25 de ani
de presa libera
Marti, Martie 31, 2015 19:47 PM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de Cristian IONESCU
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3009

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Iohannis: După sărbători, voi propune o nouă rundă de consultări partidelor parlamentare
Marti, Martie 31, 2015 19:41 PM

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că, după sărbători, va propune partidelor parlamentare o nouă rundă de consultări pentru a se vedea "unde s-a ajuns cu modificarea legislației".

Șeful diplomației olandeze: Rusia vrea să submineze unitatea europeană
Marti, Martie 31, 2015 19:36 PM

Rusia intenționează să submineze unitatea europeană, a atenționat marți șeful diplomației olandeze, Bert Kunders, în timpul unui discurs susținut la Universitatea din Leiden, informează agenția de presă Unian.

Iohannis: Cea mai mare nemulțumire a mea rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției
Marti, Martie 31, 2015 19:33 PM

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că cea mai mare nemulțumire a sa, la 100 de zile de la preluarea mandatului, rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției și faptul că procedurile de urgentare a ridicării imunității nu au fost onorate.

Accidentul Germanwings nu va afecta imaginea companiilor low-cost (easyJet)
Marti, Martie 31, 2015 19:21 PM

Prăbușirea avionului companiei germane Germanwings nu va afecta imaginea companiilor low-cost în Europa, a afirmat marți directorul general al operatorului aerian britanic low-cost easyJet, Carolyn McCall, într-un interviu acordat Reuters.

Ponta: Guvernul intenționează să modifice procedurile privind suspendarea activității firmelor în neregulă
Marti, Martie 31, 2015 19:08 PM

Guvernul intenționează să modifice legislația privind procedurile ANAF referitoare la suspendarea activității firmelor în cazul în care acestea au fost găsite cu sume de bani încasate în neregulă, în plus sau în minus, a anunțat, marți, premierul Victor Ponta.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
31 Mar, 15:39 pacat
viorel petrosel a comentat pentru articolul Accident de muncă mortal la Tisău :
pacat de acest bait ca sa dus asa de tanar era un baiat bun.
31 Mar, 00:10
veliche bogdan a comentat pentru articolul Prefectul Mariana Buleandră: Primarul de la Colți, singurul vinovat de reactivarea alunecării de teren :
Doamna prefect de Buzau mintiti!Eu am copilarit in acea zona de la varsta de 3 ani si in toti anii acestea nimeni nu a consolidat acele drumuri.Probleme cu alunecarile de teren sunt de foarte mult timp si cred ca ar trebuii sa incepeti cu consolidarea drumurilor de la cariera de la Valea Sibiciului pana in Poiana.La intrarea in Valea Sibiciului de sus unde au plecat gradinile,tot primarul de la Colti a provocat alunecarile de teren.
30 Mar, 21:53 alunecare
jeni a comentat pentru articolul Alunecări de teren la Racovițeni, Sărulești, Colți și Măgura, în urma ploilor din ultimele zile:
Adaugati si Blajani! Se darama casele! 4 case sunt afectate.
Google PageRank Checker