27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:30 AM

Cultura

Președintele Academiei Europene a Muzeelor, Wim van der Weiden, în vizită la Muzeul Județean

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.04.2017, 00:00
842

   Reprezentanții Muzeului Județean Buzău au primit săptămâna trecută, vizita președintelui Academiei Europene a Muzeelor, dr. Wim van der Weiden.

   În toamna anului trecut, muzeul buzoian a depus o aplicație pentru premiul DASA al Academiei, înscriind în concurs expoziția dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci” a fost realizată printr-un grant ofe­rit de Islanda, Liechetenstein și Norvegia, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural gestionat de Unitatea de ­Ma­nagement a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

   Pentru premiul european din 2017 și-au înscris proiectele 132 de muzee, dintre acestea, doar 21 fiind selectate pentru a intra în jurizare. Toți cei 21 de candidați selectați vor fi vizitați de experți europeni care vor analiza, pe baza unor criterii foarte stricte, conținutul expozițional, dar și contextul mai larg în care expoziția funcțio­nează (muzeul, orașul.)

   Expoziția Muzeului Jude­țean a fost, astfel, selectată pentru jurizare și a fost, vizitată, dintre cei 18 jurați experți în domeniu, de însuși preșe­dintele Academiei, Wim van der Weiden. Această personalitate a muzeografiei europene a fost, printre altele, director al Museon - Muzeul Național al Educației, al Omniversum (primul teatru al Spațiului în Europa), ambele în Haga, director al Muzeului Național de Istorie Naturală din Leiden, membru al Asociației Olandeze a Muzeelor, președintele Forumului European al Muzeelor, președintele ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), membru fondator al Europeana - Biblioteca Digitală a Uniunii Europene.

Povestea lui Dumitru Dan, prezentată de buzoieni în Macedonia

   Membrii echipei de proiect au fost foarte impresionați și mândri de această vizită și se pregătesc să își susțină proiectul la Skopje, Macedonia, între 28 septembrie și 1 octombrie, unde se va desfășura întâlnirea anuală a Academiei Europene a Muzeelor. Acolo vor avea ocazia să se întâlnească cu ceilalți candidați și cu experții EMA (European Museum Academy). EMA este o fundație non-profit, înființată pentru a reflecta activitatea muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în muzeografie și muzeologie ca o înaltă activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova noile tendințe în muzeologia europeană, precum și de a disemina cunoștințe muzeografice și idei între membrii acestei profesii. EMA își propune să promoveze conceperea și dezvoltarea de noi, dar și tradiționale, de muzee ca instrumente de schimbare socială. Treizeci și șase de țări sunt reprezentate în prezent în cadrul organizației EMA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker