Autoritățile județului au decis în ședința din această dimineață a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să nu fie sacrificați preventiv porcii din gospodării în comuna Puiești, acolo unde a fost confirmat cel de-al treilea focar de pestă porcină africană. Animalele vor fi inventariate și evaluate medical iar unde nu există suspiciune de boală animalele vor fi lăsate în viață.

În urmă confirmării existenței bolii la unul dintre cei patru porci morți, dintr-o mini-fermă aflată în Puieștii de Jos, au fost sacrificați azi-noapte 90 de porci.

Autoritățile sanitar veterinare au explicat că nu există o legătură între focarele existente în Pănătău și Lunca și cel de-al treilea focar declarat la Puiești. Însă, potrivit șefului DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, este posibil ca sursa infestării cu virusul pestei porcine de la Puiești să fie tot rezultatul unei vehiculări umane.

Între timp, acolo au fost luate măsuri de dezinfecție completă a exploatației afectate și zonei adiacente, izolarea perimetrului, avertizarea locuitorilor, interzicerea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă.

De asemenea, au fost instalate trei filtre dezinfectoare între exploatația în care au fost găsite animalele purtătoare a virusului pestei porcine africane și restul satului Puieștii de Jos.

DISTRIBUIȚI
loading...