a şefilor de prefecturi şi a şefilor de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletinele de vot, nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce că au fost aceste acţiuni, că au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezulta­tul votului”, a afirmat Oana Florea. Potrivit acesteia, ,,cu privire la sufrageria” lui Gabriel Oprea, au fost audiate mai multe persoane, dintre care unele au refuzat să se prezinte la comisie, altele au răspuns în scris, fără să spună nimic, în timp ce alţii au menţionat că au răspuns la Parchet: ,,Nu am fost foarte ajutaţi în a găsi răspunsuri în această privinţă. În schimb, conform ordonanţei din 20 iunie 2017 de clasare a dosarului, am aflat că în casa domnului Oprea, în noaptea de 16-17 noiembrie 2009, au participat persoane cu funcţii de conducere în autorităţile publice, printre care George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Dan Andronic, Niculae Onţanu şi Anghel Iordănescu. Având în vedere că vorbim de persoane cu funcţii în stat şi că aceste persoane nu au vrut să vorbească despre scopul în care se aflau acolo, face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor acele persoane s-au întâlnit la un eveniment privat cu scopul de a influenţa rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei, nu se poate trage o astfel de concluzie”, a explicat preşedintele comisiei de anchetă.

DISTRIBUIȚI
loading...