27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iulie 26, 2017 05:41 AM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
4448

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ziua Arhivelor Militare
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:51 AM

Ziua Arhivelor Militare este marcată în fiecare an, la 26 iulie.

ZILE NAȚIONALE: Republica Maldive
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:47 AM

Ziua națională a Republicii Maldive este aniversată pe 26 iulie, fiind marcată proclamarea independenței statului, în 1965. În urma unui referendum, Maldive s-a proclamat republică la 11 noiembrie 1968.

ZILE NAȚIONALE: Republica Liberia
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:40 AM

Republica Liberia sărbătorește Ziua națională la 26 iulie, dată la care, în anul 1847, și-a proclamat independența.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:30 AM

"Cine se teme de sărăcie nu e demn de bogăție." - Voltaire, Lettres/Scrisori ("Cugetări franceze'', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:15 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jul, 22:57 men
psd a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Daaa..asa este , pnl.Sa sperăm că director este cel care tine cu colegii, cu scoala, se luptă să aibă rezultate bune la evaluările nationale, concursuri scolare, nu stă si barfeste ( ca nu stie sa discute despre altceva)! Si desigur vestimentaria trebuie sa fie decentă,fără fuste mini, colanti si cine stie mai ce! Asa nu! Cât despre proba scrisă contestă...dacă tu director nu reușești sa iei scrisul , esti de toata jena.Asta se poate verifica! Bravo celorlalți ca ati avut curajul să participat.Asa se întâmplă în țările civilizate, se dau concursuri, care nu sunt rasuflate, pe pila mamei, matusii sau vecinului.La cati mai multi participanti peste patru ani!
25 Jul, 17:50 COMENTARII
EU a comentat pentru articolul Directorul adjunct de la „Neniţescu“ a demisionat la două săptămâni de la numire:
DACA VERTICAL ITI ASUMAI DAR...
25 Jul, 17:37 COMENTARIU
EU a comentat pentru articolul Trei tineri, dați pe mâna DIICOT pentru consum de droguri în internatul Liceului Nenițescu:
NU NICULE DRAGOI ESTI NIMENI
Google PageRank Checker