25 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 04, 2015 14:01 PM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3252

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Kenyanul Patrick Kimeli a câștigat Maratonul București 2015
Duminica, Octombrie 04, 2015 13:55 PM

Atletul kenyan Patrick Kimeli a câștigat duminică a 7-a ediție a Maratonului Raiffeisen Bank Bucharest, disputată pe distanța clasică de 42,195 km, cu timpul de 2h13min15sec, stabilind un nou record al competiției.

Simona Halep a abandonat în primul tur la Beijing (WTA)
Duminica, Octombrie 04, 2015 13:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a abandonat, duminică, în runda inaugurală a turneului WTA de la Beijing, dotat cu premii totale de 4.720.380 dolari, în primul set, la scorul de 5-4 pentru Lara Aruabarrena (Spania), jucătoare venită din calificări.

Trailerul final al 'Spectre', peste 1 milion de vizualizări pe contul de YouTube al Sony Pictures
Duminica, Octombrie 04, 2015 13:44 PM

Studiourile Sony Pictures au dezvăluit pe contul propriu de pe platforma YouTube trailerul final al peliculei 'Spectre', în doar câteva zile de la încărcare videoclipul depășind 1 milion de vizualizări, scriu UPI.com și RollingStone.com.

Angela Merkel a plecat spre India cu un avion militar de transport, după o defecțiune la aeronava guvernamentală
Duminica, Octombrie 04, 2015 13:29 PM

Cancelarul german Angela Merkel s-a văzut nevoită să zboare duminică în India la bordul unui avion militar de transport, după ce aeronava guvernamentală a suferit o defecțiune tehnică la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Berlin, informează DPA.

Mihai Fifor: Greva japoneză a liberalilor - un joc politic ieftin
Duminica, Octombrie 04, 2015 13:23 PM

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, cataloghează greva japoneză a liberalilor, declanșată în semn de protest față de situația privind adoptarea legii votului prin corespondență, drept un ''joc politic ieftin''.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
02 Oct, 23:48 Si mortii sunt vii!
vem a comentat pentru articolul Se deschide centrul cultural din Vila lui Alexandru Marghiloman:
APROPO DE PREZENTA ARTISTILOR : Pentru cunoscatori ,din pacate artistul Gabriel Mihalache este MORT ,adica DECEDAT si tablourile sale ramase printre debaralele Fondului Plastic participa la expozitii fara vointa sa si fara ca el sa fie prezent la vernisare asa cum este obisnuit la artisti !!!!! Inteleg totusi ca nu a fost comemorarea unui deces ,ci din contra ....DOVADA clara ca noii angajati ai Centrului Cultural sunt pe langa fenomenul cum s-o mai numi el si fac expozitii la plezneala :::)))
02 Oct, 20:13 ei fac totul secret adica isi fac si colegii pe la spate ,,,,,acesti indivizi au pus la cale cel mai mare jaf di istoria buzaului sa furi 5000 de hectare de padure nui usor ,,,,,dna sa se autosesizeze
buleandra a comentat pentru articolul Sorin Gheorghe este noul subprefect al județului Buzău. Numirea este temporară:
Fffff
02 Oct, 16:37 !!!!!!!!!!!?
Costel a comentat pentru articolul Sorin Gheorghe este noul subprefect al județului Buzău. Numirea este temporară:
Am inteles ca s-au casatorit dle....prin iulie anul asta...la Monteoru.....
Google PageRank Checker