27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:19 PM

Cultura

Președintele Academiei Europene a Muzeelor, Wim van der Weiden, în vizită la Muzeul Județean

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.04.2017, 00:00
962

   Reprezentanții Muzeului Județean Buzău au primit săptămâna trecută, vizita președintelui Academiei Europene a Muzeelor, dr. Wim van der Weiden.

   În toamna anului trecut, muzeul buzoian a depus o aplicație pentru premiul DASA al Academiei, înscriind în concurs expoziția dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci” a fost realizată printr-un grant ofe­rit de Islanda, Liechetenstein și Norvegia, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural gestionat de Unitatea de ­Ma­nagement a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

   Pentru premiul european din 2017 și-au înscris proiectele 132 de muzee, dintre acestea, doar 21 fiind selectate pentru a intra în jurizare. Toți cei 21 de candidați selectați vor fi vizitați de experți europeni care vor analiza, pe baza unor criterii foarte stricte, conținutul expozițional, dar și contextul mai larg în care expoziția funcțio­nează (muzeul, orașul.)

   Expoziția Muzeului Jude­țean a fost, astfel, selectată pentru jurizare și a fost, vizitată, dintre cei 18 jurați experți în domeniu, de însuși preșe­dintele Academiei, Wim van der Weiden. Această personalitate a muzeografiei europene a fost, printre altele, director al Museon - Muzeul Național al Educației, al Omniversum (primul teatru al Spațiului în Europa), ambele în Haga, director al Muzeului Național de Istorie Naturală din Leiden, membru al Asociației Olandeze a Muzeelor, președintele Forumului European al Muzeelor, președintele ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), membru fondator al Europeana - Biblioteca Digitală a Uniunii Europene.

Povestea lui Dumitru Dan, prezentată de buzoieni în Macedonia

   Membrii echipei de proiect au fost foarte impresionați și mândri de această vizită și se pregătesc să își susțină proiectul la Skopje, Macedonia, între 28 septembrie și 1 octombrie, unde se va desfășura întâlnirea anuală a Academiei Europene a Muzeelor. Acolo vor avea ocazia să se întâlnească cu ceilalți candidați și cu experții EMA (European Museum Academy). EMA este o fundație non-profit, înființată pentru a reflecta activitatea muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în muzeografie și muzeologie ca o înaltă activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova noile tendințe în muzeologia europeană, precum și de a disemina cunoștințe muzeografice și idei între membrii acestei profesii. EMA își propune să promoveze conceperea și dezvoltarea de noi, dar și tradiționale, de muzee ca instrumente de schimbare socială. Treizeci și șase de țări sunt reprezentate în prezent în cadrul organizației EMA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker