25 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 30, 2015 08:12 AM

Actualitate

Povestea celui mai valoros chihlimbar din lume

de
Actualitate  |
31.07.2011, 21:00
3134

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele.

 

Estimat la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul chihlimbar a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă

Toate privirile au fost îndreptate joi către cele două vitrine în care trona mândră copia Tezaurului de la Pietroasele. Fascinaţia metalului de culoarea aurului au făcut ca nimeni să nu dea importanţă adevăratei „vedete” a expoziţiei „Turismul Buzoian” găzduită la Galeriile de Artă: cel mai mare chihlimbar (rumanit) din lume (aproape 3,5 kg).

            Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele: aproximativ 15.000 de euro.

            „Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, a declarat fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal chihlimbarul gigant.         

Pradă neinteresantă pentru hoţi

     Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolovanul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

     „Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.

     În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.

I-a impresionat pe specialiştii din Cracovia

     Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde se găseşte o secţie importantă dedicată chihlimbarului. Sosiţi în Buzău cu e expoziţie de bijuterii de chihlimbar, polonezii au analizat pepita şi au rămas impresionaţi. Lidera grupului, un cercetător specialist în chihlimbar, a mărturisit directorului Muzeului Judeţean: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am apucat să văd această comoară”. Iar înainte de a pleca de la Colţi în Polonia, a cerut permisiunea de a mai poposi o dată la Muzeul Judeţean pentru a mai vedea obiectul de preţ pe care l-a luat în braţe.

Ce este chihlimbarul

     Chihlimbarul este o piatră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei. Cele mai cunoscute varietăţi sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burma şi prelucrat în China).

     „Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Cel mai mare bulgăre de burmit are chiar o tonă, însă acesta este cel mai puţin preţios chihlimbar. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat dr. Doina Ciobanu.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

RECORDURI: Cel mai lung drum făcut cu taxiul
Marti, Iunie 30, 2015 08:08 AM

Cel mai lung drum făcut cu taxiul a măsurat 69.716 km și a costat 79.006 lire sterline.

Wikileaks: NSA a interceptat convorbirile telefonice a doi miniștri francezi și a practicat spionajul economic
Marti, Iunie 30, 2015 07:42 AM

Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a interceptat convorbirile telefonice a doi miniștri francezi și a practicat spionajul economic în Franța, potrivit mai multor documente obținute de Wikileaks și publicate luni seară de cotidianul Liberation și site-ul Mediapart, informează AFP.

ZILE NAȚIONALE - Republica Democratică Congo: Capitala Kinshasa
Marti, Iunie 30, 2015 07:29 AM

Republica Democratică Congo, cu o suprafață de 2.345.410 kmp și o populație de 77.433.744 locuitori (est. iulie 2014, potrivit publicației online The World Factbook - www.cia.gov), sărbătorește, la 30 iunie, Ziua națională. La această dată, în 1960, a avut loc proclamarea independenței față de Belgia.

DOCUMENTAR: 30 iunie 2015, ziua care este mai lungă cu o secundă
Marti, Iunie 30, 2015 07:22 AM

2015 este al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă (numită și secundă intercalată sau secundă bisectă) în Timpul Universal Coordonat (Coordinated Universal Time, UTC), acest proces fiind început în anul 1972. UTC este standardul internațional de timp, care reglementează ceasurile din întreaga lume, delimitând un grup de secunde în minute, ore, zile, luni și ani. El se bazează pe timpul atomic, o metodă de măsurare a timpului în funcție de frecvența vibrațiilor într-un atom. Ziua UTC a fost definită ca având 86,400 secunde.

Yemen: 28 de morți într-un atentat la Sanaa revendicat de Statul Islamic
Marti, Iunie 30, 2015 07:00 AM

Cel puțin 28 de persoane, printre care opt femei, au fost ucise într-un atentat comis în cursul nopții de luni spre marți asupra locuinței din Sanaa a doi frați, lideri ai rebelilor șiiți houthi, a anunțat o sursă medicală, potrivit AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
29 Jun, 22:32 RE excrocherie
Tot un cetatean a comentat pentru articolul Consilierii județeni liberali vor să arunce la canal facturile pentru apa meteorică/Raul Florescu (PNL) spune că se lucrează deja la un asemenea proiect de hotărâre:
Domnule Eu cetatean , : un judecator nu poate fi complice ,,,,el judeca dosarele care vin aleatoriu ,executorii judecatoresti sunt toti la fel ,te Executa ,,,cat despre taxe ,,ele sunt reglementate ,,,si te mai intreb eu ceva ? Ea nu plati tu Renelul sau Telecomul, sau Gazul ,sau iNTERNETUL !!!! SI VEZI CE O SA PATESTI ::::: VEI FI TAIAT INSTANTANEU ::::::DE CE LA PLATA APEI SI CANAL TREBUIE SA FACI DATORII ????????? SI PE URMA SA CRITICI . NU MAI VREI APA DEBRANSEAZATE ,SI AI REZOLVAT PROBLEMA !!!!!!!!!!!
29 Jun, 21:38 coment
cireasa a comentat pentru articolul Burada și Lazăr, afară de la Urbis!:
URBISUL v a fi cosciugul hotilor din primarie in frunte cu primarul infractor boscodeala.Complici ,Neagu,Ciolacu,Burada,aceasta Lazar,dar si beneficiarii mitarnici trebue sa dea inapoi ce au furat,si apoi a puscarie pt. ce au faptuit.URBISUL trebuie analizat nu de cind codosul manglitor Burada este director ci de mult Mai inainte de cel putin10 ani in urma.
29 Jun, 17:21 Felicitari!
Chirpisizu Nicoleta a comentat pentru articolul Steagul României, fluturat la Universitatea din Glasgow de familia buzoiencei devenită „șefă de promoție“/„Mama a fluturat un steguleț românesc, iar majoritatea colegilor au remarcat și mi-au spus după că li s-a părut drăguță ideea“:
Felicitari, Laura! Draga Gina, mamica fericita, sunteti bucuria noastra de luni dimineata, de a impartasi asemenea realizari unice!
Google PageRank Checker