27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:56 PM

Cultura

Președintele Academiei Europene a Muzeelor, Wim van der Weiden, în vizită la Muzeul Județean

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.04.2017, 00:00
996

   Reprezentanții Muzeului Județean Buzău au primit săptămâna trecută, vizita președintelui Academiei Europene a Muzeelor, dr. Wim van der Weiden.

   În toamna anului trecut, muzeul buzoian a depus o aplicație pentru premiul DASA al Academiei, înscriind în concurs expoziția dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci” a fost realizată printr-un grant ofe­rit de Islanda, Liechetenstein și Norvegia, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural gestionat de Unitatea de ­Ma­nagement a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

   Pentru premiul european din 2017 și-au înscris proiectele 132 de muzee, dintre acestea, doar 21 fiind selectate pentru a intra în jurizare. Toți cei 21 de candidați selectați vor fi vizitați de experți europeni care vor analiza, pe baza unor criterii foarte stricte, conținutul expozițional, dar și contextul mai larg în care expoziția funcțio­nează (muzeul, orașul.)

   Expoziția Muzeului Jude­țean a fost, astfel, selectată pentru jurizare și a fost, vizitată, dintre cei 18 jurați experți în domeniu, de însuși preșe­dintele Academiei, Wim van der Weiden. Această personalitate a muzeografiei europene a fost, printre altele, director al Museon - Muzeul Național al Educației, al Omniversum (primul teatru al Spațiului în Europa), ambele în Haga, director al Muzeului Național de Istorie Naturală din Leiden, membru al Asociației Olandeze a Muzeelor, președintele Forumului European al Muzeelor, președintele ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), membru fondator al Europeana - Biblioteca Digitală a Uniunii Europene.

Povestea lui Dumitru Dan, prezentată de buzoieni în Macedonia

   Membrii echipei de proiect au fost foarte impresionați și mândri de această vizită și se pregătesc să își susțină proiectul la Skopje, Macedonia, între 28 septembrie și 1 octombrie, unde se va desfășura întâlnirea anuală a Academiei Europene a Muzeelor. Acolo vor avea ocazia să se întâlnească cu ceilalți candidați și cu experții EMA (European Museum Academy). EMA este o fundație non-profit, înființată pentru a reflecta activitatea muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în muzeografie și muzeologie ca o înaltă activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova noile tendințe în muzeologia europeană, precum și de a disemina cunoștințe muzeografice și idei între membrii acestei profesii. EMA își propune să promoveze conceperea și dezvoltarea de noi, dar și tradiționale, de muzee ca instrumente de schimbare socială. Treizeci și șase de țări sunt reprezentate în prezent în cadrul organizației EMA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină (studiu)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:33 PM

Abuzul de alcool este, evident, nociv pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou studiu publicat la 18 octombrie în revista Journal of Psychopharmacology.

Retro Parada Toamnei - sâmbătă și duminică în 27 de orașe din România
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:11 PM

Retro Parada Toamnei, un eveniment care încheie sezonul 2017, se desfășoară sâmbătă și duminică în 27 de orașe din România.

Afganistan: Cel puțin 56 de morți în atentatul comis împotriva unei moschei șiite la Kabul (nou bilanț)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:05 PM

Atentatul comis vineri seara de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) împotriva unei moschei șiite din Kabul s-a soldat cu 56 de morți și 55 de răniți, potrivit unui nou bilanț furnizat de Ministerul de Interne afgan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker