25 de ani
de presa libera
Luni, Mai 04, 2015 05:56 AM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de Cristian IONESCU
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3061

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mediterana: Peste 2.150 de imigranți clandestini au fost salvați duminică
Luni, Mai 04, 2015 01:21 AM

Gărzile de coastă italiene au anunțat că au salvat 2.152 de imigranți clandestini duminică în Marea Mediterană, ridicând totalul lor în weekend la peste 5.800, în timp ce alte patru operațiuni erau încă în curs de desfășurare.

Israel: Ciocniri în timpul unei manifestații contra violenței poliției
Luni, Mai 04, 2015 00:35 AM

Cel puțin 23 de polițiști și 7 manifestanți au fost răniți în ciocniri produse duminică seară la Tel Aviv după o manifestație contra violenței poliției și discriminării la care sunt supuși israelienii de origine etiopiană, potrivit serviciilor de urgență, informează AFP.

UPDATE Fotbal - Liga I: Dinamo - Steaua 1-3
Duminica, Mai 03, 2015 23:23 PM

Steaua București a învins-o Dinamo București cu scorul de 3-1 (0-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, în ''eternul derby'' al fotbalului românesc, disputat în etapa a 30-a a Ligii I, și se menține în luptă pentru titlu.

UPDATE Fotbal - Liga I: Derby-ul Dinamo - Steaua, reluat după o întrerupere de 20 de minute
Duminica, Mai 03, 2015 22:22 PM

Meciul dintre Dinamo București și Steaua București a fost reluat de la scorul de 0-0, din minutul 46, duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, în etapa a 30-a a Ligii I, după o întrerupere de circa 20 de minute din cauza torțelor și petardelor aruncate de galeria lui Dinamo.

Soldați ai coaliției au fost desfășurați pentru prima dată în Yemen
Duminica, Mai 03, 2015 21:46 PM

Un număr "limitat" de militari ai coaliției conduse de Arabia Saudită au fost observați pentru prima dată duminică pe străzile orașului Aden din sudul Yemenului, unde îi sprijină pe combatanții ce luptă contra rebelilor șiiți houthi, potrivit unor responsabili locali, citați de AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
03 May, 21:12 ti se ridica parul in cap
Arina a comentat pentru articolul REFERAT DNA: Bîgiu păstra șpăgile la o femeie "de încredere" din Buzău:
cand vezi cum manuiau zecile si sutele de mii de euro. In esenta lor niste semianalfabeti ce au falimentat judetul. Cat te chinuiesti sa iei un credit pe societate de 20000 eur? cate hartii? cate verificari, ce costuri de finantare, ce garantii?
03 May, 19:36 siguranta
corina a comentat pentru articolul Ca la noi la nimeni / Bun de plată că a adus elevi în vizită la unitate:
Cel ce vrea sa promoveze, o face in stilul caracteristic de gornist romanizat
02 May, 21:44 rimnicelu
iosif dibu a comentat pentru articolul Primarul de la Râmnicelu, dosar penal după ce a făcut accident cu mașina, având o alcoolemie de 46 mg/l alcool pur în aerul expirat:
Mai incultilor ce tot va aruncati cu vb grele si alea pline de "gramatica" . Lasati l in pace pe Titi cel viteaz si figurile de aur. Mai bine cascati ochii cand votati, informati va ca sunteti de ras. Va strangeti toti la coltul scolii in ziua votului si inghititi ca pelicanii cadouri penale de la candidati... altii se dau observatori , stau cu aparate foto defecte in mana si isi angajeaza fetele in barurile candidatilor... altii mergeti in numele candidatilor sa convingeti romii sa voteze stil tonomat cu juramant pe biblie si bancnota pe prima pagina. DESTEPTATI VA OAMENI BUNI!
Google PageRank Checker