În comuna buzoiană Colţi se găseşte chihlimbarul negru-verde, numit rumanit, cel mai valoros dintre toate tipurile de chihlimbar. Potrivit specia­liştilor, chihlimbarul de la Buzău, o piatră formată prin fosilizarea răşinii unor anumite specii de pin, este cel mai valoros dintre toate; valoarea este dată de perioada necesară formării lui, care depăşeşte cu mult un milion de ani.

Localnicii mai în vârstă de la Colţi povestesc că un medalion confecţionat din rumanit sau chihlimbar de Colţi, în care erau încrustate o picături de apă şi insecte fosilizate, a fost oferit soţiei regelui George al V-lea, regele Angliei. De asemenea, din chihlimbarul de Colţi au fost scoase de-a lungul timpului bijuterii pentru „protipendada” de partid, şi chiar renumita pipă a lui Stalin.

„Acel chihlimbar a fost de la un cetăţean de aici din satul Colţi. Din el s-a confecţionat pipa care i-a fost dăruită lui Stalin de către Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1951”, spune, potrivit stirileprotv.ro, Diana Gravilă, custode al „Muzeului Chihlimbarului” din Colţi.

A devenit deja de notorietate povestea buzoianului Gheorghe Crâstian, care a istorisit că, în 1951, activiştii au venit să ia de la Colţi o piatră rară de ambră, de 200 de grame. „Fratele meu găsise o bucată mare de chihlimbar, de vreo 200 şi ceva de grame, şi am zis să o cumpăr, ca să o am acasă. Era de culoare galben-roşu. I-am dat 200 de lei şi am luat-o. Într-o zi, doi activişti care mă cunoşteau au venit la soţie şi i-au spus, uite, am vorbit cu tovarăşul secretar să îmi daţi bucata aia de chihlimbar. Eu nu voiam, dar le-a dat-o nevasta, pentru că au zis că o plătesc”, a declarat pentru adevarul.ro Gheorghe Cristian.

„Au dus bucata la un giuvaergiu la Bucureşti”

Pentru o perioadă, bărbatul nu a mai ştiut nimic de comoara sa, dar a aflat apoi că din bucata sa de rumanit a fost con­fecţionată o pipă pentru dic­tatorul sovietic Iosif Vissari­onovici Stalin.

„Au venit la un moment dat la primărie nişte activişti care mi-au spus că au dus bucata la Bucureşti, la un giuvaergiu, şi că acesta a prelucrat-o şi din ea a scos o pipă de toată frumuseţea pe care i-a dăruit-o Gheorghiu Dej lui Stalin. Mi-au spus atunci că o să mi-o plătească, dar nu au plătit-o nici în ziua de astăzi. Stalin a rămas cu luleaua, iar eu cu paguba”, a mai spus Gheorghe Cârstian.

DISTRIBUIȚI
loading...