25 de ani
de presa libera
Marti, Mai 26, 2015 14:30 PM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3093

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Cameră: Situația proiectelor de modificare a Legii ANI, neclară; Comisia juridică nu a discutat subiectul
Marti, Mai 26, 2015 14:29 PM

Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți luarea unei decizii în privința situației proiectelor de modificare a Legii ANI pe motiv că nu a venit de la Biroul Permanent o cerere în acest sens.

Finalele Cupei UEFA și Europa League
Marti, Mai 26, 2015 14:24 PM

Sevilla va juca a doua sa finală consecutivă de Europa League, miercuri seara, la Varșovia, cu Dnepr Dnepropetrovsk (21,45, ora României), după ce anul trecut a învins-o pe Benfica Lisabona, la loviturile de departajare (4-2).

Grecia: Creștere de 45,6% a numărului de turiști străini în primul trimestru din 2015
Marti, Mai 26, 2015 14:21 PM

Peste 1,7 milioane de turiști au vizitat Grecia în primul trimestru din 2015, un avans de 45,6% comparativ cu perioada similară din 2014, arată datele publicate marți de Banca Centrală a Greciei (BoG), transmite Independent Balkan News Agency.

Excedentul bugetar a urcat la 0,85% din PIB, după primele patru luni
Marti, Mai 26, 2015 14:19 PM

Bugetul general consolidat a încheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de șase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB, față de un deficit de 1,88 miliarde lei, respectiv minus 0,28% din PIB, înregistrat la aceeași dată a anului 2014.

Turneul de la Roland Garros - David Ferrer, la cea de-a 300-a sa victorie pe zgură
Marti, Mai 26, 2015 14:14 PM

Jucătorul spaniol de tenis David Ferrer a înregistrat marți cea de-a 300-a sa victorie pe zgură, impunându-se în trei seturi, 6-1, 6-3, 6-1, în fața slovacului Lukas Lacko, după o oră și 22 minute de joc, într-o partidă din primul tur al turneului de Mare Șlem de la Roland Garros.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 May, 14:10 averea...
peacemaker a comentat pentru articolul Învățătorul Veronica Grozavu de la Școala 11, suspectă în „Dosarul Arhimede“?:
iar circ, iar bla-blauri.masuri asiguratorii? de recuperarea prejudiciului s.o fi auzit prin instituțiile astea?
26 May, 11:30 rasu'curcilor
Iohannis a comentat pentru articolul „Metoda“ Burducea / 21 dintre cei 22 de inspectori buzoieni s-au retras de la concursul de la IȘJ:
Explicatiile d-nei de-si zice "sefa" sunt penibile, le ia apararea acestor incompetenti pe care-i conduce "foarte bine", logic dupa metoda Burducea, aproape toti venind pe o filiera de partid, si-atat, asta e valoarea lor, caci daca ne uitam in CV, vai mama lor de suplinitori, vanzatoare de aprozar, invatatoare, laborante, etc.
26 May, 10:41 Prosti, dar multi, raspunse Lapusneanul...
Carul cu prosti a comentat pentru articolul Cum a ratat Buzăul ,,performanța“ să aibă Judecătorie la Mall:
Da,este clar ca lumina zilei,la Buzau s-a rasturnat carul cu prosti.Judecatorie intr-un centru comercial,o idee numai buna pentru un film cu Stan si Bran.Buzaul este condus de o gloata de prosti .Prosti,dar multi!De ce nu se muta in cladirea fostului spital Bratianu de pe Bulevardul N Balcescu ?Cu aceasta ocazie ar putea fi realizata si renovarea cladirii monument istoric .Dar cine sa faca toate acestea ,carul cu prosti?
Google PageRank Checker