27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:43 AM

Cultura

Președintele Academiei Europene a Muzeelor, Wim van der Weiden, în vizită la Muzeul Județean

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.04.2017, 00:00
923

   Reprezentanții Muzeului Județean Buzău au primit săptămâna trecută, vizita președintelui Academiei Europene a Muzeelor, dr. Wim van der Weiden.

   În toamna anului trecut, muzeul buzoian a depus o aplicație pentru premiul DASA al Academiei, înscriind în concurs expoziția dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci” a fost realizată printr-un grant ofe­rit de Islanda, Liechetenstein și Norvegia, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural gestionat de Unitatea de ­Ma­nagement a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

   Pentru premiul european din 2017 și-au înscris proiectele 132 de muzee, dintre acestea, doar 21 fiind selectate pentru a intra în jurizare. Toți cei 21 de candidați selectați vor fi vizitați de experți europeni care vor analiza, pe baza unor criterii foarte stricte, conținutul expozițional, dar și contextul mai larg în care expoziția funcțio­nează (muzeul, orașul.)

   Expoziția Muzeului Jude­țean a fost, astfel, selectată pentru jurizare și a fost, vizitată, dintre cei 18 jurați experți în domeniu, de însuși preșe­dintele Academiei, Wim van der Weiden. Această personalitate a muzeografiei europene a fost, printre altele, director al Museon - Muzeul Național al Educației, al Omniversum (primul teatru al Spațiului în Europa), ambele în Haga, director al Muzeului Național de Istorie Naturală din Leiden, membru al Asociației Olandeze a Muzeelor, președintele Forumului European al Muzeelor, președintele ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), membru fondator al Europeana - Biblioteca Digitală a Uniunii Europene.

Povestea lui Dumitru Dan, prezentată de buzoieni în Macedonia

   Membrii echipei de proiect au fost foarte impresionați și mândri de această vizită și se pregătesc să își susțină proiectul la Skopje, Macedonia, între 28 septembrie și 1 octombrie, unde se va desfășura întâlnirea anuală a Academiei Europene a Muzeelor. Acolo vor avea ocazia să se întâlnească cu ceilalți candidați și cu experții EMA (European Museum Academy). EMA este o fundație non-profit, înființată pentru a reflecta activitatea muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în muzeografie și muzeologie ca o înaltă activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova noile tendințe în muzeologia europeană, precum și de a disemina cunoștințe muzeografice și idei între membrii acestei profesii. EMA își propune să promoveze conceperea și dezvoltarea de noi, dar și tradiționale, de muzee ca instrumente de schimbare socială. Treizeci și șase de țări sunt reprezentate în prezent în cadrul organizației EMA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker