27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:27 PM

Opinii

Poveşti cu Regele meu

de Roxana CONSTANTINESCU
Opinii  |
26.10.2017, 00:00
593

   Toată viaţa am avut un Rege! Mai mare, mai mic, după vârstă... Acum suntem bătrani amândoi!

   Îl port după mine… peste tot, prin cel de-al doilea prenume, pus acolo, în acte, în cinstea sa. Nu e formular să nu-mi amintească de el. Am prenume atât de lung că nu încape la rubrica sa, astfel că numele Regelui urcă spre marginea de sus, stând într-o poziţie înclinată, uşor ascendentă.

   La început se ascundea în lada de la patul din dormitor. Era învelit într-o năframă de borangic. Şi bunica avea unul şi îl ţinea în pod… Când mama era în toane bune, îl scotea pe al nostru, la vedere. Un portret vechi, înrămat în lemn lăcuit se ivea de sub geamul de sticlă. Alături de el era şi o fărâmă de drapel cu stema regalităţii… Comoara asta se muta, la fiecare curăţenie, în alte colţuri ale casei…

   Când am crescut mai mare, Regele meu s-a multiplicat. Mama, care avea mai multă încredere în mine, mi-a arătat alţi regi mai mici, cu chipul turnat în monede din argint, grele… cu care mă lăsa să mă joc. Cum timpul trecea, din colţurile podului casei au început să iasă cărţi. Într-o vacanţă de vară, drept răsplată, am citit “Povestea vieţii mele”, pe la sfârşitul ei, poemele Reginei; în iarnă, din pod au coborât reviste şi ziare din anii 1940 până în 1947. Erau multe din ele ale Asociaţiei de Ştiinţe filosofice şi de istorie…

   Tata studiase Drept şi Istorie-Geografie şi povestea… o nebunie! Stam cu gura căscată şi ascultam poveşti cu regii României, oricât. Ca să-mi povestească, stingeam lumina, mă băgam în pat şi devenem cuminţenia pământului. Cum începeau legendele regale, ­came­ra se lumina. Şi nu de la flăcările focului din sobă, ci de la istorioarele spuse cu voce înceată. Şi nu am adormit niciodată la timp…

   Mama îl văzuse de aproape, în gara din Iaşi. Îmi spunea că era un rege copil, prietenos, cu o ţinută impecabilă. Ea ştia şi mai multe amănunte, îl iubise pe tăcute, venera familia regală…

   Când Regele a încercat prima revenire în ţară aş fi făcut orice să fiu în aeroport. Am suferit nespus din cauza atitudinii neprietenoase a perso­najelor vremii de atunci. Toată casa mea era pregătită de sărbătoare, mama îşi scosese comorile la vedere, după ani. Am trăit toţi o revoltă fără margini. Nu puteam înţelege că istoriei i se putea trânti uşa în nas, într-un moment de aşa bucurie naţională.

    Când îl văd azi pe Rege, realizez cât de puternic a fost. A învins timpul, a învins destinul, a învins mizeria istoriei. A demonstrat că nimic nu-l poate îngenunchia. Este precum Făt Frumos din poveste, nemuritor, dăinuitor peste timpuri. Ca un stejar! 

    Copacii nu mor decât în picioare, nu-i aşa?

P.S. Apropos, i-am pus fiicei mele şi numele Mihaela, că să-l ducă mai departe… Din dragoste pentru Rege!

Comentarii

FELICITARI ROXANA ! (26 Oct, 14:04)
Dr MARIA CRISTACHE

Nu se putea mai frumos si mai sensibli decit asa !

Raspunde
,,decât așa,, (26 Oct, 21:16)
Elena Panțuru

,,Decât așa,, aflăm povești!

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker