Povestea unui concurs intitulat „Preşcolarii ştiu să circule corect” a fost aşternută în mod didactic între filele unei cărţi pe care gazda competiţiei, şcoala din Berca, a numit-o ,,Ghid de bune practici pentru educaţia rutieră a copiilor între 3-6/7 ani“. Apariţia lui marchează un deceniu de colaborare, pentru educaţia rutieră a celor mici, dintre Grădiniţa cu Program Prelungit Berca şi Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, după cum spune scms. Gheorghe Colăcel, direct implicat în demersul educaţional şi derularea fiecărei competiţii de la Berca, acţiune care a mobilizat, la fiecare ediţie, grădiniţele din tot judeţul. Ghidul a fost lansat miercuri la Clubul Poliţiştilor în prezenţa a peste 50 de copii însoţiţi se cadre didactice şi a poliţiştilor IPJ Buzău, şi mai ales, a celor din cadrul Serviciul Rutier. „Am colaborat la acest ghid de bune practici pentru preşcolari tocmai pentru a atinge câteva puncte care interesează copilul, poliţistul, cadrul didactic şi părintele copilului: alegerea locului de joacă, traversarea  în siguranţă a drumului public, precum şi circulaţia cu bicicleta”, a spus scms. Gheorghe Colăcel, cel care s-a preocupat în fiecare an de buna desfăşurare a competiţiei din partea IPJ Buzău.

„Ghidul s-a născut după zece ani, anul acesta fiind al 11-lea de colaborare cu Grădiniţa cu programn prelungit de la Berca. S-a realizat acest concurs <Preşcolarii ştiu să circule corect>, un concurs interjudeţean, în care am fost surprinşi de fiecare dată cât de mulţi s-au înscris şi cât de mulţi  au fost interesaţi ; asta înseamnă, într-adevăr, că suntem preocuopaţi cu toţii de siguranţa copiilor noştri, indiferent de calitatea pe care o avem, fie că suntem educatorii lor, fie că suntem poliţişti care răspundem de această siguranţă rutieră, sau că suntem părinţi, aşa cum spunea domnul Pantazi, fiecare dintre  noi, poliţiştii prezenţi aici, şi în calitate de părinţi de copii mai mari  sau de copii mai mici”, a adăugat Emilia Mihăilescu, ofiţer specialist sociolog.

Cu această ocazie, şeful IPJ Buzău a reamintit buna colaborare cu Inspectoratul  Judeţean Şcolar şi a punctat una dintre preocupările zilnice ale poliţiştilor: ,,Noi avem în atenţie  tot ceea ce înseamnă criminalitatea în şcoli şi în zona şcolilor, o coordonată principală fiind siguranţa rutieră. Agenţii de poliţie rutieră fac parte dintr-un  peisaj obişnuit, fiind prezenţi atât la intrarea şi la ieşirea de la cursuri a copiilor, încercând să stopeze apariţia unor evenimente neplăcute în această zonă”.