25 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 01, 2015 08:52 AM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3202

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Procesele vegetative la culturile de câmp vor avea de suferit în aproape toată țara, în intervalul 1 - 7 septembrie (agrometeo)
Marti, Septembrie 01, 2015 08:48 AM

Procesele vegetative la culturile de câmp vor avea de suferit în aproape toată țara, iar la pomii fructiferi și vița de vie se vor semnala fructe subdimensionate și deshidratate, procent redus de zaharuri și se estimează producții relativ scăzute și depreciate calitativ, ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu menținerea deficitelor de umiditate din sol, arată prognoza agrometeorologică pentru perioada 1 - 7 septembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Două cutremure în România, marți dimineață
Marti, Septembrie 01, 2015 08:42 AM

Două cutremure s-au produs marți dimineață în zona Vrancea, primul seism cu magnitudinea de 3,3 grade Richter a avut loc în județul Vrancea urmat la jumătate de oră de un seism de 3,4 grade în județul Buzău.

Tenis: Andreea Mitu, învinsă în primul tur la US Open
Marti, Septembrie 01, 2015 08:38 AM

Jucătoarea română de tenis Andreea Mitu a fost învinsă de Tereza Smitkova cu 7-6 (7/4), 6-2, luni, în runda inaugurală a turneului US Open, ultimul de Mare Șlem al anului, care are loc la arenele Flushing Meadows din New York.

Un turist a cerut administratorilor parcului Yellowstone să învețe urșii să stea acolo unde pot fi văzuți
Marti, Septembrie 01, 2015 08:34 AM

Un turist s-a plâns pe internet că nu a putut să vadă urși în parcul Yellowstone. Dezamăgit că nu a zărit niciun urs în timpul plimbării în parc, un turist le-a sugerat administratorilor să 'învețe urșii să stea acolo unde vizitatorii îi pot vedea', relatează closermag.fr.

DOCUMENTAR: Se împlinesc 60 de ani de la înființarea Filarmonicii de Stat ''Transilvania'' din Cluj-Napoca
Marti, Septembrie 01, 2015 08:14 AM

Filarmonica de Stat ''Transilvania'' din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai valoroase ansambluri simfonice din România, cu un standard recunoscut pe plan internațional.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
31 Aug, 21:31 anghel
aurel a comentat pentru articolul Iliescu și Ponta încă țin batista pe țambalul fostei Securități!:
e interesant de stiut ca s-au folosit mai multe tambale si acum e greu depistat pe care din ele se tine batista.oricum un adevar e clar .taticul lor are imunitate genetica si nu-ipoateface nimeni nimic.a.a.ca si lui basescu si etc. dupa uoua citari corect ar fi inca una , dar ma abtin ,pentruca in muzica se canta la doua viori, la doua tambale ,la doua piane, etc. acum e corect.etc dupa trei citari.a.a.
31 Aug, 20:58 Bravo, Anca!
Anca a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Drăgulescu, medaliată la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Indonezia:
Felicitari!
31 Aug, 19:01 Facturi încărcate
Claudia a comentat pentru articolul Un manager de două miliarde anual / Directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, salariu lunar de peste 170 milioane lei, răsplată pentru apa cu noroi livrată buzoienilor:
Facturile sunt foarte încărcate,deci nu se iau deloc dupa citirile pe care noi le dam luna de luna,la ce sa arest apa meteorica??? De ce numai la noi se plateste si in alte județe nu.jos cu ei,nu sunteti buni decât sa trageți pt voi si amantele voastre,nenorociților,lumea moare de foame si altii se fălesc in bășini
Google PageRank Checker